Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Sauna aukaisee sielun solmut

Sauna-lehden artikkelit

16.02.2024

Miksi saunassa on helppo puhua tunteista? Sauna toki rentouttaa kehoa, mutta johtuuko tunteista puhuminen kehon rentoutumisesta vai tapahtuuko saunassa jotain olennaista myös mielen kannalta?

Teksti: Karoliina Saarnikko

Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen vuonna 2009 ilmestynyt Miesten vuoro -elokuva kuvasi koskettavasti miesten saunomista. Nyt Viron Oscar-ehdokas Savusaunasisaruus (Smoke Sauna Sisterhood) kuvaa samaa ilmiötä, mutta pääosassaan tällä kertaa naiset.

Molemmat elokuvat ovat pystyneet vangitsemaan saunomisesta jotain olennaista ja kamera kuvaa upeasti saunomisen estetiikkaa. Molempien elokuvien pääidea on kuitenkin tunteista puhuminen, kipeistä asioista avautuminen ja olon helpottaminen. 

—Sauna on perinteisesti ollut paikka, jossa luovutaan muun elämän rooleista ja avoin puhe elämästä on sallittua. Saunassa haavoittuvuutemme tulee hyvin konkreettisesti esille alastomuudenkin kautta. Saunomiseen liittyy hyväksyvä ilmapiiri, jossa ei sovi arvostella muita, mikä voi myös rohkaista tavanomaista avoimempaan itseilmaisuun, vastaa työpsykologi Sara Vilander.

Saunassa rauhoitutaan ja vältetään häiriötekijöitä, jolloin ihmisen on itsensäkin helpompi olla läsnä omille ajatuksille ja tunteilleen, ja sitä kautta myös muille ihmisille.

— Jos saunaan mentäisiin puhelimet mukana, oma veikkaukseni on, että elokuvat näyttäisivät aika erilaiselta kuin ne nyt näyttävät, Vilander naurahtaa.

Tilanteeseen vaikuttaa Vilanderin mukaan myös saunan fyysiset olosuhteet. Saunassa on helppo aloittaa keskusteluita, voi puhua lämpötilasta ja löylyistä ja pikkuhiljaa edetä henkilökohtaisempiinkin teemoihin.

— Hämärässä tilassa, jossa istutaan useimmiten vierekkäin suoran katsekontaktin sijaan, on usein helpompi avautua syvemmin. Vierekkäin istumisen vaikutuksen voi huomata myös esimerkiksi pitkillä automatkoilla, jolloin voi huomata, että keskusteluun tulee helpommin avoimuutta.  

Vilander on huomannut työssään, että nykyään esimerkiksi työelämän tahti on varsin kiivas ja ihmisten odotetaan olevan tavoitettavissa koko ajan. Moni kuvaaakin, että työpäivissä ei ole aikaa rauhoittua ja palautua.

Lue myös: Lenkki ennen saunaa maksaa vaivan

Sara Vilander toimii työpsykologina lääkärikeskus Aavassa.

– Saunan tarjoama aika ja tila rauhoittumiselle ja viestivälineistä irtaantumiselle voi olla hyvä keino palautua työelämän kuormituksesta, Vilander pohtii.

— Toivon kuitenkin, ettei saunomiseenkin leviä kaikkialla vallalla oleva suorittamisen kulttuuri ja pahimmillaan saunominen avantouinteineen muuttuu vain terveyttä edistäväksi lämpötila-altistukseksi ja suorituskyvyn parantamiseksi. 

Lue myös: Suuri vihtaspesiaali: kehon ja mielen täydellinen liitto

Sauna työpaikan hengen nostattajana — hyvä vai huono idea?

Voisiko saunaa käyttää myös tarkoituksellisesti hankalien asioiden puimiseen? Sopisiko se esimerkiksi työpaikan solmujen avaamiseen ja ryhmähengen parantamiseen?

Vilander suhtautuu ajatukseen varauksella.

— Toisinaan kuulee tarinoita siitä, että työyhteisön sisäiset ristiriidat ratkaistaan saunailloissa, joissa puhutaan suut puhtaiksi. Jos keskustelu säilyy kunnioittavana ja psykologista turvallisuutta kasvattavana, voi tämä toki edistää työyhteisön yhteishenkeä.  

Joissain työpaikoissa yhteiset saunaillat voivat olla osa yhteistä ajanviettoa ja samalla tulee puitua yhteisiä asioita. Siinä on kuitenkin Vilanderin mukaan vaaransa.

— Jos saunajuomissa on prosentteja, voi keskustelun sävy kääntyä tarkoitustaan vastaan. Tavoitteena kuitenkin olisi, että hankalien asioiden ratkomiselle ja yhteishengen kohottamiselle olisi työyhteisön arjessa muita tilaisuuksia, jolloin mahdollisen yhteisen saunaillan voisi pyhittää ennemmin muiden seurasta nauttimiseen. 

Lue myös: Löylyn ajaton lumo hiljentää sekuntikellon, tulevaisuudessakin

Vilanderin mukaan on tärkeää, että työyhteisöissä ihmiset voivat itse päättää, miten läheisesti tai etäisesti he haluavat työtovereihinsa suhtautua ja siksi yhdessä saunominen ei voi olla oletusarvo. 

Toisissa yhteisöissä ja ympyröissä tunnepuhe ja avoin tunneilmaisu on hyvin luontevaa, kun taas jossain toisaalla ei niinkään. 

— Kokonaisuutena mennään koko ajan parempaan suuntaan, mutta on meillä vielä varaa jatkaakin tätä kehitystä. Esimerkiksi työelämässä tunteet eivät ole enää samaan tapaan tabu kuin joskus aiemmin, vaan esimerkiksi tunteiden johtamisesta puhutaan työpaikoilla aktiivisesti. 

Koska tunteet kuuluvat kiinteänä osana ihmisenä olemiseen, Vilander toivoo, että suhteemme tunteisiin voisi olla mahdollisimman mutkaton unohtamatta kuitenkaan tarkoituksenmukaista tunteiden säätelyä. 

— Kokonaisuutena itse ajattelen, että tärkein tekijä avoimen tunneilmaisun taustalla on kokemus turvallisesta yhteydestä muihin ja itseen. Harva rohkaistuu ilmaisemaan tunteitaan ympäristössä, jossa pelkää tulevansa sivuutetuksi, nolatuksi tai kritisoiduksi. Sen vuoksi toivoisinkin meidän olevan vielä tietoisemmin empaattisesti ja hyväntahtoisesti läsnä toisillemme ilman jatkuvia häiriötekijöitä. Mallia voi ottaa vaikkapa saunasta. 

Lisää luettavaa

Sauna-lehden artikkelit

12.04.2024

Saunarituaali – saunomista vai viihdettä?

Saksalainen Aufguss on rituaalinomainen saunomismuoto, joka on levinnyt ympäri Euroopan ja nyt sen voi kokea…

Sauna-lehden artikkelit

08.04.2024

Hetki-Sauna vastaa Euroopan saunabuumiin

Hetki-Sauna vie valmiita saunoja ympäri Eurooppaa, jotka sopivat urbaanin takapihan puutarhaan.

Sauna-lehden artikkelit

24.03.2024

Asikkalan Lehmonkärki: Impin savusta Saunamaailman helmi

Lehmonkärjessä perinteet ja uudet tuulet täydentävät upeasti toisiaan.