Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Saunat Suomen kartalla: Urpolan kartanon Viikinkisauna ja Teijon Kyläsauna

Sauna-lehden artikkelit

14.04.2023

vanhan saunan seinää vasten nojaa polkupyörä

Sauna-lehden uusi juttusarja vie ympäri Suomen, tutustumaan vierailun arvoisiin saunoihin. Ensimmäisenä esittelyssä Urpolan kartanon Viikinkisauna Humppilassa sekä Teijon kyläyhdistyksen ylläpitämä Kyläsauna.

Teksti: Martti Valli

Omistajapariskunta Leena ja Mikko Ylämarkula Viikinkisaunan edessä. Kuva: Urpolan kartano

Sauno kuin viikingit

Noin kymmenen kilometrin päässä Humppilan keskustasta, Porintien varrella, sijaitsee Urpolan kartanon Viikinkisauna, joka on autenttisella Viikinkien savipölkkytekniikalla valmistettu savusauna.

Viikinkisavusauna on osa Urpolan kartanon Saunamaailmaa, johon kaikkineen kuuluu seitsemän erilaista saunaa, joita on mahdollisuus vuokrata erillisinä tai ns. saunamaratonina.

Näitä ovat viikinkilaivaan rakennettu Laivasauna, puulämmitteinen Puumajasauna, Selkäsauna, läpinäkyvästä materiaalista valmistettu Maisemasauna sekä nimensä mukaisesti pelleteillä lämpenevä Pellettisauna ja Keinusauna. Lisäksi saunamaailmasta löytyvät Kuumakylpy Viikinkilaiva Helka ja Höyrykylpytynnyri Obelix. 

Viikinkisauna on rakennettu perinteisellä pölkkysavitekniikalla, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että seinät on muurattu savilaastilla yhteen kolmekymmentäsenttisistä pölkyistä. Ekorakentamista siis alusta loppuun, sillä rakentamiseen käytettyyn savilaastiin savikin on nostettu omalta maalta.

Viikinkisaunaan mahtuu kerralla jopa 20 henkeä ja rakennuksen yhteydessä olevaan takkatupaan voidaan tilauksesta järjestää myös viikinkihenkinen ruokailu saunojille.

Viikinkisaunan lämmitys maksaa 450€ + henkilömaksu 8€/saunoja. Palvelu on tilattavissa ympäri vuoden.

Myös uimalampeen pääsee uimaan talvellakin, siihen tehtyyn avantoon. Hinnasto ja tarkemmat tiedot muun muassa aukioloista löytyvät nettisivulta. Varauksia voi tehdä joko sähköpostitse (info@urpolankartano.fi) tai soittamalla numeroon +358 500 121160.

Urpolan kartanon viikinkisauna löytyy Humppilasta osoitteesta:

Urpolan kartano

Perkiöntie 14

31640 Humppila

www.urpolankartano.fi

Vuonna 2019 Saunan kutsu-Pyöräretki puhtauteen -podcastin pitäjät Matti Kemi ja Juha Kumara vierailivat Teijon Kyläsaunalla .Kuvat: Juha Kumara ja Matti Kemi

Teijon kyläsauna ja suvanto-avanto

Teijon kyläyhdistys ylläpitää Salon kaupungin omistamaa Kyläsaunaa lähellä Teijon ruukinsatamaa. Kyläsauna on palvellut kyläläisiä yli 200 vuotta ja kylätoimikunnan saunaillat ovat vakiintuneet ympärivuotisiksi avantouintimahdollisuuden myötä.

Teijon Alueen kyläyhdistyksen ylläpitämä vanha kivisauna kunnostettiin 2010-luvun alussa talkoovoimin. Remontissa noin 150-vuotiaan rakennuksen vanhat kiviseinät säilytettiin. Uutta on muun muassa suuri sähkökiuas ja vanhan öljysäiliön tilalle rakennettu takkahuone.

Kyläsaunalla on viikoittain yhteisvuoroja sekä miesten ja naisten vuoroja. Lisäksi tiettyinä aikoina pääsee avantoon uimaan ilman saunaa. 

Avantohan Kyläsaunalla on ohi virtaavan joen suvantopaikka, jota on vuosien varrella paranneltu.

Kirjailija Kai Linnilä, joka itse oli innokas kävijä Teijon kyläsaunalla, kuvaili että avannossa virtaava vesi jäähtyisi jopa alle nollan. Sitäpä lienee jokaisen avantouimarin syytä käydä itsekin kokeilemassa.

Saunamaksu on aikuisille 8€/käynti ja lapsille ja eläkeläisille 6€/käynti. Avantokäynnin hinta on 3€ (eläkeläisille 2€). Myynnissä on myös sarjalippuja. Vuosilipun hinta on 250 € (eläkeläiset ja lapset 175€). Vuosilippu oikeuttaa kaikkiin sauna- ja avantouintivuoroihin.

Saunatilat voi varata myös omaan käyttöön. Lisätiedot, tarkemmat hinnat ja varaukset Teijon alueen kyläyhdistyksen sivulta (www.teijo.fi).

Teijon kyläsaunan osoite on:

Telakkatie 31

25570 Teijo

www.teijo.fi

Lisää luettavaa

Sauna-lehden artikkelit

23.07.2024

Kuppaus ja sauna sopivat yhteen

Kuppaus oli aikanaan tärkeä osa länsimaistakin lääkintätaitoa, mutta tällä hetkellä se kuuluu niin sanottujen vaihtoehtoishoitojen…

Sauna-lehden artikkelit

08.07.2024

Laadukkaat löylyt laineilla

Sauna-lehti tutustui tunnelmalliseen elämysristeilijään, M/Y Fortuneen, jonka puulämmitteinen sauna jätti todella miellyttävän vaikutelman.

nainen pitelee saunavihtaa/saunavastaa

Sauna-lehden artikkelit

25.06.2024

Vastonko vai vihdonko saunassa?

Saunominen kesällä on täyttä juhlaa ja sen kruunaa alkukesän pihkalehtiset juhannusvastat. Mutta mistä tulee nimi…