Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Saunominen Unescoon -hanke

Saunominen Unescoon -hanke sai alkunsa suomalaisten sauna-aktiivien innostuksesta saada saunominen osaksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kansainvälistä luetteloa.
Avoimuus ja osallistavuus olivat hankkeen perusarvoja alusta saakka. Hakemusta rakennettiin yhteisön kanssa keskustellen.

Taustajoukko on hankkeen etenemisen myötä kasvanut ja käsittää nyt kymmeniä saunatoimijoita ympäri Suomen. Kaikki suomalaiset saunayhteisöt ovat edelleen lämpimästi tervetulleita mukaan.

Unescon Aineettoman kulttuuriperinnön kansainvälinen luettelo


Yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta hyväksyttiin vuonna 2003 Unescon yleiskokouksessa. Sopimuksen merkitys on tunnustettu laajasti ympäri maailman – jo 177 valtiota on liittynyt sopimukseen. Suomi allekirjoitti sopimuksen 2013.

Yleissopimuksen tavoitteena on edistää aineettoman kulttuuriperinnön suojelua, taata eri yhteisöjen, ryhmien ja yksilöiden aineettoman kulttuuriperinnön kunnioittaminen sekä lisätä tietoisuutta aineettomaan kulttuuriperinnön merkityksestä. Sopimus painottaa perinteen välittämistä ja kulttuurista moninaisuutta sekä ihmisten osallisuutta kulttuuriperintöön. Ytimessä ovat perinnettä harjoittavat yhteisöt, ryhmät ja yksilöt. He päättävät mikä on tärkeää ja säilyttämisen arvoista. 

Hankkeen eteneminen


Saunominen valittiin marraskuussa 2017 Suomen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Tähän kansalliseen luetteloon nimettiin myös 51 muuta kohdetta ja luettelosta löytyvät saunomisen lisäksi esimerkiksi kynttilöiden vieminen hautausmaalle jouluaattona, jokamiehen oikeudet, pesäpallo ja laihialainen nuukuus. Elävän perinnön luettelosta on mahdollista hakea Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin.


Tammikuussa 2018 järjestettiin Suomen Saunaseuran tiloissa Lauttasaaren Vaskiniemessä suomalaisten sauna-aktiivien keskustelutilaisuus, jossa yhdessä eri maakunnista tulevien saunatoimijoiden kesken päätettiin polkaista käyntiin hanke Unescon luetteloon pääsemiseksi.


Kesäkuun 2018 alussa saatiin toivottu ilouutinen: Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsi saunomisen Suomen ensimmäiseksi ehdotukseksi Unescon kansainväliseen luetteloon!


Syksyn 2018 aikana valmisteltiinn Unesco-hakemuksen sisältö, sekä sen liitteet. Valmis hakemus toimitettiin Museovirastolle vuoden 2019 lopussa. Unescolle hakemus lähti Opetus- ja Kulttuuriministeriöltä 31.3.2019.


Unesco (Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö) päätti 17.12.2020 lisätä saunomisen Suomesta ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonsa (https://ich.unesco.org/en/lists). Saunominen oli ensimmäinen Suomesta tähän luetteloon otettu perinne.

Saunominen elävän perinnön Wikiluettelossa

Saunaringin avoin Facebook-ryhmä