Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Ritva Müller: Saunaelämyksiä meillä ja muualla

Kolumnit, Sauna-lehden artikkelit

07.12.2021

Kuva Ritva Mullerista

Saunan ystävillä on juhlapäivä, kun sauna lämpiää.

Monien lempisauna on oma rantasauna, se maailman paras; puulämmitteinen ja läpeensä tuttu.

Koko rituaali lämmittämisestä vihtojen sidonnan ja virkistävän saunajuoman kautta aina viimeiseen pesälliseen saunanhengelle tuo hyvän olon ja rauhan tunnun pitkäksi aikaa.

Saunaseuralaiset voivat onnekkaasti oikaista suoraan nautiskeluvaiheeseen, kun muut ovat jo tehneet valmistelut. Vaskiniemessä toteutuvat useimpien toiveet, sillä saunoja on mistä valita. Tutut kasvot lauteilla ja jutustelu saman henkisten kanssa on oleellinen osa mukavaa saunapäivää.

Paljon matkustelevalle tulee helposti puutosoireita ja jonkun ajan jälkeen on ihan pakko etsiä sauna jostakin.

Ennakkoluuloton saunoja löytääkin kylpymahdollisuuden melkein missä tahansa. Luonnollisesti hän joutuu tinkimään monista asioista kuten lämpötilasta tai löylynheittomahdollisuudesta.

Aina ei ole edes kiuasta, mikä suomalaisen saunan määritelmän mukaan on yksi edellytys sauna-nimikkeelle. Lämmönlähde voi olla höyry tai piilotettu putkisto.

Monille nämä puutokset ovat ylitsepääsemättömiä.

Itse olen uteliaasti kokeillut monenlaisia virityksiä ja matkan varrella on kertynyt monia hauskoja ja myös hämmästyttäviä kokemuksia.

Joissakin maissa on valitettavasti saunan-nimen varjolla laitoksia, missä pääasiana on muu sukupuolien välinen kohtaaminen kuin saunominen. Ennen nettiä hyväksi koettu keinoni välttää näitä oli soittaa ja kysyä olisinko tervetullut yksittäisenä naisena.

Toinen varoituslamppu oli, että ainoastaan kalliimmat kansainväliset luottokortit kelpaavat.

Internet antaa nykyään mahdollisuudet sekä löytää saunat että selvittää niiden luonne hyvissä ajoin.

Mitä kauempana Suomesta, sitä todennäköisemmin yllättyy.

Kaliforniassa ilahduin, kun hotelli tarjosi saunomismahdollisuuden.

Sonnustauduin innokkaasti saunaan todetakseni, että saunoa voi kyllä kunhan ensin laittaa kiukaan päälle. Kukaan ei ollut vielä sinä päivänä ryhtynyt urakkaan, joten saunapyrähdykseen varaamani aika loppui lämpötilaan 45 astetta ja saunominen jäi toiseen kertaan.

Floridalaisessa taloyhtiössä oli helpompaa, kun saattoi käydä kääntämässä kiukaan etukäteen päälle ja mennä saunaan vasta sen lämmettyä.

Kävi ilmi, että paikallisen lain mukaan sauna ei saanut olla tuntia kauempaa päällä ilman valvontaa vaan ajastin loppui siihen. Joten aina oli muistettava kääntää ajastinta eteenpäin sauna-ajan pidentämiseksi.

Monesti kyllä joku muu asukas oli laittanut kiukaan pois päältä, luullen sen unohtuneen, sillä he itse lämmittivät saunan 30 asteiseksi, jotta siellä olisi mukava pukeutua uima-altaassa käynnin jälkeen.

Saunaseuralaisten matkalla Pietariin joku vuosi sitten kiinnitin huomiotani, että ”banjan“ pesuhuoneessa lämpötila oli noin 100 astetta ja vettä heitettiin jatkuvasti kiukaalle. Lisäksi joku vihtoi tehokkaasti kaksikätisesti eli kahta vihtaa käyttäen lisäten siten yhä kuumuutta. Kylpijät lauteilla vaihtuivat nopeasti.

Ymmärsin olevan parasta seurata esimerkkiä ja hankkia saunahattu.Löysin banjan kaupasta sievän kukallisen kellohatun, joka on minulla yhä ahkerassa käytössä kesämökillä. Myöhemmin olen lisännyt saunahattukokoelmaani ja hatusta on tullut saunavarusteideni oleellinen osa.

Omat lempisaunat ovat elämän suola, mutta kehotan etsimään myös matkoilla uusia saunakokemuksia. Matkailu todella avartaa!

RITVA MÜLLER
Innokas saunoja, saunalähettiläs ja Saunaseuran jäsen vuodesta 1964

Lisää luettavaa

SaunaBlogi: Pekka Seppänen

Sauna-lehden artikkelit

23.07.2024

Kuppaus ja sauna sopivat yhteen

Kuppaus oli aikanaan tärkeä osa länsimaistakin lääkintätaitoa, mutta tällä hetkellä se kuuluu niin sanottujen vaihtoehtoishoitojen…

Sauna-lehden artikkelit

08.07.2024

Laadukkaat löylyt laineilla

Sauna-lehti tutustui tunnelmalliseen elämysristeilijään, M/Y Fortuneen, jonka puulämmitteinen sauna jätti todella miellyttävän vaikutelman.

nainen pitelee saunavihtaa/saunavastaa

Sauna-lehden artikkelit

25.06.2024

Vastonko vai vihdonko saunassa?

Saunominen kesällä on täyttä juhlaa ja sen kruunaa alkukesän pihkalehtiset juhannusvastat. Mutta mistä tulee nimi…