Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Kolumni: Sauna kiinnostaa enemmän kuin koskaan – mutta osaavatko suomalaiset hyödyntää buumin? 

Sauna-lehden artikkelit

28.08.2023

Teksti: Heli Suominen
Kuva: Ossi Piispanen

Saunafundamentalismin sijaan suomalaisten kannattaa olla avoimia uudelle ja osallistua keskusteluun ja kehitykseen, kirjoittaa Heli Suominen. Suominen on Suomen Saunaseuran jäsen ja työskentelee viestintäpäällikkönä valtioneuvoston kansliassa.

Saksalainen kylpyläyritys Therme rakentaa Britannian Manchesteriin spa-maailmaa, johon tulee yli 30 erilaista saunaa. Hanke on esimerkki kahdesta ilmiöstä.

Ensinnäkin sauna kiinnostaa maailmalla nyt enemmän kuin koskaan. Tämä on suomalaiselle diplomatialle, maakuvalle ja viennille hieno asia. Mutta toiseksi: apajilla on paljon muitakin kuin suomalaiset. Otetaan pari esimerkkiä. 

Norjan pääkaupunki Oslo houkuttelee kaupunkiin matkailijoita kelluvien saunojen avulla. Rakastan Helsingin Löylyä ja Kulttuurisaunaa, mutta pakko myöntää: Oslo on Helsingille vakavasti otettava kilpailija saunamatkailun kohteena. 

Viro on julistanut, että 2023 on ”saunavuosi”. Se järjestää saunatapahtumia ympäri vuoden eri puolilla Viroa, muun muassa saunamaratonin.

Naapurimaa Ruotsin kansallisylpeys Ikea lanseerasi saunamalliston – onneksi sentään suomalaisen Marimekon kanssa!

Ja vielä britit! Englantilaiset ovat tunnetusti häveliäitä, ja saunaan liitetty alastomuus on ollut kynnys innostua saunasta. Korona-aika nostatti kuitenkin buumin, jossa etenkin äveriäät britit ovat rakennuttaneet omille pihoilleen saunoja. 

Keväällä Lontoossa järjestettiin historian ensimmäinen saunafestivaali, joka oli suomalaiselle erikoinen ja riemastuttava kokemus.

Asfalttiselle sisäpihalle oli tuotu tai rakennettu useita pieniä saunoja. DJ:t soittivat musiikkia, ulkoilmabaari tarjoili drinkkejä ja pienellä lavalla järjestettiin keskusteluja. Saunojat olivat pääosin nuoria kaupunkilaisia.

Joten saksalainen Therme on varmasti tehnyt laskelmia siitä, että Manchesteriin rakennettava spa-maailma kiinnostaa asiakkaita.

Lue myös: Sauna ei kuole koskaan

Kun perustimme Suomen Lontoon-suurlähetystöön Diplomatic Sauna Society –seuran vuonna 2022, brittimedia suorastaan kirmasi tekemään juttuja siitä ja vierailemaan. Niin BBC, Times, Monocle kuin japanilainen TV-kanava raportoivat suomalaisesta saunadiplomatiasta.

Moni saunaintoilija valitti, että oli vaikea löytää suomalaista avaimet käteen –palvelua, jolla saisi oman pihasaunan. 

Suomella on saunamaana etumatkaa historian ja perinteiden ansiosta – onhan sauna suomalainen sana ja juuri suomalainen sauna pääsi Unescon kulttuuriperintölistalle. Suomen suurlähetystöissä on kutsuttu vieraita saunaan jo vuosikymmeniä. 

Mutta saunalla ei ole patenttia: kuka tahansa voi tehdä saunan ja jopa ”keksiä sen uudelleen”. 

Saunafundamentalismin sijaan suomalaisten kannattaa olla avoimia uudelle ja osallistua keskusteluun ja kehitykseen.

Saunayritysten kannattaa markkinoida osaamistaan maailmalla nyt täysin rinnoin, jotta hyödymme saunabuumista. Se tuo parhaimmillaan yrityksille vientiä ja lisäksi houkuttelee matkailijoita. 

Helsingin ja Tampereen kaupunkisaunakulttuuri on jo vuosia elänyt uutta renessanssia. Tämä tekee kaupungeista myös houkuttelevia matkailukohteita.

Toivon sekä saunojana että matkailun edistäjän näkökulmasta, että Suomeen saadaan lisää kaupunkisaunoja meren äärelle, järvien rannoille ja joen partaille.

Toivottavasti kaupunkiaktivistit järjestävät taas Sauna Dayn – siitä on kyselty Englannista asti. Julkinen sauna esimerkiksi Helsingin Seurasaareen elävöittäisi koko saarta. 

Jotta hyödymme globaalista saunabuumista, tarvitsemme sekä rohkeita yrittäjiä panostamaan vientiin ja matkailuun että kaupunkien päättäjien tukea ja ymmärrystä uusille hankkeile. 

HELI SUOMINEN

Kirjoittaja on Saunaseuran jäsen ja työskentelee viestintäpäällikkönä valtioneuvoston kansliassa. Hän toimi lehdistöneuvoksena Suomen Lontoon-suurlähetystössä 2020-2023.

Lisää luettavaa

Sauna-lehden artikkelit

12.04.2024

Saunarituaali – saunomista vai viihdettä?

Saksalainen Aufguss on rituaalinomainen saunomismuoto, joka on levinnyt ympäri Euroopan ja nyt sen voi kokea…

Sauna-lehden artikkelit

08.04.2024

Hetki-Sauna vastaa Euroopan saunabuumiin

Hetki-Sauna vie valmiita saunoja ympäri Eurooppaa, jotka sopivat urbaanin takapihan puutarhaan.

Sauna-lehden artikkelit

24.03.2024

Asikkalan Lehmonkärki: Impin savusta Saunamaailman helmi

Lehmonkärjessä perinteet ja uudet tuulet täydentävät upeasti toisiaan.