Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Pitäisikö suomalaisen saunomisen terveysvaikutuksia tarkastella laajemmin?

Sauna-lehden artikkelit, Uutiset

01.08.2022

Saunan terveysvaikutukset ulottuvat fyysistä terveyttä laajemmalle, muistuttaa emeritusprofessori Pentti Tuohimaa. Myös sen vaikutusta mielenterveyteen, yhteisöllisyyteen ja demokratiaan pitäisi tutkia.

Teksti: Pentti Tuohimaa
Kuva: Maija Astikainen

Suomalaiselle ei ole yllätys, että saunan terveysvaikutuksista on enemmän luultua kuin tutkittua tietoa. Olemme täysin vakuuttuneita, että tauti on kuolemaksi, jos sauna ei auta. 

On helppo ymmärtää, että kontrolloitua saunatutkimusta on lähes mahdoton tehdä. Saunatyypit, lämpötilat, kosteusolosuhteet, saunomistavat ja löylyttelyajat vaihtelevat. 

Lisäksi voidaan perustellusti epäillä, ovatko sairaudet olennaisin tutkimuksen kohde. Eihän sairauksien puuttuminen ole ainoa terveyden merkki.

Olisiko saunalla fyysisen terveyden lisäksi laajempiakin vaikutuksia? Mikä on saunakulttuurin vaikutus yhteisöllisyyteen, demokratiaan ja kansan onnellisuuteen?

sauna terveys
Saunarituaalit ovat tärkeitä ja tähtäävät rentoutuiseen, puhdistumiseen, mutta myös pyhän kokemiseen. Kuva: Maija Astikainen

Saunomisen vaikutukset fyysiseen terveyteen

Viime vuosiin asti arveltiin, että saunomisella on vain vähäisiä positiivisia tai negatiivisia terveysvaikutuksia. 

Tilanne muuttui totaalisesti vuonna 2015, kun professori Jari Laukkanen ryhmineen julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan sydänperäisten äkkikuolemien riski putosi puoleen, jos saunoi lähes joka päivä. He olivat seuranneet 2300 saunovan suomalaisen miehen sairauksien kehitystä yli 20 vuoden ajan. 

Sauna näyttäsi vähentävän sydänperäisiä sairauksia, verenpainetta, aivohalvauksen riskiä, astman ja keuhkoahtauman oireita, keuhkoinfektion riskiä, kipua (myös päänsärkyä), dementian riskiä, ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Suurin osa edellä mainituista hyvistä vaikutuksista voidaan selittää saunan tunnetuilla fysiologisilla vaikutuksilla.

Sauna avaa ääreisverisuonet (ihopunoitus) ja alentaa verenpainetta helpottaen sydämen työtä. Pulssi nousee kuten urheilusuorituksessa.

Autonominen hermosto (sympaattinen ja parasympaattinen) reagoi samalla tavoin kuin hölkässä.

Hyvin tärkeä tekijä on ruumiin lämmön nousu. Suomalainen tietää ilman tiimalasia, milloin on sopiva hetki poistua lauteilta: miesten lämpö on 42,1±1,1°, naisten 41,4±1,1°. Kohonnut ruumiinlämpö aiheuttaa sekä immunologisen että ei-immunologisen puolustusjärjestelmän aktivaation.

Pian mahdollisesti selviää, onko saunomisella ollut vaikutus koronapandemian hyvään lopputulokseen Suomessa. 

Sen lisäksi lämpö, hikoilu ja verenkierron vilkastuminen poistavat kuona-aineita lihaksista ja muualta. Lihasten venyttely helpottuu rentoutumisen ansiosta. Saunominen tuottaa β-endorfiinia, joka selittää sekä saunanautinnon että -himon.

Koska iho on löylyn ensisijainen kohde, on ymmärrettävää, että saunominen helpottaa joitakin oireita (psoriasis ja tali-ihottuma), mutta voi myös lisätä atooppisen ihon kutinaa.

Maailman onnellisin kansa on myös saunakansa. Sattumaako? Kuva: Maija Astikainen

Lisää tietoa saunan vaikutuksista psyykkiseen terveyteen tarvitaan

Saunan vaikutuksesta psyykkiseen terveyteen on vain satunnaisia tutkimuksia, vaikka näitä voidaan syystä olettaa olevan jopa enemmän kuin fyysisiä terveysvasteita. 

Sauna on perinteisesti paikka, jossa arjen huolet unohtuvat. On vaikea keksiä tehokkaampaa huolten poistomenetelmää. 

Saunassa voi oppia unohtamaan negatiiviset ajatukset. Asenne voi jatkua saunan jälkeisessä hyvässä olossa ja rentoutumisessa. 

Psyykkisten sairauksien hoidossa, saunomisella on hoidettu muun muassa jonkinlaisella menestyksellä anoreksiaa.

Lisäksi yksi saunan keskushermostovaikutuksista on dementian ja Alzheimerin taudin väheneminen. Olisikohan siinä kyse tehostuneen verenkierron aiheuttamasta aivojen kuona-aineiden poistosta? 

Tutkittavaa olisi kuitenkin vielä paljon tällä saralla. 

Monelle sauna on myös yhteisöllinen kokemus. Kuva: Harri Tarvainen

Saunassa sappi laantuu

Suomalainen sauna on koko historiansa ajan liittynyt monin tavoin hengellisyyteen. Ilmoilla on nyt merkkejä henkisyyden uudelleentulemisesta. 

Sauna on aina ollut pyhä paikka, vaikka se on useille suomalaisille ”maallistunut” fyysisen nautinnon ja rentoutuksen paikaksi. 

Saunarituaalit ovat kuitenkin tyypillisesti pyhyyden kokemiseen tähtääviä. Vihtominen ei ole pelkästään ihohermojen nautinnollista ärsyttämistä, vaan se on perinteisesti monimuotoinen rituaali, jolla hakataan paha pois sielusta, jotta saadaan hyvä henki tilalle. 

Saunasta tullaan uudesti syntyneenä. Sanotaan, että ”saunassa sappi laantuu.” Saunoja voi kokea katkeruuden ja vihan vähenevän ja mieli muuttuu positiivisemmaksi ja sosiaalisemmaksi.

Samoin kuin saunan vaikutuksia psyykkiseen terveyteen, myös sen vaikutusta henkiseen terveyteen ja hengellisyyteen olisi syytä selvittää. 

Sauna ja uiminen vaikuttavat positiivisesti niin kehoon kuin mieleen. Kuva: Maija Astikainen

Sauna on tasa-arvoinen paikka

Maailman Terveysjärjestön (WHO) määritelmän mukaan terveys sisältää myös yhteiskunnallisen hyvinvoinnin. 

Suomalaiset on jo useana vuotena peräkkäin todettu maailman onnellisimmaksi kansaksi. Kansakunnan onnellisuus koostuu monista tekijöistä, kuten turvallisuudesta, vaikutusmahdollisuuksista, tasa-arvosta ja demokratiasta. 

Oliko saunomisella roolia onnellisuuden kokemisessa? On perusteita sanoa, että kyllä on. 

Sauna on tasa-arvon paikka. Saunaan mennään alasti ilman arvomerkkejä ja lauteilla ollaan tasa-arvoisia. Tämä kokemus on juurruttanut demokratian hyväksymisen syvälle suomalaisten arvomaailmaan. 

Julman sodan riehuessa keskellä Eurooppaa, on hyvä muistaa, että sauna on myös liitetty rauhan solmimiseen. Itse Ukko, Ylijumala asettui Kalevalassa lauteille rakentamaan rauhaa Pohjolassa ja kulkutauteja parantamaan.

Kirjoittaja, Pentti Tuohimaa emeritus-professori, joka on tehnyt pääasiallisen työuransa Tampereen yliopiston anatomian professorina. Suomen Saunaseura palkitsi Tuohimaan Löylynhenkipalkinnolla vuonna 2019.

Lisää luettavaa

Sauna-lehden artikkelit

18.06.2024

Vuoden Löylynhenki varttihedonisti Laitinen: ”Saunakokemus on aina subjektiivinen”

Löylynhenki 2024 -palkinnon saa tamperelainen toimittaja Vesa Laitinen, joka nauttii hyvästä saunasta, ruoasta ja viinistä. 

Sauna-lehden artikkelit

11.06.2024

Eläimellistä menoa saunassa

Kuvataiteilija Pive Toivonen pyrkii piirtämään jokaisen saunan, jossa saunoo.

Sauna-lehden artikkelit

24.05.2024

Saunat Suomen kartalla: Kauhtuan sauna

Tampereelta kolmostietä 40 kilometriä pohjoisen suuntaan sijaitsee pieni Kyrösjärvi ja sen rannassa yleinen sauna.