Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Fuengirola tarjoaa kunnon löylyt

Sauna-lehden artikkelit

21.08.2023

Fuengirola ja suomalainen hirsisauna? Ei tulisi ensimmäisenä mieleen, mutta totta se on. Hirsisauna Mijas sijaitsee Fuengirolan lähituntumassa, Mijasin vuoristossa.

Teksti: Arja Nurhonen

Vakituisena Aurinkorannikon ja lähinnä Fuengirolan monivuotisena kävijänä minua ilahdutti uutinen suomalaisesta hirsisaunasta ja ennen kaikkea sen sijainti lähietäisyydellä Fuengirolan keskustasta. 

Olen käynyt Fuengirolassa joissakin saunoissa kuluneina vuosina, mutta kokemukset eivät ole olleet suomalaiseen saunaan verrattavissa.

Syyskuukausina ei sauna ja saunominen tule mieleen monellekaan etelässä lomailevalle tai vakituisesti siellä asuvalle, mutta kun ilmat viilenevät ja illat pimenevät aina vain aikaisemmin, herää suomalaisen tarve päästä saunan lämpimiin löylyihin.

Itse olen ollut muutaman vuoden Fuengirolasta poissa, lähinnä koronavuosien takia, mutta lokakuussa aion palata takaisin Fugeen, joten uteliaalla mielellä lähden tutustumaan tällä kertaa myös Mijasin saunaan.

Sitä ennen kuitenkin otin puhelinyhteyden Fuengirolaan.

Lue myös: Koti Sauna – löylyjä Euroopan ytimessä

Fuengirola

Sauna Mijas sijaitsee Fuengirolan huikeissa vuoristomaisemissa.

Tervetullut saunatoimija Fuengirolassa

Sauna Mijaksen toiminta alkoi muutama vuosi sitten yrittäjä Jyrki Ramstedtin aloitteesta. Hän sai idean saunan perustamiseen, koska on itse kova saunaharrastaja ja Fuengirolassa asuessaan hän näki tarpeen kunnolliselle saunatoiminnalle. 

Kun mahdollisuus yrityksen perustamiseen avautui ja löytyi hyvä paikka saunalle, Sauna Mijas sai alkunsa.

– Ajatuksena oli luoda yritys, joka palvelisi kaikkia saunomisesta kiinnostuneita, joita toki lähinnä ovat suomalaiset, mutta toki muutkin kansalaisuudet ovat tervetulleita. Viime aikoina tämän hirsisaunan ovat myös löytäneet englantilaiset, ruotsalaiset sekä marokkolaiset. Myös jokunen espanjalainenkin on uskaltautunut löylyihin, kertoo Ramstedt.

Saunan toiminta on lähtenyt erittäin hyvin liikkeelle ja ihmiset ovat ottaneet paikan osaksi lomailuaan, arkea ja juhlaa. Myös yritykset ovat löytäneet saunan virkistyspäiviinsä. Erilaiset syntymäpäivien viettäjät sekä polttariporukat ovat tällä hetkellä suurin ryhmä saunojista.

– Viime Itsenäisyyspäivänä kävijöitä oli useita sekä joulusauna oli hillitön menestys, hän kertoo.

Myös palaute löylyistä on ollut erittäin myönteistä. Kävijöiden mielestä saunan löylyt ovat harvinaisen hyvät, happi riittää täydelläkin ihmismäärällä. 

– Meidän työntekijämme Ilu tokaisi, että jos löylyt ovat huonot, saat rahasi takaisin. Se kuvaa hyvin meidän toimintaamme.

Kenellekään ei ole tarvinnut palauttaa rahoja.

Lue myös: Badstufolk esittelee Norjan trendikkään saunaväen

Ihmiset ovat ottaneet saunan osaksi lomailuaan, arkea ja juhlaa.

Sauna on tärkein, mutta oheispalveluita riittää

Sauna Mijaksen sauna on ihan oikea hirsirakennus, jossa on iso, lähes 20 henkilöä vetävä sauna. Lauteet sijaitsevat molemmin puolin löylyhuoneen seinustalla ja sähkökiuas on kunniapaikalla keskellä löylyhuonetta. 

Ulkona aivan lähietäisyydellä on lisäpalveluna ulkoporeallas eli jacuzzi, jossa voi loikoilla lämpimässä vedessä ja ihailla kauniita vuoristomaisemia. 

– Pihalle hankittu jacuzzi on ollut hyvin suosittu ja kävijöistä on hienoa, kun saunan lomassa pääsee poreisiin rentoutumaan. Varsinkin viileinä iltoina jacuzzin lämmin vesi on monelle iso nautinto. Myös iso televisio on lähietäisyydellä, joten altaassa rentoutuessa voi seurata vaikkapa urheilua, Ramstedt kertoo.

Saunalla on myös baari, josta voi kätevästi ostaa juomia sekä pientä syötävää. Ennakkoon voi myös tilata paikan päällä valmistetun grillivartaan, jonka saa itse grillata pihalla olevassa hiiligrillissä.

Oheispalvelut ovat saunan toiminnassa erittäin tärkeitä. Saunamajuri Ramstedt onkin ottanut sydämen asiakseen erilaisten palvelujen kehittämisen ja tarjonnan hirsisaunan yhteyteen. 

– Erittäin suosittua on ollut frisbeegolfin ja saunan yhdistäminen. Ensin pelataan muutama tunti ja sen jälkeen rentoudutaan saunassa, hän kertoo.

Livemusiikkia on myös jonkun verran soitettu saunalla ja se on myös hyväksi havaittu. 

Monen mielestä Mijasin saunan löylyt ovat hyvät ja happi riittää.

Seuraavana oheishankkeena Ramstedtilla ovat läheisten paintballradan (värikuulapeli) sekä ilmakivääriammunta-paikan hyödyntäminen saunan toiminnassa. Myös ohjattujen kävelylenkkien toteuttaminen vuoristossa on tavoitteena. 

– Eritoten ikäihmiset harrastavat hyvin paljon kävelyä Mijaksen maisemissa, Ramstedt muistuttaa.

Koska Ramstedtilla riittää virtaa, viimeisimpänä suunnitelmana on veneretken ja saunomisen yhdistäminen. 

– Retki kestää 2–3 tuntia ja sen jälkeen on kuljetus saunan ja altaan virkistävään maailmaan

Puhelimessa Ramstedt intoutuu vielä kertomaan, kuinka parhaillaan heillä on rakenteilla kylmä- sekä kuumavesialtaat saunan yhteyteen.

Hienolta ja tervetulleelta kuulostaa tämä Mijaksen hirsisaunan toiminta. Menkäämme siis nauttimaan makoisista löylyistä ja Mijaksen maisemista yksin tai vaikka ystävien kanssa!

www.saunamijas.fi