Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Rauhoittava ja hoitava joulusauna

Sauna-lehden artikkelit

12.12.2021

Joulusauna

Joulusaunan tunnelma on rauhallinen ja juhlava. Hämärä, kynttilöin valaistu sauna tuoksuu puhtaalta ja kutsuu meidät todelliseen joulurauhaan. Joulusaunaa valmistellaan huolella ja siitä nautitaan pitkään ja hartaasti, kiirettä ei ole. Joulusauna tarjoaakin yhä rauhoittavan hemmotteluhetken juhlan keskellä ja mahdollisuuden oman kehon kuunteluun.

Aistillinen aamusauna

Entisaikaan joulusaunassa käytiin aamulla ja koko talon väen tuli olla saunonut hyvissä ajoin ennen pimeän tuloa. Uskomusten mukaan pimeän tullen saunaan tulivat saunomaan henget, talon entiset asukkaat. Nykyään joulusauna lämpiää useimmiten illalla. 

Mitä jos saunoisit tänä vuonna aamulla? Monelle aikainen aamusauna voi olla ainoa mahdollisuus hiljaiseen hetkeen tai omaan aikaan. Aamunkoitteessa saunoessa on aivan erityinen tunnelma. Ympäristö on vielä hiljainen ja juhlapyhä on vasta edessä. Jouluaaton aloitus hiljaisessa aamusaunassa takaa rauhallisen ja hyvän tunnelman koko päiväksi.

joulusauna

Vinkkejä joulusaunan somistukseen

Joulusaunassa tärkeää on puhtaus ja siisteys, onhan kyse juhlavasta ja erityisestä hetkestä. Juuri ennen joulusaunaa onkin sopiva aika tehdä perusteellinen saunan pesu ja tuuletus. 

Perinteiset puhtaat pellavaliinat, kynttilänvalo ja luonnon tuoksut luovat joulusaunaan juhlavan tunnelmat. Lisäksi kauniit pellavat suojaavat niin saunojaa kuin saunan lauteitakin. 

Kynttilävalaistus tai hämärä valo sopii joulusaunaan ja on tunnelmallinen. Huomioithan kuitenkin, että saunan lämmössä kynttilät kuitenkin sulavat helposti ja siksi ne kannattaakin aina laittaa lyhtyihin.

Kun sauna on valmisteltu, laita kuivattu koivuvihta veteen ja nosta se saunan lämpöön pehmenemään ja tuomaan tuoksua. Osan koivuvedestä voit käyttää löylyvetenä tuoksua tehostamaan. Vihtominen kuuluu monen joulusaunan rituaaleihin ja kiukaasta tuoksuva koivuvesi tuo luonnon lähemmäksi saunojaa.

Joulusaunan somistukseen sopivat myös havut, kuten mänty, kataja ja kuusi. Havuja on perinteisesti käytetty puhdistamaan ilmaa ja vahvistamaan keuhkoja. Lisäksi niistä saa ihanan tuoksun saunaan. Kerää havut (aina luvan kera!) puhtaasta luonnosta ja katko oksia puista harvakseltaan. Havut voit asetella vaikkapa lauteille isoon lasipurkkiin.

Saunassa veteen upotettu kuusenhavuista tehty vihta pitää saunan ilman raikkaana ja helppona hengittää. 

Jos et halua tai voi nauttia koivuvihdan tuoksusta tai havuista, joulusaunaan sopivat hyvin myös oluen tai tervan tuoksu. 

Voit heittää kiukaalle hieman olutta ja näin saat joulusaunaan hyvän tuoksun ja samalla kunnioitat uskomusten mukaan oluen jumalaa, Pekkoa, ja edistät ohran kasvua tulevana vuonna. Myös tervan tuoksu on lämmin, paksu ja jouluinen.

Hoidot joulusaunaan

Koska joulusaunassa saunotaan pitkään ja hartaasti, on saunomisen yhteydessä hyvää aikaa nauttia myös hemmottelevista hoidoista. Yhdistämällä saunomiseen helppoja hoitoja, tulee joulusaunastasi aivan erityinen hetki. 

Voit suunnitella omasta saunahetkestäsi juuri itsesi näköisen ja tehdä hoidot, jotka sopivat juuri sinulle. Erityisesti talviaikaan sopivia hoitoja ovat erilaiset havuilla tehtävät hoidot ja maaperähoidot suolalla, savella ja turpeella.

JOULUINEN KANELIKÄÄRE NISKAHARTIOILLE

 

Niska-hartiaseudun jumeja on helppo lievittää kuumalla kanelikääreellä. Kaneli on hyväksi, jos olet saanut kylmää tai särkysi johtuvat jännityksestä. Jos käytät kaneliöljyä, vain muutama tippa riittää.

 

Hoidon kulku:

 

Lämmitä vesi kattilassa.

Lisää veteen muutama tippa kaneliöljyä tai kanelitanko ja hauduta.

Kasta pieni pyyhe veteen ja väännä niin kuivaksi, ettei se valu vettä. Laita se niskaan/hartioille.

Peitä märkä pyyhe toisella, kuivalla liinalla.

Rentoudu saunan lämmössä ja anna vaikuttaa saunomisen ajan.

Voit myös tehdä kääreen joko kuusen, katajan tai männyn eteerisillä tipoilla.

Samaan aikaan voit nauttia kylmästä jalkakylvystä, joka sopii loistavasti kuuman saunan pariksi. Lisää kylmään veteen 2 dl merisuolaa.

Lue lisää saunahoidoista!

Teksti: Terhi Ruutu
Kuvat: Reetta Virtanen

Lisää luettavaa

Hoitava sauna Terhi Ruudun tapaan