Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Saunatapaturmat johtuvat useimmiten kaatumisesta — pahat palovammat yleensä miehillä

Sauna-lehden artikkelit

26.04.2024

Vuonna 2023 saunan terveysvaikutuksista koskevia tutkimuksia julkaistiin vajaa kolmekymmentä eli hiukan vähemmän kuin parina aikaisempana vuonna. Saunomisen vaikutus verenkiertoelimistöön oli edelleen merkittävin kiinnostuksen kohde, mutta sen lisäksi saatiin käytännön saunomisessakin opiksi otettavaa uutta tietoa saunassa sattuvista tapaturmista.

Teksti: Lasse Viinikka

Ahkerin saunatutkimusten julkaisija oli jälleen Itä-Suomen yliopistossa toimiva professori Jari Laukkasen tutkimusryhmä. Se näyttää pystyvät kaivamaan jatkuvasti uutta tietoa kohta kolmekymmentä vuotta seuraamastaan yli kahden tuhannen miehen tutkimusaineistosta. Viime vuonna selviteltiin muun muassa saunomisen yhteyttä kohonneesta verenpaineesta kärsivän vaaraan kuolla ennenaikaisesti. Saunomiseen liittyi pienentynyt kuolemanvaara vain normaalin verenpaineen omaavilla, ei verenpainetautia sairastavilla. 

Runsaasti saunovilla on pienempi ennenaikaisen äkkikuoleman vaara kuin harvoin saunovilla. Tilastollinen yhteys ei kuitenkaan osoita syy-yhteyttä, jonka etsimiseksi on tutkittu muun muassa lämmön vaikutusta verisuonen seinämään. Joissakin kokeissa onkin todettu lämpöaltistuksen parantavan verisuonen sisäpinnan toimintakykyä ja verisuonen seinämän joustavuutta. Molemmat ovat tärkeitä verisuoniterveyden kannalta.

Kanadalais-australialainen ryhmä selvitti nyt, paraneeko verisuonten seinämän toiminta, kun sepelvaltimotautipotilaat alkavat saunoa. Tutkittavat kävivät saunassa (79 astetta, 20–30 minuuttia) neljä kertaa viikossa kahdeksan viikon ajan. Potilaiden kehon peruslämpö laski ja hikoilukyky parani saunakuurin seurauksena, mutta verisuonen seinämien toiminta ei muuttunut. Tulos on ristiriidassa joidenkin aikaisempien tutkimusten tulosten kanssa. Ristiriidalle voi olla monta erilaista selitystä. Tilanteen selvittäminen vaatii lisää tutkimuksia. 

Laukkasen ryhmässä syntyi viime vuonna väitöskirja saunan ja liikunnan yhteisvaikutuksista (ks. Sauna-lehti 3, 2023, 54–55,). He toivat saunan ja muiden elämäntapojen mahdolliset yhteisvaikutukset laajemminkin kansainvälisen lääketieteellisen yhteisön pohdittavaksi perusteellisella yhteenvetoartikkelilla, jonka pohjana oli käytännössä kaikki asiaa koskeva englannin kielellä saatavissa oleva tieto. He löysivät paljon viitteitä esimerkiksi siitä, että saunomisella ja liikunnalla voisi olla synergistinen vaikutus sydämen- ja verisuoniston kunnon paranemiseen. Tieto oli kuitenkin kokonaisuutena arvioiden pirstaleista ja sekoittavien tekijöiden heikentämää niin, että lisätietoa kaivataan.

Mainittakoon, että kirjoitus julkaistiin todella näkyvällä foorumilla, Mayo Clinic Proceedings-nimisessä julkaisusarjassa, joka on lääketieteessä hyvin arvostettu ja painaa sivuilleen vain noin 15 % toimitukselle lähetetyistä käsikirjoituksista. Tämä oli jo toinen sen julkaisema saunaterveysjuttu melko lyhyenä aikana, mikä kertonee kansainvälisen kiinnostuksen kasvusta saunan terveysvaikutuksiin.

Lue myös: Saunan terveysvaikutukset

Palovammoja tuli hoitoon erityisen paljon kesäkuukausina, jolloin mökeillä saunotaan paljon. Väestöryhmistä suurin vaara saada paha palovamma oli vanhoilla miehillä. Kuva: Harri Tarvainen

Uutta tietoa vakavista saunatapaturmista

Kaksikin yliopistosairaalaa julkaisi tietoja hoitoonsa tulleista saunatapaturmista. Alla esitettävä edustaa siten saunatapaturmien vakavinta huippua eli niitä loukkaantumisia, joiden hoidossa tarvittiin yliopistosairaalaa.

Hyksin plastiikkakirurgit tarkastelivat kolmentoista vuoden aikana hoitamiaan, saunassa kuumaan koskemisesta syntyneitä palovammoja.
Potilaita oli kaikkiaan 216. Vammat olivat yleensä pienehköjä, mutta syviä. Joka kolmas potilas tarvitsi leikkauksen. Palovammoja tuli hoitoon erityisen paljon kesäkuukausina, jolloin mökeillä saunotaan paljon. Väestöryhmistä suurin vaara saada paha palovamma oli vanhoilla miehillä. He joutuivat myös olemaan sairaalassa pisimpään. 

Itävaltalaiset tutkijat olivat keränneet tiedot vuosina 2005–2021 saunassa sattuneen tapaturman vuoksi Innsbruckin yliopistosairaalan traumakeskukseen hoitoon tulleista. Tapaturmapotilaita löytyi 209. Heillä yhteensä 274 vammaa.

Tämän tutkimuksen tulokset eivät tarkasti kuvasta meidän tilannettamme, sillä saunaprofiilit eroavat aika lailla. Innsbruckin alueella saunotaan ja saadaan vammoja etupäässä suurissa julkisissa saunoissa ja meillä pienissä usein puukiukain ja kuumavesipadoin varustetuissa yhden perheen saunoissa. Mutta oppia tästäkin jutusta voi.

Yleisimmät vammat olivat ruhje/nyrjähdys (41,2 % kaikista potilaista), haava (28,8 %), murtuma (15,3 %), nivelsiteen vaurioituminen (6,2 %) ja aivotärähdys (5,5 %). Palovamma oli vain neljällä ja aivoverenvuoto kolmella potilaalla. Yhdeksän murtumapotilasta tarvitsi leikkauksen. Useimmiten sattui päähän (28 %), toiseksi useimmin kasvoihin ja jalkaan (kumpikin 10 %) ja kolmanneksi useimmin olkapäähän ja käteen (kumpikin 7 %). 

Tärkein uusi tieto tässä tutkimuksessa tulee tapaturmien syyn analysoinnista. Lähes 90 % vammoista johtui kaatumisesta joko liukastumisen (57,5 % kaikista) tai huimauksen/pyörtymisen (30,0 %) vuoksi. Kaatumisen vaaraa voitaisiin merkittävästi pienentää parilla helpolla keinolla. Liukastumiset vähenisivät, jos saunassa käytettäisiin sitä estäviä tossuja. Huimauskohtaukset ja pyörtymiset puolestaan vähenisivät, jos lähtisimme vilvoittelemaan heti, kun löylyssä alkaa tuntua vähänkään epämiellyttävältä. Nämä seikat kannattaa lisätä saunatapaturmien ehkäisemistä koskeviin ohjeisiin.

Lue myös: Lenkki ennen saunaa maksaa vaivan

NÄIN VÄLTÄT SAUNATAPATURMAN

Sauno vain selvin päin, äläkä jätä humalaista saunaan yksin

Suojaa kiuas niin, ettei siihen pääse horjahtamaan tai sen päälle putoamaan

Lämmitä saunavesi vain selvästi alle kuusikymmenasteiseksi

Anna puiden palaa loppuun saakka ja tuuleta sauna hyvin

Säädä sähkökiukaan lämmitys katkeamaan noin 20 minuutin kuluttua siitä, kun aloitat löylyn oton. Jos saunotkin pidempään, voit vääntää lisää aikaa.

Lähde vilvoittelemaan heti, jos löylyssä alkaa tuntua epämiellyttävältä

Käytä löylyn heittoon mahdollisimman puhdasta vettä

Käytä saunassa liukastumisen estäviä tossuja. Ne suojelevat myös silsatartunnalta.

Opettele palovammojen ensihoito niin hyvin, että pystyt toimimaan oikein hätääntyneenäkin

Lisää luettavaa

Sauna-lehden artikkelit

24.05.2024

Saunat Suomen kartalla: Kauhtuan sauna

Tampereelta kolmostietä 40 kilometriä pohjoisen suuntaan sijaitsee pieni Kyrösjärvi ja sen rannassa yleinen sauna.

Sauna-lehden artikkelit

19.04.2024

Intohimoinen saunoja viihtyy saunabisneksessä — Narvin uusi toimitusjohtaja on tuttu narvilainen

Narvin toimitusjohtaja vaihtui viime syksynä. Tehtävässä aloitti Samuli Nurminen, joka teki paluun Narville.

Sauna-lehden artikkelit

12.04.2024

Saunarituaali – saunomista vai viihdettä?

Saksalainen Aufguss on rituaalinomainen saunomismuoto, joka on levinnyt ympäri Euroopan ja nyt sen voi kokea…