Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Hoitava sauna saunaterapeutti Terhi Ruudun tapaan

Sauna-lehden artikkelit

22.06.2021

Terhi Ruudun hoitava sauna

Terhi Ruudun kirja Hoitava Sauna ilmestyi tänä vuonna. Kirjailija itse toimii kokonaisvaltaisen saunaelämyksen puolestapuhujana ja haluaa ihmisten näkevän saunan ennen kaikkea hyvinvointikokonaisuutena.

Terhi Ruudun tie saunan sanansaattajaksi alkoi vuosia sitten, kun hän jättäytyi pois pitkäaikaisesta työstään Iittala-brändin parissa. Takana oli kymmenen vuoden ura globaalin markkinoinnin ja konseptisuunnittelun ammattilaisena.

– Aloin käydä samaan aikaan saunassa ystäväni kanssa ja innostuin saunomisesta ihan uudella tavalla. Samalla saunominen avautui minulle nimenomaan kokonaisvaltaisena hyvinvointikokonaisuutena ja halusin tutkia oivallustani lisää, hän kertoo.

– Tajusin, miten terveysvaikutteinen suomalainen saunakulttuuri on ollut aikojen alusta asti. Vaikka meillä on tällä hetkellä menossa eräänlainen saunabuumi, meillä ei ole olemassa saunomiseen liittyviä hyvinvointikonsepteja.

Innostus oli niin vahva, että Ruutu kouluttautui koulutetuksi hierojaksi ja saunaterapeutiksi. Saunakoulutusta on järjestetty Suomessa jo vuodesta 2005 ja sen tarkoituksena on perehdyttää opiskelijat siihen, miten saunalla voidaan hoitaa itseä ja muita. Koulutus sisältää tutustumista kansanlääketieteeseen, kuten esimerkiksi kuppaukseen ja muihin perinnehoitoihin.

Suuntana kansainväliset markkinat

Valmistuttuaan saunaterapeutiksi Ruutu alkoi toteuttaa unelmaansa. Juuri valmistunut kirja Hoitava sauna (Tammi, 2021) tarjoaa kauniissa kansissa 200 sivun verran erilaisia itsehoitoja saunomiseen. Tämän lisäksi Terhen-brändiin kuuluu erilaisia tuotteita, kuten kimonoja ja yrttituotteita. Ruudun tavoitteena on suunnata myös kansainvälisille markkinoille, erityisesti Japaniin.

Tuotteiden lisäksi Terhen-nimen alla toimii saunayhteisö ja järjestetään saunomiseen liittyviä tapahtumia. Ruutu järjestää muun muassa Hoitava sauna -retriittejä Saimaan rannalla, Puumalassa.

– Kyseessä on eräänlainen viikonlopun kestävä saunamatka, syväsukellus suomalaiseen saunaan. Viikonlopun aikana saunotaan paljon, mutta tehdään myös paljon hoitoja. Ensimmäisenä iltana valmistetaan syväpuhdistava hoito ja pestään kulunut viikko pois. Lauantaiaamuna on hiljainen sauna lammen rannalla ja illalla tehdään vuodenajasta riippuen maaperähoitoja, esimerkiksi savihoitoja. Sunnuntaina on vielä virkistävän hoidon vuoro ja valmistautuminen seuraavan viikkoon alkaa, Ruutu kuvailee retriitin kulkua. Viikonloppuun kuuluu myös luonnossa oloa ja luomuruokaa. 

– Retriitin tarkoitus on hiljentyä saunan äärelle ja antaa perustiedot saunalla hoitamiseen. Nämä tiedot ja rutiinit osallistuja voi viedä mukanaan arkeensa.

Ruutua innostaa ajatus siitä, miten erityisesti kaupunkilaiset voisivat kokea luontoyhteyttä kaupungissa nimenomaan saunan kautta.

– Aina ei ole mahdollista päästä sinne savusaunaan järven rannalle, hän toteaa. Hän kehottaakin ottamaan vaikkapa kerrostalosaunomiseen pieniä hoitavia elementtejä mukaan.

– Aina kannattaa miettiä, mitä tekee ennen saunaa, mitä saunassa ja mitä saunan jälkeen. Pienet asiat, kuten jokin hoito, lisäävät hyvinvointia arjessa, hän toteaa lopuksi.

Lisätietoja Terhenistä www.terhen.fi

Kuvat: Katri Kapanen

Kesän kauneimmat saunahoidot juhannussaunaan

Sauna-lehden artikkelit

23.07.2024

Kuppaus ja sauna sopivat yhteen

Kuppaus oli aikanaan tärkeä osa länsimaistakin lääkintätaitoa, mutta tällä hetkellä se kuuluu niin sanottujen vaihtoehtoishoitojen…

Sauna-lehden artikkelit

08.07.2024

Laadukkaat löylyt laineilla

Sauna-lehti tutustui tunnelmalliseen elämysristeilijään, M/Y Fortuneen, jonka puulämmitteinen sauna jätti todella miellyttävän vaikutelman.

nainen pitelee saunavihtaa/saunavastaa

Sauna-lehden artikkelit

25.06.2024

Vastonko vai vihdonko saunassa?

Saunominen kesällä on täyttä juhlaa ja sen kruunaa alkukesän pihkalehtiset juhannusvastat. Mutta mistä tulee nimi…