Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Saunominen ja saunatavat Saunatalolla

Saunomisohjesääntö

Johtokunta päättää ja päivittää Suomen Saunaseuran saunomisohjesäännöt. Niihin pääset tutustumaan tästä: Saunomisohjesääntö (hyväksytty 15.4.2020) Alla on tiivistetysti käytännön ohjeita saunomiseen liittyen. Tutustuthan kuitenkin saunomisohjesääntöön huolella ennen saunatalolle saapumista!   

Sauna- ja kylpyrauha on ykkösasia

Saunarauha on Suomen Saunaseuran toiminnan keskeisin periaate. Saunarauha on laaja käsite ja ulottuu kaikkeen seuran toimintaan ja se koskee kaikkia jäseniä. Vaskiniemessä saunottaessa saunarauhaa toteuttaa kylpyrauha. Se on siis vain osa saunarauhaa. Seurassa noudatettava saunarauha koostuu kolmesta perusasiasta: arvostamisesta, yhteisöstä ja kylpyrauhasta. Saunaseuran vaalima tapakulttuuri edellyttää kaikkien jäsenten noudattavan hillittyä ja rauhallista, toistaan kunnioittavaa asennetta. Tämä tarkoittaa sekä asiallista suhtautumista muihin saunojiin että arvostavaa suhtaumista toisiin seuran jäseniin. Jäsenten toivotaan edistävän tällaista kulttuuria aina, kun hän esiintyy seuran jäsenenä. Voit lukea tarkemmin saunarauhan käsitteestä Saunarauha-esitteestä.   

Saapuminen Saunatalolle ja palvelut

Saunaseura toivottaa kaikki jäsenensä tervetulleiksi Vaskiniemen Saunatalolle! Jotta saunakäynti olisi mahdollisimman rentouttava ja onnistunut, saunojia pyydetään huomioimaan toisensa ystävällisellä ja rauhallisella käytöksellä.

Tullessasi saunomaan ilmoittaudu kassalla esittämällä jäsenkorttisi ja jätä arvotavarasi lukittavaan kaappiin. Vaatteesi voit jättää alakerran pukuhuoneisiin. Suuntaa kassalta saamasi lauteisen kanssa nauttimaan löylyistä. Hygieniasyistä Seuran saunoissa ei käytetä uima–asuja. Uimaan ja ulkotiloihin voi mennä uima–asussa mutta saunoissa niitä ei saa käyttää. Mikäli vakaumuksesi estää alasti esiintymisen, voit toki käyttää kylpypyyhettä verhonasi saunoissa. Muissa saunatalon tiloissa tulee verhoutua kylpytakkiin tai pyyhkeeseen yleisen viihtyvyyden vuoksi. Huomaathan, että karvojenpoisto ei ole sallittua saunaseuran tiloissa.

Kahviosta voit ostaa ruokaa ja juomaa sekä ostaa myynnissä olevia tuotteita. Muiostathan maksaa tuotteet lähtiessäsi. Kahvion henkilökunta auttaa mielellään kaikissa saunomiseen liittyvissä kysymyksissä. Uudet jäsenet voivat kysyä neuvoja suosittelijoiltaan tai muilta jäseniltä.

Saunatalolla käy tällä hetkellä maksuvälineenä vain maksukortit.

Vaskiniemessä voit kylpeä saunojen aukioloaikojen puitteissa niin pitkään kuin haluat, mutta sinun tulee poistua sauna – ja pesutiloista ennen sulkemisaikaa. Muistathan, että Saunatalon parkkipaikalla on neljän tunnin parkkikiekollinen pysäköintirajoitus. Koska seuran parkkipaikan koko on rajoitettu, kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia joukkoliikennettä. Muistathan, että Saunatalo on savuton, mutta sisäänkäynnin edessä on tupakkapaikka.   

Saunominen Saunatalolla

Puulämmitteisissä saunoissa on sulkeutuvilla luukuilla varustetut pyöreät kiukaat, joten löylyä ei voi heittää istualtaan lauteilta, vaan luukku on ensin avattava saunassa olevalla koukulla tai kauhalla. Älä koske paljain käsin kiukaan metallisia osia, ne aiheuttavat vakavan palovamman.

Avaa kiukaan luukku ja luo löylyä sen mukaan kuin löylyssä istuvat haluavat. Kun löylyä on tarpeeksi, sulje luukku. Luukkua ei saa pitää pitkiä aikoja auki, sillä se viilentää kiukaan nopeasti. Saunaseuran kaikissa saunoissa saa luoda löylyä, se kuuluu suomalaiseen saunakulttuuriin, mutta toisten huomioonottaminen ja suvaitsevaisuus kuuluu siihen yhtä hyvin. Löylykilpailut Saunaseuran saunoissa eivät ole sallittuja.

Saunaseuran kiukaat ovat varsin tehokkaita löylyntuottajia, joten löylyä luotaessa on syytä varoa kiukaasta lähteviä kuumia löylyn henkäyksiä. Älä kumarru kiukaan suuntaan löylyä luodessasi, löyly tulee voimalla ulos ja saattaa polttaa kasvot, jos olet liian lähellä! Kiukaiden keskimääräinen lämmitettävä massa on yli kaksi tonnia ja niiden lämpövaraus riittää vuorokauden.

Saunojen kiukaiden lämmitys tapahtuu alakerran lämmitystiloista. Lämmityspuuna käytetään kuivaa, kuorittua koivua ja tervaleppää. Turvallisuussyistä lämmitystilat ovat seuralaisille alueita joihin pääsy on rajoitettu. Halutessasi vierailla ko. tiloissa ota etukäteen yhteyttä toiminnanjohtajaan tai lämmittäjään.

Lapset ovat tervetulleita saunomaan Vaskiniemeen vanhempiensa kanssa. Rauhallinen käyttäytyminen ja hyvien saunotapojen noudattaminen koskee myös lapsia. Huomiothan lapsivieraiden turvallisuuden! Lapsia ei missään tilanteessa saa jättää ilman valvontaa seuran tiloissa.

Seuran jäsen voi tuoda saunatalolle mukanaan enintään yhden vieraan. Poikkeuksen tästä muodostaa perjantaipäivät, jolloin saunatalo on rauhoitettu johtokunnan erillisellä päätöksellä pelkästään jäsenten käyttöön. Toiminnanjohtaja voi aivan erityisissä poikkeustilanteissa myöntää tähän poikkeuksen ruuhka-ajan ulkopuolella, mutta siitä on sovittava toiminnanjohtajan kanssa hyvissä ajoin etukäteen. Seuran jäsen vastaa vieraidensa opastamisesta sekä heidän sauna- ja muista maksuistaan.   

Toivomme, että saunominen on sinulle ja kanssakylpijöillesi mahdollisimman miellyttävää. Johtokunnan jäsenet ja toiminnanjohtaja ottavat mielellään vastaan ehdotuksia Seuran toiminnan parantamisesta ja opastavat mahdollisissa epäselvissä asioissa.