Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Kotka on kesäkaupunki — mutta miten luonnistuu kotkalaisilta saunominen?

Yleinen

15.08.2023

Kotka

Teksti: Sauna-lehti

Kotka on tunnettu satamastaan sekä kesäisin monipäiväisistä Meripäivistään. Mutta entä sauna? Mikä on Kotkan saunojen tilanne? Piipahdimme Kotkassa Meripäivien aikaan ja selvitimme, missä Kotkassa voi saunoa. 

Kotkassa on muutamia yleisiä saunoja, joissa kuka tahansa voi piipahtaa nauttimassa saunomisen jalosta lajista. 

Tutustu ainakin seuraaviin:

Korttelisauna Kipakka lämpiää perjantaisin

Kotkan perinteisin yleinen sauna löytyy Hovinsaaresta, Saarenkadulta. Saunaa lämmittää ja pyörittää talkoovoimin Saunaseura Kipakka

Saunaseura Kipakka on perustettu vuonna 2000 ja se pitää yllä yleisten saunojen perinnettä Kotkassa. 

Perinteisten yleisten saunojen tapaan Kipakka sijaitsee tavallisen kerrostalon alakerrassa, ja saunan ovet ovat avoinna saunojille joka perjantai, lokakuun alusta huhtikuun loppuun. Miehille ja naisille on omat vuoronsa.

Saunaseura Kipakka
Saarenkatu 4
www.saunaseurakipakka.com

Lue lisää:

Lue lisää: ”Hyvä löy­ly, jo­hon ty­käs­tyy” — Ki­pa­kan sau­na Kot­kan Ho­vin­saa­rel­la läm­pi­ää joka per­jan­tai pait­si jou­lu­aat­to­na

Kotka

Meriniemen saunalla saunotaan ja uidaan ympäri vuoden

Sapokanlahden pienvenesatamassa sijaitseva, Marina Cafe Laiturin pyörittämä sauna palvelee saunojia ympäri vuoden. 

Sapokan sauna -nimelläkin tunnettu sauna on suosittu pysähdyspaikka veneilijöiden keskuudessa ja saunakäynti sisältyy satamamaksuun. Saunalla siellä käy myös runsaasti vakiosaunojia Kotkan alueelta. 

Saunassa riittää kävijöitä myös talvikaudella marraskuusta vappuun saakka, jolloin innokkaat kylmävesiuimarit valtaavat lauteet. 

Saunasta ja kylmävesiuinnista voi piipahtaa nauttimaan ilman varausta maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, muina päivinä sauna- ja uintivuoro pitää varata nettivarausjärjestelmän kautta.

Meriniemen sauna
Meriniementie 1
www.marinacafelaituri.fi/sauna/

Lue lisää: Meriniemen saunassa on oma osasto nössöille — Kaakkois-Suomen yleisissä saunoissa ihminen kohdataan ihmisenä

Kotka

Kotkan Meripäivät juhlistaa kesää

Kotkan Meripäivät on vuodesta 1962 järjestetty kesätapahtuma, jossa kaupunki täyttyy konserteista, markkinoista ja erilaisista tapahtumista koko perheelle. Loppukesän pimenevät illat ja kaduilla juhlivat ihmiset tekevät merikaupunkiin ainutlaatuisen tunnelman.

Meripäivät starttaa virallisesti avajaisparaatilla, joka kulkee keskustan läpi. Tapahtuma levittäytyy eri puolelle kaupunkia, mutta viime vuosina se on keskittynyt Kantasatamaan, torille ja satamasta torille johtavalle Kauppakadulle.

Meripäivien yhteydessä julkistetaan Kotkan Meripäivien neuvoksetar ja neuvos. Arvonimi myönnetään merkittävästä panoksesta kotkalaisuuden hyväksi.

Vuoden 2023 neuvos ja neuvoksetar ovat Seppo Vanhanen ja Tiina Mertanen. Vanhanen tunnetaan Kotkassa ja Meripäivillä ennen kaikkea perinnealus, kaljaasi Vivanin kapteenina. Neuvoksetar Tiina Mertanen on puolestaan kotkalaisille tuttu museoihmisenä ja merihistorioitsijana. Tällä hetkellä Mertanen työskentelee Suomen kansallismuseon museopalvelujohtajana.

Lue lisää: Enemmän yhteisiä lauteita!

Yleisessä saunassa, miesten puolella

Saunaihmisen huomio kiinnittyy Meripäivien ohjelmassa Yleisessä saunassa -konserttisarjaan. Toisin kun nimi antaa ymmärtää kyseiseen konserttiin ei varsinainen saunominen liity muuten kuin laulun sanoina, nimittäin Juha Vainion sanoin.

Yleisessä saunassa, miesten puolella, Oskarin kokoisena yleisien miesten tarinat kuuntelin huolella, riimitteli Vainio aikoinaan.

Yleisessä saunassa -konserttisarjassa kuullaan Meripäivien aikaan Juha Vainion lauluja, joita tulkitsevat joka vuosi suomalaiset huippuesiintyjät.

Myös Kotkan poika Juha Vainion nimeä kantava palkinto jaetaan vuosittain ansioituneelle suomalaiselle sanoittajalle ja lauluntekijälle Kotkan Meripäivien yhteydessä. Tänä vuonna palkinnon sai M. A. Numminen.

Lisää luettavaa

Sauna-lehden artikkelit

08.07.2024

Laadukkaat löylyt laineilla

Sauna-lehti tutustui tunnelmalliseen elämysristeilijään, M/Y Fortuneen, jonka puulämmitteinen sauna jätti todella miellyttävän vaikutelman.

nainen pitelee saunavihtaa/saunavastaa

Sauna-lehden artikkelit

25.06.2024

Vastonko vai vihdonko saunassa?

Saunominen kesällä on täyttä juhlaa ja sen kruunaa alkukesän pihkalehtiset juhannusvastat. Mutta mistä tulee nimi…

Sauna-lehden artikkelit

18.06.2024

Vuoden Löylynhenki varttihedonisti Laitinen: ”Saunakokemus on aina subjektiivinen”

Löylynhenki 2024 -palkinnon saa tamperelainen toimittaja Vesa Laitinen, joka nauttii hyvästä saunasta, ruoasta ja viinistä.