Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Koti Sauna – löylyjä Euroopan ytimessä

Sauna-lehden artikkelit

15.08.2022

Teksti ja kuvat: Michael Ristaniemi & Anna Clarac

Terveisiä Brysselistä eli Euroopan ytimestä! Täällä Belgian pääkaupungissa on useita kansainvälisiä organisaatioita ja sen myötä myös monenlaisia kulttuureja. Suomalaisiakin on muutama tuhat, joista monet ovat tulleet EU-töiden tai opiskelun vuoksi.

Brysselissä toimii erinomaisen hyvä saunayhteisö, jota kutsutaan Koti Saunaksi. Kerran kuussa pystytetään pop-up -hengessä puulämmitteinen julkinen sauna jonnekin päin Brysseliä. Löylyissä kohtaavat niin kokeneet suomalaissaunojat kuin paikalliset, jotka saattavat ensimmäistä kertaa olla kokemassa suomalaisen saunan. 

Koti Saunan perustaja ja vetäjä on suomalais-ranskalainen Anna Clarac.

– Olen syntynyt Etelä-Ranskassa, mutta suomalaistaustaisena perheenä meillä oli tietysti kotona sauna, jossa oli tapana käydä kahdesti viikossa. Tämän lisäksi Suomessa on aina tullut ahkerasti saunottua kesäisin. Olen aina tykännyt julkisista saunoista – varsinkin järven rannalla olevista – joissa voi tavata ihmisiä ja nauttia Suomen kesästä, Anna kertoo.

Jokaisella kulttuurilla on omat tapansa ja perinteensä, eikä Saunaseuran jäsenille tarvinne korostaa saunan merkitystä suomalaisille. 

Annalla heräsi ajatus julkisen saunan perustamisesta, kun Brysselistä ei tuntunut olevan riittävän laadukasta suomalaistyyppistä saunakokemusta tarjolla. 

– Muutin Brysseliin yli 10 vuotta sitten, enkä ollut löytänyt kunnollista saunaa. Täällä ei yleisesti ole sallittua heittää löylyä tai puhua saunassa. Se ei tuntunut oikealta. Käveltiin metsässä kaverin kanssa ja haaveilin kunnon saunakokemuksesta. Kaveri sanoi vitsaillen, että perustapa sinä saunan Brysseliin. Naurettiin vähän aikaa, mutta idea jäi päähän pyörimään, Anna kertoo. 

– Järjestin ensimmäisen saunatapahtuman vuonna 2017, jonka jälkeen olin jo tunnettu “sauna-Annana” Brysselissä”, kertoo Anna. Näin syntyi Koti Sauna.

Anna “Sauna-Anna” Clarac

Puu on voittamaton materiaali saunassa

Nykymuodossaan Koti Sauna kootaan aina kutakin saunomiskertaa varten erikseen. Tämä on työlästä, mutta puuelementeistä koottava sauna mahdollistaa kokoamisen sellaisiin paikkoihin, joihin esimerkiksi pyörillä oleva perävaunu ei mahtuisi, kuten kattoterassille, sisäpihalle tai vastaavalle. Saunan seinät ovat eristettyjä ja sen takia aika painavia. 

– Elementtejä valikoidessa olisimme voineet käyttää kevyempääkin materiaalia, mutta puun tuoksu saunassa oli sen verran tärkeä, että tässä ei joustettu, Anna kertoo.  

Kiukaaksi on valikoitunut Harvian puulämmitteinen kiuas. Brysselistä löytyy muutama sähkösauna, mutta puusaunan löylyt ovat Annan mukaan pehmeämmät ja puulämmitteisen kiukaan etu on myös siinä, että on helpompi siirtää saunaa. 

Pop-up -saunan kokoamisessa on monta liikkuvaa osaa.

Saunominen tuo ihmiset yhteen

Koti Sauna ei ole vain suomalaisia varten, vaan se tuo monenlaisia ihmisiä yhteen. 

– Haluan tuoda suomalaisen saunakulttuurin Brysseliin: saunan missä seurustellaan ja jonka hinta ei ole esteenä. Belgiassa saunominen nimittäin koetaan luksuksena, toteaa Anna. 

Koti Saunassa on käynyt ihmisiä jo yli 20 eri maasta. Belgialaisten ja suomalaisten lisäksi lauteilla on todistetusti istunut väkeä monista muistakin Euroopan maista sekä Pohjois-Afrikasta, jossa hammam-kulttuuri elää vahvana. 

Kansallisuuksien kirjo kuvastaa hyvin Brysselin monikulttuurisuutta ja avoimuutta ylipäätään. 

– Ihmisiä kiinnostaa omaperäiset tapahtumat. Väki on yleisesti avoimin mielin liikenteessä ja ovat tosi hyvin tulleet myös saunomaan, vaikka eivät kaikki aina uskallakaan olla vähissä vaatteissa julkisella paikalla, Anna kertoo.

– Eräässä Koti Sauna -tapahtumassa eräs suomalainen EU-virkamies jutteli nuoren belgialaisen räppärin kanssa, enkä usko, että he olisivat muutoin kohdanneet, lisää Anna hymyillen.

Koti Saunan löylyistä nauttivat monikulttuuriset Brysselin asukkaat.

Vierailun arvoinen Koti Sauna

Koti Saunan löylyt ovat kiistatta erinomaiset. 

Brysselissä asuva vakiokävijä Tiia Talvisara lupautui antamaan sitaatin tätä artikkelia varten. Hän luonnehtii Koti Saunaa seuraavasti: 

– Paras sauna Suomen ulkopuolelta löytyy puuovien takaa Brysselistä. Kiitos Koti Sauna parhaista löylyistä!

Vaikka Vaskiniemen löylyjä ja tunnelmaa ei voita mikään, niin Belgian vierailulla kannattaa ehdottomasti pistäytyä Koti Saunalla. Kokemus on taatusti vaivan arvoinen. 

Saunomisen tulevaisuus Brysselissä näyttää valoisalta ja voi olla tulevaisuudessa niinkin, että Koti Sauna kehittyy pop up -saunasta vakituisesti toimivaksi julkiseksi saunaksi.

Saunaseuran jäsen Michael Ristaniemi (oik.) ja belgialainen Charles-Eduard Lambert suosittelevat Koti Saunaa.

Koti Saunaan voi tutustua lisää osoitteessa www.kotisauna.be sekä sosiaalisen median (Facebook ja Instagram) kanavissa.

Lisää luetavaa