Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Sauna ja iho

Sauna-lehden artikkelit

24.02.2023

saunoja

Teksti: Lasse Viinikka

Ihon kautta kehostamme poistuu liika lämpö. Se mahdollistaa saunomisen. Kuitenkin iho on myös useimmin saunassa vaurioituva elin.

Aikuisen ihmisen ihon pinta-ala on puolestatoista kahteen neliömetriä ja paino kolmesta viiteen kilogrammaa. Iho on ihmisen suurin elin ja kooltaan kaksin-kolminkertainen vaikkapa maksaan tai aivoihin verrattuna.

Iholla on monta tehtävää. Iho ei ole passiivinen kuori, vaan monella tavalla aktiivinen elin. Se suojaa meitä bakteereja, viruksia ja kemikaaleja vastaan. Iho tuottaa D-vitamiinia ja rusketuksen aiheuttavia väriaineita. Saunojaa iho varjelee liialta lämpenemiseltä.

Ihon pinta lämpenee löylyssä muutamassa minuutissa yli neljänkymmeneen asteeseen. Sen verisuonet laajenevat ja verenkierto moninkertaistuu. Iho alkaa punoittaa.

Tieto liiasta lämmöstä hälyttää aivojen lämmönsäätelykeskuksen. Se käynnistää vastatoimet eli käskee tahdosta riippumattoman hermoston välityksellä ihon miljoonat pienet hikirauhaset töihin.

Hien haihtuminen iholta jäähdyttää elimistöä. Hikoilu ei kuitenkaan aivan riitä pitämään saunojaa tasalämpöisenä, sillä elimistön sisäosien lämpötila nousee tavalliseen tapaan saunottaessakin asteen verran.

Saunan lämmittämä iho on tehokas nesteenpoistaja. Yhden saunareissun aikana hikeä syntyy lyhyessä ajassa 0,5-1,0 litraa eli peräti puolet munuaisten vuorokaudessa tuottaman virtsan määrästä.

Hiessä on veden lisäksi pienehköjä määriä suoloja ja kuona-aineita.  Ihoa onkin joskus vähän liioitellen kutsuttu kolmanneksi munuaiseksi. 

Hien mukana poistuvan suolan määrä on niin pieni, että saunassa syntyneen janon voi hyvin sammuttaa pelkällä vedellä.

Palovammat saunojan vaarana

Yleisin saunatapaturma, palovamma, vaurioittaa melkein aina juuri ihoa. Noin puolet vakavista saunapalovammoista syntyy kosketuksesta kiukaaseen ja noin kolmannes kuumasta vedestä.

Kiukaasta voi saada myös pahimpia eli kaikki ihon kerrokset lävistäviä vammoja. Kuuma vesi tuhoaa useimmiten ihon pintakerroksen ja saa sen alla olevat rakenteet vapauttamaan runsaasti kudosnestettä ja ihon rakoille. 

Palovammat tulehtuvat herkästi, sillä ne tuhoavat ihon kyvyn suojautua bakteereja ja viruksia vastaan. Palovammoja onkin syytä hoitaa huolellisesti.  Kynnys ammattihenkilön avun hakemiselle on hyvä pitää matalana. 

Joka neljäs Kuopion yliopistollisen sairaalan palovammayksikön potilaista oli polttanut itsensä saunassa. Saunassa oli saatu myös joka neljäs vakuutusyhtiö Ifin vv. 2019-2021 korvaama palovamma. Edellä mainituista luvuista huolimatta sairaalahoitoa vaativa palovamma syntyy kuitenkin vain noin joka miljoonas saunakerta. 

Lue myös: Turvallinen sauna: vältä vahinkoja

mies menossa ulos saunasta
Ihon pinta lämpenee löylyssä muutamassa minuutissa yli neljänkymmeneen asteeseen.

Auttaako vai haittaako sauno iho-ongelmaista?

Vaikka saunominen vaikuttaa voimakkaasti ihoon, tietoa saunomisen vaikutuksesta ihosairauksiin on kertynyt vähän. Kokemusperäisesti on havaittu, että lääkityksen lisänä saunominen vaikuttaa myönteisesti psoriaasissa, mutta varsinainen tutkimusnäyttö asiasta puuttuu. Joillakin hikinokkosihottumaa ja atooppista ihottumaa sairastavista sauna saattaa laukaista niin kovan kutinan, että potilaat eivät voi saunoa ollenkaan. 

Tiheäkään saunominen ei vastoin aika yleistä käsitystä kuivata tervettä ihoa, vaan pikemminkin päin vastoin se läpäisyestettä vahvistamalla estää ihon kuivumista.

Lopuksi on vielä hyvä muistaa, että iho on kauneimmillaan saunan jälkeen.

Tarkempaa tietoa saunapalovammoista:

Sauna 3/2021, sivu 68
Palovammojen kotihoidosta Terveyskirjastossa.

Lisää luettavaa

kaksi naista saunassa

Sauna-lehden artikkelit

11.09.2023

Saunailmaston selvittämättömät salaisuudet 

Kärsitkö saunailmastoahdistuksesta? Lassi A. Liikkanen sukeltaa hyvän saunailmaston saloihin.

Sauna-lehden artikkelit

28.08.2023

Kolumni: Sauna kiinnostaa enemmän kuin koskaan – mutta osaavatko suomalaiset hyödyntää buumin? 

Sauna kiinnostaa enemmän kuin koskaan, kirjoittaa Heli Suominen kolumnissaan.

Sauna-lehden artikkelit

21.08.2023

Fuengirola tarjoaa kunnon löylyt

Fuengirola ja suomalainen hirsisauna? Ei tulisi ensimmäisenä mieleen, mutta totta se on.