Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Turvallisuus edellä saunaan — saunapalot edelleen valitettavan yleisiä

Sauna-lehden artikkelit

19.01.2024

saunan kiuas

Paloturvallisuus kannattaa pitää mielessä saunassa. Tärkeintä on, että saunaa käytetään vain saunomiseen.

Teksti: Ulla Ora
Kuva: Harri Tarvainen

Saunoissa syttyneet tulipalot ovat aiheuttaneet useita tuhoisia onnettomuuksia viime vuosina. Monelta niistä olisi vältytty, jos saunatilaa käytettäisiin vain saunomiseen. Esimerkiksi pyykkien kuivaminen lähellä kiuasta on yksi yleisimmistä tulipalon aiheuttajista. 

– Tyypillistä on, että pyykit ripustetaan muoviselle pyykkinarulle, joka pehmenee, kun kiuas lämpiää, jolloin pyykit tipahtavat kiukaalle, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtava tutkija Kai Valonen.

Hänen mielestään myös vanhojen sähkökiukaiden säätimet ovat riskitekijä. Usein kiukaan säätimet ovat piilossa kiukaan alla ja niitä säädetään pimeässä. Esimerkiksi ajastin on helppo kytkeä päälle väärään aikaan.

Valosen mukaan kiukaita ostavien taloyhtiöiden tulisi ottaa paloturvallisuus huomioon nykyistä paremmin. Kaukosäädettävien ja erillisellä turvallisella käyttöpaneelilla varustettujen kiukaiden avulla voidaan esimerkiksi vähentää riskiä siitä, että lapsi laittaa kiukaan päälle vanhempien huomaamatta. 

Sähkökiuas voi olla arvaamaton

Onnettomuustutkintakeskuksen tietoon tulevat vain vakavimmat saunapalot. Esimerkiksi viime syksynä Vantaan Hakunilassa sattuneessa kerrostalohuoneiston saunasta alkunsa saaneessa palossa oli tuhoisat seuraukset.

– On harvinaisia ja surullista, että saunapalossa menehtyy kerralla näin monta ihmistä. Tässä tapauksessa saunatilassa oli säilytetty muutakin kuin saunomiseen käytettäviä tarvikkeita.

Viime vuosien tuhoisat saunapalot ovat syttyneet sähkökiukaissa, mutta Valosen mukaan riskejä on myös puukiukaissa.

– Puulämmitteisissä saunoissa saunapalojen yksi syttymisriski liittyy tulen käyttöön lämmittämisvaiheessa. Sähkösaunassa palon syttyminen on arvaamattomampaa, koska siinä ei olla konkreettisesti tekemisissä tulen kanssa.

Palovaroittimet hälyttävät usein savun riittävän ajoissa, mutta saunasta lähtevässä palossa näin ei välttämättä ole.

Sulake pois, jos saunaa ei käytetä saunomiseen

Valosen mielestä tehokkain keino välttää sähkökiukaasta syttyvä tulipalo on poistaa saunan sulake etenkin, jos sauna on muussa kuin saunomiskäytössä. Onnettomuustutkintakeskus valistaa ihmisiä toimimaan näin.

– Valitettavasti neuvojamme ei noudateta riittävästi, koska jatkuvasti näemme tiedotusvälineistä, että saunoista alkunsa saavia paloja syttyy.

Valosen mukaan kiukaan toimintakunnosta tulee huolehtia. Jos kiukaassa on turvallisuutta vaarantavia vikoja, ne kannattaa korjata pikaisesti.

Saunan käyttöön tulisi opastaa perheen kaikki jäsenet, jotta kokemattomuus ei aiheuta vaaratilanteita. 

Turvatarkastus kerran vuodessa

Palovaroittimet hälyttävät usein savun riittävän ajoissa, mutta saunasta lähtevässä palossa näin ei välttämättä ole. Valonen kehottaa tekemään saunallisiin rakennuksiin turvallisuustarkastuksia vähintään kerran vuodessa. Eri toimijat ovat julkaisseet netissä kodin ja mökin turvallisuuden tarkastuslistoja.

– Turvallisuustarkastus kannattaa tehdä, koska saunapalo on syttyessään usein tuhoisampi kuin esimerkiksi keittiöstä alkunsa saava palo. Tämä johtuu siitä, että suljetussa saunatilassa palo saattaa kehittyä pitkään ennen kuin sen huomataan vyöryvän nopeasti huoneistoon.

Sauna on monelle viikon kohokohta, mutta paloturvallisuus kannattaa huomioida. Alkoholin käyttö lisää tulipalon syttymisvaara sekä sähkö- että puukiuasta käytettäessä. 

–  Kannustan kyllä kovasti saunomiseen ja mielellään isolla porukalla lasten kanssa, mutta selvin päin.

Lisää luettavaa

Sauna-lehden artikkelit, Yleinen

23.02.2024

Saunat Suomen kartalla: Koskenkorvan Trahteeri

Koskenkorvan Trahteeri on erikoosen hyvien tapahtumien pitopaikka viinatehtaan kupeessa, Koskenkorvan kylässä Etelä-Pohjanmaalla.

Sauna-lehden artikkelit

16.02.2024

Sauna aukaisee sielun solmut

Miksi saunassa on helppo puhua tunteista? Sauna toki rentouttaa, mutta tapahtuuko saunassa jotain olennaista mielen…

Sauna-lehden artikkelit

09.02.2024

“Pohjois-Amerikka on erityisen tärkeä markkina meille” — Harvian uusi toimitusjohtaja tuntee kansainvälisen tuotebisneksen

Esittelyssä Harvian uutena toimitusjohtajana aloittanut Matias Järnefelt.