Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

10 €

Vieras jäsenen seurassa

20 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

5 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

100€

3 kk:n kortti - miehet

250 €

3 kk:n kortti - naiset

100 €

koko vuoden kortti - miehet

580 €

koko vuoden kortti - naiset

230 €

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Saunaseuran Vaskiniemen Saunatalo 70 vuotta – Erittäin hyväkuntoinen 70-vuotias, mutta hoivaa tarvitaan

Sauna-lehden artikkelit, Saunatalo 70 vuotta

09.03.2022

Suomen Saunaseuran Saunatalo täyttää 70 vuotta, mutta on ikäisekseen hyvässä kunnossa. Tiedossa lähivuosina on tosin remontteja.

Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Saunaseuran kuva-arkisto

– Saunatalo on mielestäni erittäin hyvässä kunnossa, määrittelee ytimekkäästi Risto Pitkänen, Saunaseuran johtokunnan jäsen ja kunnossapitotoimikunnan puheenjohtaja.

– Mutta mikään ei ole ikuista ja olemmekin korjaushaasteiden edessä. Saunatalon LVISA-hankesuunnitelma valmistui 2021. Tiedämme talon korjaustarpeet ja kustannukset. 

– Keittiötilat vaativat päivityksen hygieniasyistä sekä tilojen epäkäytännöllisyydestä johtuen. Tällä hetkellä jääkaapit ja jäähdytyslaitteet ovat eteisen puolella.

– Jotta lisätilaa saadaan on eteisen osuutta hiukan muutettava ja samalla tuloaulan viihtyvyyttä parannetaan. Johtokunnan ohjeiden mukaisesti rakennuksen ulkoseinät säilyvät entisellään. 

– Keittiön uudistamisesta on käyty keskusteluja muun muassa kahvilapäällikkö Mervi Iivosen kanssa ja seuramme jäsen, arkkitehti Gina Sundgrén on tehnyt jo alustavia piirroksia.

saunatalo-miehet-naiset
Kuva vuodelta 1968. Olisikohan kyseessä esimerkiksi toimikuntien jäsenten yhteinen saunatilaisuus? Ensimmäistä perhesaunaa vietettiin lähes 50 vuotta myöhemmin, vuonna 2016.

Pitkänen painottaa, että LVISA- ja keittiöremontti ovat vasta suunnitelma-asteella.

– Toteutukseen on vielä matkaa. Jäsenistöä tullaan informoimaan ja hyvä lopputulos vaatiikin keskustelua sekä yhteisiä päätöksiä.

– Saunatalon korjauksissa on aina pyritty pitämään tila mahdollisimman alkuperäisen näköisenä, jotta tunnelma olisi aito ja harmoninen.

Saunatalon_nelossaunan_remontti
Saunatalo on pitkästä elinkaarestaan huolimatta hyvässä kunnossa. Rakennusta on huollettu ja korjattu suunnitelmallisesti ja säännöllisesti, millä myös ennalta ehkäistään mahdollisia vaurioita.

Jatkuvaa kunnossapitoa

Risto Pitkänen korostaa, että rakennusten korjaussuunnitelmat lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä ovat taloudellista ajattelua.

Saunatalo ei siinä poikkea normaalista kiinteistöstä.

–Huoltotoimet kuten lauteiden tai kiukaankivien vaihto ovat osa saunaviihtyvyyttä. Saunatalon päivittäiset kunnossapidot eivät välttämättä näy jäsenistölle saunomisen yhteydessä, mutta niiden korjaamattomuus kyllä.

– Normaalit korjaustoiminnot hoidetaan usein meidän sopimustoimijoiden kanssa ja lämmittäjämestari AP Paavolalla on tämä hyvin hanskassa. 

Saunatalon_moniilisauna
Saunatalon viimeisin lisä on kesäisin pihalla oleva mobiilisauna, joka on joidenkin mukaan jopa seuran paras sauna. Sen on suunnitellut kunniajäsen, arkkitehti Juhani Katainen kuten myös kaksi uusinta savusaunaa.

Tänä vuonna Saunatalon työlistalla on muun muassa viemäreiden sukitukset, taloautomaation uusinta, laiturin uusinta sekä roskakatos.

– Laituria korjattaessa osa takapihaa joudutaan eristämään työmaa-alueeksi. Väliaikainen uimapaikka koetetaan ratkaista tulevan laituriurakoitsijan kanssa. 

– Sukituksen yhteydessä ei Saunatalossa voida käyttää vettä ja tämä aiheuttaa lyhyen katkoksen toimintaan.

Tavoitteena on aloittaa sukitus juhannuksen jälkeisellä viikolla ja kestää puolisentoista viikkoa.

Pitkäsen mukaan Saunatalon hyvän kunnon perustana ovat johdonmukainen kunnossapito ja ennakoiva huoltotoiminta.

– Se vaatii suunnitelmallisuutta ja asiantuntemusta. Siksi seuran kunnossapitoimikunta on muodostunut rakentamisen eri alojen ammattilaisista, joiden erikoisosaaminen on hyvä lähtökohta talon kunnossapidolle.

–Tämä varmistaa sen, että talo voi hyvin ja sen myötä myös saunojat sekä henkilökunta.

SAUNATALON SAUNAT

Aino eli Ykkönen: mietolämpöinen lekottelusauna, jossa mahtuu olemaan jopa pitkänään. Ei vihdota eikä puhuta kovalla äänellä, ns. hiljainen sauna

Väinö eli Kakkonen: melko kuuma vihtasauna

Louhi eli Kolmonen: kuuma savusauna, voi vihtoa

Harald eli Nelonen: keskilämmin savusauna, ei vihdota

Sampo eli Viitonen: keskilämmin parvisavusauna, voi vihtoa

Ilmatar eli Kuutonen: keskilämmin ulospäin lämpenevä parvisauna, ei vihdota

Koesauna eli Citysauna, nollasaunaksikin kutsuttu: pehmeälöylyinen sähkösauna, ei vihdota

SAUNATALO LUKUINA

  • valmistunut 1952
  • kolmikerroksinen
  • ensimmäisen ja kellarikerroksen bruttopinta-ala 983 m2
  • viisi vakituista palkattua työntekijää ja noin neljä tarvittaessa töihin kutsuttavaa kahviotyöntekijää sekä tarvittaessa töihin kutsuttavat kaksi varalämmittäjää
  • sopimussuhteessa yksi pesijä ja neljä hierojaa
  • kävijämäärät: vuonna 2019  ns. normaalivuosi: 46 899 kävijää ja 256 saunapäivää, luvussa ei ole mukana heinäkuun kesäsaunan kävijäkertoja. Vuonna 2021 koronasta johtuen 25 635 kävijää ja 242 saunapäivää

Lisää luettavaa

Saunaseuran Vaskiniemen Saunatalo 70 vuotta – ”Sauna ei siitä parane”