Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Stadilaiset lauteilla: Helsinki ja yleiset saunat

Sauna-lehden artikkelit

28.07.2021

Kirjailija Torsti Lehtiseltä ilmestyy tietokirja, jonka aiheena on Helsinki ja sen yleiset saunat. Kirja kertoo stadilaisesta saunakulttuurista aina sodanjälkeisestä kukoistuskaudesta nykyiseen saunabuumiin. Kirja on kattava tietopaketti Helsingin saunoista kautta aikojen, mutta se sisältää myös kirjailijan saunojen lauteilla kuulemiaan ja muistiin tallentamiaan tarinoita.

Torsti Lehtinen, mistä Stadilaiset lauteilla kertoo? 

– Ajatuksen kirjoittaa kirja helsinkiläisten saunojen historiasta synnyttivät lapsuuden kokemukseni elämästä köyhässä Kalliossa, jossa asuntoihin ei tullut edes kylmää vettä, ja likavedet kannettiin ämpärillä pihan perälle likakaivoon. Ainoan mahdollisuuden huolehtia henkilökohtaisesta hygieniasta tarjosivat yleiset saunat. Sodanjälkeinen todellisuus näyttäytyi yleisessä saunassa alastoman rankkana: monelta mieheltä puuttui joku raajoista tai vartalossa irvistivät kranaatin sirpaleiden arvet. Saunan lauteiden ja pukuhuoneiden tarinat ovat jääneet mieleeni kiehtovan värikkäinä. Kasapanos lensi ja Kollaa kesti. Jos kaikki tarinoiden urotyöt olisi tehty rintamilla, ehkä Suomi olisi voittanut koko sodan. Myös uusimmat urheilusuoritukset käytiin läpi, ja työpaikan ongelmat puitiin. Paskamainen mestari sai kuulla kunniansa, Lehtinen kertoo kirjallisen laveasti.

Tosin kipinän varsinaiseen kirjaan antoi Kimmo Helistö, joka tunnetaan Sauna Arlan ja Uusi Saunan isäntänä.

– Ennen koronaa kävin lähes päivittäin iltapäiväkahveilla kalliolaisessa kulttuuriväen suosimassa kahvilassa, jossa tapasin usein Kimmo Helistön, suomalaisen saunaperinteen vaalijan ja edistäjän. Hän tiesi, että toimin aktiivisesti kalliolaisessa saunaseurassa, ja ehdotti, että kirjoittaisin kirjan.

Näin tapahtui ja kirja ilmestyy ensi syksynä Aviadorin kustantamana. Myös Suomen Saunaseura on tukenut teoksen valmistumista pienellä apurahalla.

Helsinki ja sen yleiset saunat ovat Torsti Lehtisen kirjan aiheena.
Torsti Lehtinen (s.1942) on helsinkiläinen kirjailija.
Helsinki ja sen yleiset saunat ovat olleet aina Lehtisen elämässä

– Olen käynyt kummassakin saunassa, Sauna Arlassa ja Kotiharjun Saunassa jo lapsuudessani. Kotiharju on vakiintunut kantasaunakseni ovenpielen ulkopenkkien ansiosta, joilla istuskellaan kesät talvet vilvoittelemassa. Olen vienyt sinne sekä suomalaisia että ulkomaisia ystäviäni nautiskelemaan selkään leijuvien lumihiutaleiden eksotiikasta, hän kertoo.

Lehtinen kuuluu myös Kotiharjun akateemiseen saunaseuraan perustajajäsenenä. Seura on rekisteröitymätön, mutta Lehtisen mukaan aktiivinen.

– Vuosikaudet olemme kokoontuneet säännöllisesti yhdessä saunomaan ja tehneet myös ”valtiovierailuja” muiden toisissa yleisissä saunoissa kokoontuvien vakiintuneiden saunojaporukoiden tyyssijoille. Koronan vuoksi olemme joutuneet pitämään tauon, mutta odotamme innokkaina aikaa, jolloin pääsemme taas lauteille tarinoimaan löylyn kirvoittamin kielin, Lehtinen kertoo.

Stadilaiset lauteilla – saatavissa pian täältä!

Teksti: Karoliina Saarnikko
Kuva: Pertti Nisonen / Helsingin Kaupunginmuseo

Yleisten saunojen suojeluhanke etenee