Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Saunarituaali – saunomista vai viihdettä?

Sauna-lehden artikkelit

12.04.2024

Saksalainen Aufguss on rituaalinomainen saunomismuoto, joka on levinnyt ympäri Euroopan ja nyt sen voi kokea myös Suomessa, Flamingo Spa:ssa Minkälaisen vastaanoton eurooppalaiset saunarituaalit ovat saaneet suomalaisten keskuudessa? Entä millainen kokemus se on itse saunojalle?

Teksti: Reetta Virtanen
Kuvat: Niki Soukkio, Flamingo Spa

Flamingo Span aikuisten kylpylämaailma täyttyi viime lokakuussa virkistävien sekä rentouttavien eteeristen öljyjen tuoksuista, kun siellä lanseerattiin saunarituaalit. 

Aufgussin perinteestä ponnistavat saunarituaalit ovat nyt osana kylpylän rentoutushoitoja. Asiakkaalla on valittavina kahdeksan erilaista rituaalia oman mieltymyksen mukaan. 

Aufgussin tapaan myös Flamingo Spa:n saunarituaalien tärkeimmässä osassa ovat saunan lämpö, eteeriset öljyt sekä musiikki. Perinteisesti rituaalia vetää saunamestari, joka levittää lämpöä ja eteeristen öljyjen tuoksua saunatilaan pyyhkeen avulla tanssinomaisin liikkein.

Kokemuksena saunarituaali on hieman mystinen, mutta rentouttava. Eteeristen öljyjen tuoksut tuovat uudenlaisen lisän kylpyläkokemukseen. Tuoksut vahvistuvat saunassa, kun saunamestari levittää lämpöä pyyhkeen avulla, jolloin jokainen saunoja saa kokea pehmeän lämpöaallon kehollaan tuoksujen saattelemana.

Eteeriset öljyt ovat tarkoin valittuja niiden vaikutusten mukaan. Esimerkiksi sitruunaa käytetään mielen virkistämiseen, rauhoittava laventeli tasapainottaa ja rentouttaa, ja eukalyptus virkistää ja puhdistaa hengitysteitä. 

— Saunarituaalissa käytetään lumipalloa, johon tiputetaan eteeristä öljyä. Lumipallon sulaessa, eteerisen öljyn tuoksu leviää saunaan. Yksi rituaali kestää noin kymmenen minuuttia. Sen aikana kiukaalle sulatetaan kolme eteeristä öljyä sisältävää lumipalloa. Taustalla soi musiikki ja saunamestari saunottaa erilaisten viuhkatekniikoiden avulla, kertoo Flamingo Span liiketoimintapäällikkö Vilma Stassi. 

Stassi on itse ollut ideoimassa ja toteuttamassa saunarituaalikonseptia Flamingo Spa:n Aikuisten kylpylään. 

Aufgussin lisäksi erilaiset eurooppalaiset kylpyläperinteet ovat olleet Flamingo Span saunarituaalien inspiraationa.

— Idea saunarituaaleihen lähti strategiapäiviltä Norjan Wellness spasta. Saimme heti ajatuksen, että myös meidän pitää toteuttaa näitä rituaaleja, kertoo Stassi. 

Lue myös: Perinteinen sauna on suomalaisen valinta, saksalaiset kiinnostuneempia alan trendeistä

Saunarituaalissa käytetään lumipalloa, johon tiputetaan eteeristä öljyä. Lumipallon sulaessa, eteerisen öljyn tuoksu leviää saunaan.

Tarvitaanko saunarituaaleja?

Suomalaisille perinteinen sauna on arjen pyhättö ja monella on jo omat “saunarituaalinsa”. Mitä uutta Flamingo Spa:n saunarituaalit siis tuovat saunojan kokemukseen?

Rituaalit on otettu hyvin vastaan ainakin Flamingon asiakkaiden keskuudessa.

— Saunarituaalit ovat saaneet positiivisen vastaanoton ja asiakkaamme ovat toivoneet niiden jäävän pysyvästi osaksi Aikuisten kylpylämaailmaa, kertoo Stassi.

Allekirjoittaneelle kokemus oli ainakin miellyttävä. Toki aivan erilainen kuin perinteinen suomalainen sauna. Saunarituaalit syvensivät hiljaisuutta ja keskittymistä saunassa. Tuoksut saivat aistimaan löylyä uudella tavalla. Rituaalin aikana ovi ei käynyt ja tunnelma oli rauhallinen.

Flamingo Spa:n saunarituaalien tärkeimmässä osassa ovat saunan lämpö, eteeriset öljyt sekä musiikki.

Saunarituaalit Flamingo Spassa torstaista lauantaihin. Osa rituaaleista ovat maksullisia ja osa kuuluu kylpylän sisäänpääsyn hintaan.

Mikä Aufguss?

Aufgussin juuret ovat Saksassa. Uskotaan, että rituaali on saanut alkunsa ilmanvaihdollisista syistä. Saunassa haluttiin kierrättää ilmaa ja pyyhkeen avulla on saatu voimakasta ilmanvaihtoa, lämpöä menettämättä.

Arkinen rutiini on vuosien saatossa muuttunut rituaaliksi, jonka tarkoituksena on edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Musiikki ja eteeriset öljyt tekevät kokemuksesta moniaistillisesti rentouttavan. Keski-eurooppalainen sauna- ja kylpyläkulttuuri poikkeaa suuresti suomalaisesta saunakulttuurista ja saattaakin tuntua monista vieraalta.

Intohimoisimmille Aufguss-harrastajille järjestetään kilpailuja ja vuosittain järjestetään jopa aufgussin maailmanmestaruuskilpailut. MM-kisoissa parhaat aufgussmestarit kilpailevat huolellisesti suunnitelluilla esityksillä, joissa he käyttävät hyödykseen musiikkia ja valaistusta.

Lisää luettavaa

Sauna-lehden artikkelit

24.05.2024

Saunat Suomen kartalla: Kauhtuan sauna

Tampereelta kolmostietä 40 kilometriä pohjoisen suuntaan sijaitsee pieni Kyrösjärvi ja sen rannassa yleinen sauna.

Sauna-lehden artikkelit

26.04.2024

Saunatapaturmat johtuvat useimmiten kaatumisesta — pahat palovammat yleensä miehillä

Viime vuonna julkaistuista saunatutkimuksista saatiin uutta mielenkiintoista tietoa saunassa sattuvista tapaturmista.

Sauna-lehden artikkelit

19.04.2024

Intohimoinen saunoja viihtyy saunabisneksessä — Narvin uusi toimitusjohtaja on tuttu narvilainen

Narvin toimitusjohtaja vaihtui viime syksynä. Tehtävässä aloitti Samuli Nurminen, joka teki paluun Narville.