Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Turvallinen sauna: vältä vahinkoja

Sauna-lehden artikkelit

22.10.2021

Sauna ja tapaturmat

Tapaturmia voi sattua missä vain, mutta sauna on niille otollinen paikka. Saunassa joidenkin vahinkojen vaara on erityisen suuri. Moni saunatapaturma voitaisiin välttää vähäisin varotoimin.

Teksti: Karoliina Saarnikko
Kuva: Eetu Ahanen

Varomaton saunoja saa helposti palovamman. Kuopion yliopistollisen sairaalan palovammakeskuksessa hoidetuista potilaista joka neljäs oli saanut vammansa saunassa. Suurin piirtein samanlaisia lukuja on raportoitu muistakin sairaaloista. Melkein puolet itsensä polttaneista saunojista on ollut humalassa.

Viitisentoista prosenttia kuopiolaisista palovammapotilaista oli alle 10-vuotiaita. Lue lisää vinkkejä lapsen saunomiseen!

Kun Kuopion luvut suhteutetaan koko maan väestöön, paljastuu, että keskimäärin yksi saunoja saa sairaalahoitoa vaativan palovamman joka päivä. Tarkastelukulmasta riippuu, pitääkö sitä paljona vai vähänä. Se, että neljännes sairaaloidemme palo- vammojen hoitopaikoista joudutaan pitämään yllä saunatapaturmia varten, vaikuttaa tietysti paljolta. Toisaalta, sairaalaan vievä vamma syntyy karkeasti laskien kuitenkin vain noin joka miljoonas saunakerta.

Kosketus kiukaaseen aiheutti vammoista noin puolet. Puutteellisesti suojattuun kiukaaseen voi horjahtaa tai sen päälle jopa pudota. Vahinkoja voi tapahtua myös lämmittämisen aikana. Kiuasvammat ovat usein syviä, kaikki ihon kerrokset lävistäviä.

Kuuma vesi aiheutti vammoista noin kolmanneksen. Vettä voi roiskahtaa iholle ja kätensä voi työntää pataan. Kuumaa vettä on vahingossa kaadettukin lapsen päälle. Veden aiheuttama vaara lisääntyy jyrkästi lämpötilan noustessa. Kuusikymmenasteinen vesi aiheuttaa aikuiselle syvän palovamman viidessä sekunnissa, mutta seitsemänkymmenasteinen jo noin sekunnissa.

Hiukan vajaa kymmenen prosenttia palovammoista johtui liian pitkästä oleskelusta löylyssä. Niiden syntyä edeltää yleensä saunojan toimintakyvyn menetys tavallisimmin liian viinan vuoksi. Hyvin vakavan vamman saamiseen saattaa riittää puoli tuntia 80-90 asteisessa saunassa. Saunailman aiheuttamat palovammat voivat näyttää tuoreina vähäisiltä, mutta kehittyä muutamassa päivässä koko ihon lävistäviksi ja ihonalaisia kuolioita aiheuttaviksi. Hoidoiksi saatetaan tarvita toistuvia suuria leikkauksia, joskus jopa amputaatioita.

Harvinaisempia palovammojen syitä olivat esimerkiksi suora kosketus liekkiin ja vesihöyry.

Sauna ja tapaturmat
Kiukaasta nouseva vesihöyry voi aiheuttaa myös palovammoja. Kuva: Tuomas Pesola

Kuuman aiheuttama pyörtyminen

Saunan lämpö laajentaa verisuonia, verenpaine laskee ja verta pakkautuu alaraajoihin. Etenkin, jos verenkiertoelimistö ei ole täysin terve, saattaa seurauksena olla tajunnan menetykseen johtava aivoverenkierron väheneminen. Saunassa vaara on suurimmillaan hiukan lauteilta nousun jälkeen.

Ongelma lisääntyy iän myötä. Kolmannes yli 70-vuotiaista kärsii haitallisesta asentoon liittyvästä verenpaineen laskusta.

Makuuasennossa aivot alkavat taas saada verta riittävästi ja saunoja virkoaa joidenkin minuuttien kuluessa. Nurin mennessään voi kuitenkin saada haavoja, luunmurtumia tai jopa aivovamman. Pahaa jälkeä on tullut, kun saunojaparka on kaatunut kasvoilleen kiuaskivien päälle.

Saunomiseen liittyvän verenpaineen laskuun ei ole muuta hoitoa kuin vaaratilanteen välttäminen eli löylynoton vähentäminen. Jos sinun on löylystä lähdettyäsi paha olo, muutoksia näkökentässä, huojuttaa tai polvet notkahtelevat, käy heti istumaan tai mieluummin pitkällesi vaikka lattialle. Ja ota seuraavalla kerralla kevyemmät löylyt. Lue lisää verenpaineen laskusta saunassa viime vuoden lehdestä 1/2020, sivulta 26-27.

Sauna ja myrkytykset

Hyvin myrkyllistä hiilimonoksidia eli häkää muodostuu puun palaessa epätäydellisesti. Häkää voi olla myös huonosti lämmitetyn ja tuuletetun saunan ilmassa. Häkälöylyt eivät vaaraa poista. Suomen noin sadasta vuosittaisesta häkämyrkytyskuolemasta kuitenkin yleensä vain yksi sattuu saunassa. Lievemmät myrkytykset lienevät paljon yleisempiä. Häkämyrkytyksen oireita ovat päänsärky, huimaus, oksentelu, korvien soiminen, näköhäiriöt, heikotus ja levottomuus.

Saunojien lisäksi vaarassa voivat olla savusaunan lämmittäjät.

Löylyn heittäminen sinileviä sisältävällä vedellä saattaa altistaa myös myrkytykselle, koska kiukaalta ilmaan haihtuneet levämyrkyt imeytyvät tehokkaasti hengityksen kautta.

Kirjoittaja on lääkäri ja Suomen Saunaseuran kunnianpuheenjohtaja.

Lisää luetavaa