Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Enemmän yhteisiä lauteita!

Sauna-lehden artikkelit

15.11.2021

Kuva Kankaan saunasta

– Jyväskylässä on pula kaiken kansan saunoista, joihin on matala kynnys tulla, sanovat Jyväskylän Perinnesaunojat. Sauna-lehti vieraili Jyväskylän yleisissä saunoissa.

Teksti: Päivi Ketolainen
Kuvat: Päivi Ketolainen ja Kankaan sauna

Jyväskylän Perinnesaunojien nimikkosaunalla puhaltelee vielä syksyinen tuuli, mutta saunaporukka odottaa jo jäätä Tuomiojärveen. 

– Monet tulevat tänne saunaan nimenomaan avannon takia, koska kesäinen järvivesi on heille liian lämmintä, hymyilee yhdistyksen puheenjohtaja Markku Urpelainen

Perinnesaunojat korostavat, ettei heidän saunansa ole varsinaisesti yleinen sauna tai ns. kaiken kansan sauna. Saunaan pääsevät vain yhdistyksen jäsenet, joita on tällä hetkellä satakunta. 

– Ensin on tehtävä jäsenhakemus, ja karsintaakin joudumme käyttämään, Urpelainen kertoo.

Perinnesaunojien sauna lämpiää neljästi viikossa. Kolmena päivänä ovat vuorossa joko miehet tai naiset. Lauantaisin löylyihin pääsevät molemmat sukupuolet. Vapaaehtoisena saunamajurina toimii Tuure Helo. 

Tiiviisti istuen saunaan mahtuu 12 henkeä. Yhdistys ei repeä kuitenkaan nykyistä suurempaan tarjontaan. Yhdistyksen jäsenet sanovatkin, että Jyväskylässä on suorastaan pula yleisistä saunoista. Varsinkin talvella avantosaunoihin olisi tulijoita runsain mitoin.   

Lue lisää yleisten saunojen suojeluhankkeesta.

Perinnesaunojat
Mankolan sauna on Jyväskylän perinnesaunojien tukikohta. Vasemmalta Markku Urpelainen, Tuure Helo, Kari Laine, Tapio Kulmala ja Marjatta Lehtinen.

Hevostallista yleiseksi saunaksi

Helpotusta saunantuskaan tuo Kankaan sauna, joka on yleinen sauna sanan varsinaisessa merkityksessä. Se löytyy läheltä Jyväskylän keskustaa, Kankaan paperitehtaan entisestä porttirakennuksesta. Avantoa sieltä ei tosin löydy, mutta kylmävesiallas ajaa samaa asiaa. 

Yrittäjä Petri Pietikäinen kertoo, että kaksi vuotta sitten valmistunut Kankaan sauna on hänen ideansa ja pitkäaikainen haaveensa. Hän on myös sen pitkälti omin käsin rakentanut. 

– En pysty laskemaan tunteja, joita projektiin käytin, niin paljon niitä on. Kaikki muu on uusittu paitsi punatiiliset ulkoseinät, hän esittelee ulkoasultaan suojeltua rakennusta. 

Pietikäinen haeskeli pitkään sopivaa saunapaikkaa. Kun Kankaan entisen tehdasalueen uudisrakentaminen käynnistyi ja teemaksi nousi yhteisöllisyys, selvisi myös, että tehtaan yli satavuotias hevostalli jäisi paikoilleen. Siinähän olisi mainio saunan paikka. Sauna, jos mikä, sopisi rakentamaan kaivattua yhteisöllisyyttä alueelle.

Tällä hetkellä sauna nököttää yksin keskellä hiekkakenttää, mutta ei kauaa.

– Pois purettujen tehdasrakennusten paikalle valmistuu asuintaloja ja puisto, joten saunamme jää sopivasti alueen ytimeen korttelisaunaksi. 

Kuva Kankaan Saunasta
Kankaan saunalla on kaksi saunatilaa. Pienempään, vastasaunaan mahtuu 5 henkilöä.

Turvetta ja stressinpoistoa  

Heidi Rinne ja Johanna Honkonen taputtelevat turvetta iholleen. He ovat tulleet turvesaunaan virkistymään. 

– Tämä on stressinpoistoa parhaimmillaan, he nauravat posket mustina hampaat välkkyen. 

Nyt ollaan Hakalan saunalla, joka sijaitsee Halssilan kaupunginosassa – tarkemmin sanottuna Nakertajan alueella. Saunaa ylläpitää Jyväskylän Yläkaupungin saunaseura.

– Saunaseura perustettiin vuonna 2017. Aluksi saunamme oli tarkoitus tulla Jyväskylän yläkaupungille yliopiston kupeeseen, joten siitä tuli seuralle nimikin, sanoo seuran puheenjohtaja Ari Rusanen

Hanke kariutui kuitenkin lupien epäämiseen. Sitten, vuoden 2018 lopulla, löytyi Halssilan kaupunginosasta Jyväskylästä Hakalan sauna. Perusteellisen korjauksen jälkeen se avautui käyttöön 2019 alussa. 

– Itse asiassa se oli toiminut samassa tarkoituksessa aina vuoteen 1991 asti, jolloin sen 41-vuotinen aiempi toiminta päättyi saunojien puutteen takia.  

Nyt sauna elää uutta kukoistusta. Hakalan saunaan pääsevät seuran jäsenet, ja jäsenmäärä lisääntyykin jatkuvasti. Saunan ohessa tarjolla on hyvinvointipalveluina vaikkapa saunajoogaa, kalevalaista jäsenkorjausta ja poreita. 

Kaksi tyttöä turvehoidossa
Jyväskyläläiset Heidi Rinne ja Johanna Honkonen ovat tulleet Hakalan saunalle turvesaunaan.

Saunamaakunta rakentuu

Keski-Suomi on julistautunut maailman saunamaakunnaksi. Jyvässeudun saunat ylläpitävät tavoitetta, että Keski-Suomesta tulisi käytännössäkin sellainen. Perinnesaunojien mielestä kirittävää kuitenkin on. 

Vuosien ajan Jyväskylän satamaan on kaavailtu isoa saunahanketta hieman samaan tapaan kuin on Helsingin Löyly. Vihdoin hankkeesta on tulossa totta, ja sitä toteuttaa Osuuskauppa Keskimaa.

Kolme eri saunaa käsittävä saunamaailma ravintoloineen ja muine palveluineen avautuu yleisölle Jyväsjärven rannalle keväällä 2022. 

Lisätietoja:

www.perinnesaunojat.fi
www.kankaansauna.fi
www.ylakaupunginsauna.fi

Lisää luettavaa

Stadilaiset lauteilla: Helsinki ja yleiset saunat