Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Satavuotias sauna lämpiää jälleen

Sauna-lehden artikkelit

23.03.2023

Lahden Urheilukeskuksen sata vuotta täyttävä hirsisauna on valmiina käyttöön, kun legendaariset Salpausselän kisat täyttävät maaliskuun lopussa sata vuotta.

Teksti: Jaana Helminen

Lahden Urheilukeskuksen kupeessa seisova tumma sauna on kuin muistutus menneestä sadasta vuodesta.

Arkkitehti Carolus Lindbergin suunnittelema hirsisauna otettiin käyttöön vuonna 1923, joten tänä vuonna juhlistetaan saunan satavuotisjuhlia. Ja samalla juhlitaan myös Suomen suurimman talviurheilutapahtuman, Salpausselän kisojen 100-vuotista taivalta.

Tämä hirsisauna, eli tuttavallisemmin Vanha sauna, on ollut tärkeä osa hiihtourheilua sen rakentamisesta lähtien. Se on ainoa 1920-luvulla rakennetun urheilukeskuksen ensimmäiseltä 50 vuodelta säilynyt puurakennus. 

Sauna sijaitsi alun perin nykyisen urheilustadionin pohjoispuolella ja ensimmäiset löylyt otettiin ennen Salpausselän kisoja tammikuussa 1923 – hiihtolenkin jälkeen tietenkin.

Lahden mäkihyppytornit kohoavat komeasti saunan takana.

Kisasaunana toiminut hirsisauna ei tuolloin ollut pelkästään hiihtoniilojen löylyttelyä varten. Rakennuksen toisessa päädyssä sijaitsi suksipaahtimo eli tila, jossa hiihtäjät saattoivat tervata puusuksiaan. Saunan yhteyteen rakennettiin myös pumppulaitos, jonka avulla vettä saatiin pumpattua 40 metrin päästä olevasta lähteestä.

Nykyisille sijoilleen sauna siirrettiin vuonna 1976 hieman alkuperäisestä asustaan muuttuneena. 

Perinteikkään saunan uusi elämä

Jonkin aikaa sauna sai olla arvokkaasti hiljaa paikallaan, ilman löylyvieraita. Nyt Lahden kaupungin omistama saunavanhus on siirtynyt uusiin käsiin, Salpausselän kisoja järjestävälle Salppuri Oy:lle.

Jari Pohjonen toimii Salpausselän kisoja järjestävän Salppuri Oy:n myyntijohtajana.

Salpausselän kisat on pisimpään yhtäjaksoisesti Suomessa järjestetty urheilutapahtuma ja tämän vuoden juhlakisoilla on suuri rooli vastuullisuuden edistämisessä. Perinteiden vaaliminen on yksi kisojen vastuullisuusarvoista.

 – On suuri kunnia saada olla mukana saunan pitkässä historiassa ja viedä sen tarinaa eteenpäin, kertoo Salppuri Oy:n kaupallinen johtaja Jari Pohjonen, joka toimii myös hirsisaunan Saunamajurina. 

– Sauna on ollut meidän käytössämme vasta pari kuukautta, joten sanoisin, että ollaan vielä alkutaipaleella ja opiskellaan saunaa ja sen luonnetta.

Saunan kylpytiloja on remontoitu ja nykyaikaistettu, mutta vanhaa unohtamatta. Itse saunan lämmittäminen tehdään perinteiseen tapaan: pitkään ja hartaasti. 

– Tällaisen perinteisen kertalämmitteisen Aitokiukaan lämmittämiseen menee tyypillisesti 4-5 tuntia. Eli kärsivällisyyttä tarvitaan. Mutta löylyt ovatkin sitten todella mehevät ja hapekkaat, Pohjonen kehuu. 

– Saunassa on tarkoitus nauttia ja seurustella pitkään. Tässä saunassa se onnistuu mahtavasti ja saunojilta saamamme palaute on ollut ylistävää.

Vanhaa ja arvokasta saunaa halutaan käyttää ja hyödyntää perinteitä kunnioittaen. Saunalle tuodaan uutta elämää järjestämällä muun muassa erilaisia urheilu- ja liikunta-aiheisia koulutustilaisuuksia.

Saunaa voidaan tarjota käyttöön myös yhteistyökumppaneille ja saunottaa arvovieraita. Tai keittää kahvit vaikkapa juhlakisojen vapaaehtoisille.

Salpausselän kisat järjestetään Lahdessa tänä vuonna 24.-26.3. Ohjelmassa on hiihdon maailmancupin päätösviikonloppu, jolloin maailman parhaat kohtaavat maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn kilpailuissa.

Museovirasto ja ympäristöministeriö luokittelevat Salpausselän hiihtostadionin yhdeksi valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Stadion on osa suomalaista kulttuuri- ja urheiluhistoriaa ja vanha sauna on suojeltu vuonna 2011 vahvistetussa asemakaavassa.

Lisää luettavaa

Sauna-lehden artikkelit

24.05.2024

Saunat Suomen kartalla: Kauhtuan sauna

Tampereelta kolmostietä 40 kilometriä pohjoisen suuntaan sijaitsee pieni Kyrösjärvi ja sen rannassa yleinen sauna.

Sauna-lehden artikkelit

26.04.2024

Saunatapaturmat johtuvat useimmiten kaatumisesta — pahat palovammat yleensä miehillä

Viime vuonna julkaistuista saunatutkimuksista saatiin uutta mielenkiintoista tietoa saunassa sattuvista tapaturmista.

Sauna-lehden artikkelit

19.04.2024

Intohimoinen saunoja viihtyy saunabisneksessä — Narvin uusi toimitusjohtaja on tuttu narvilainen

Narvin toimitusjohtaja vaihtui viime syksynä. Tehtävässä aloitti Samuli Nurminen, joka teki paluun Narville.