Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

IKI-kiuas suuntaa Amerikan markkinoille – uusi investointi mahdollistaa kasvun

Sauna-lehden artikkelit

17.02.2023

IKI kiuas

Suomalainen IKI-kiuas on lähtenyt valloittamaan myös Amerikan markkinoita. Takana on pari vuotta kestäneet sähkökiuastestaukset ja ensimmäinen kontti Atlantin taakse lähti matkaan kesällä. Uuden markkinan mahdollistaa osittain investointi omaan laseriin.

Teksti: Karoliina Saarnikko
Kuvat: IKI-kiuas

IKI-kiukaan Pieksämäen tehtaalla on nykyään uusi laite, oma laser. Kaksitoistametriä pitkälle putkilaserille on jouduttu ottamaan lisää hallitilaa, jotta se saadaan mukaan tuotantoon.

– Laser nopeuttaa toimintaamme, lisää kapasiteettia ja tekee meistä omavaraisemman. Se helpottaa tuotekehitystä, kun pääsemme kätevästi testaamaan eri vaihtoehtoja paikan päällä, kertoo markkinointijohtaja Seppo Pöysti.

Aiemmin IKI käytti naapuripitäjän, Suonenjoen laseria, jossa tarvittavat osat leikattiin ja tuotiin hitsattavaksi IKI:n tehtaalle.

– Meidän kokoisellemme yritykselle laser on iso investointi, Pöysti lisää.

Omavaraisuuden lisääntyminen ja tuotannon nopeuttaminen mahdollistaa myös aluevaltauksen USA:n markkinoille.

– Sauna on Yhdysvalloissa kasvava juttu ja voisi sanoa, että buumi. Tosin siellä sauna on enemmänkin sellaista health benefits -tyyppistä toimintaa, mutta he arvostavat suomalaista saunakulttuuria ja nimenomaisesti suomalaisia kiukaita.

Suomalainen sauna tarkoittaa heille sellaista saunaa, jossa heitetään vettä kiville, erotuksena esimerkiksi infrapunasaunalle.

– Kysyntää on ja se kasvaa koko ajan. Ensimmäinen kontti saapui perille Minneapolikseen syyskuun alussa, mutta koko ajan lähetämme täydennystä, Pöysti kertoo.

IKI:n toimitusjohtaja Samuli Kerrman on muuttanut perheineen Amerikkaan avaamaan toimintaa. Tilanne siis näyttää varsin hyvältä.

miehet käyttävät laseria IKI-kiukaan tehtaalla
Uusi laser nopeuttaa toimintaa IKI-kiukaan tehtaalla, lisää kapasiteettia ja tekee yrityksestä omavaraisemman.

Takana pitkät testaukset

Mutta noin vain ei Amerikan markkinoille mennä. Suurin haaste on sähkötestauksien läpäisy, jotka IKI:n kohdalla kestivät noin 1,5 vuotta. Paikallinen lainsäädäntö on tarkka ja varsin erilainen kuin Suomessa.

– Yksi testeistä on ns. peittotesti, jossa kiukaan pitää sammua itse siinä tapauksessa, jos sen päälle laitetaan pyyhe tai jokin muu peitto, Pöysti kertoo.

Oman haasteensa kiukaiden käyttöön tuovat maanjäristykset.

– Yksi testeistä on kallistustesti, jolla taataan kiukaan turvallisuus maanjäristystilanteessa. Siinä kiukaan pitää pysyä pystyssä, vaikka se kallistuisi 15 asteen kulmaan, Pöysti kertoo.

Kaikkia testejä testattiin Pöystin mukaan Pieksämäen tehtaaseen rakennetussa testisaunassa ja ratkottiin ilmeneviä ongelmia yksi kerrallaan.

IKI-kiuas ei ole ensimmäinen suomalainen kiuas- ja saunayritys Yhdysvaltain markkinoilla, vaan esimerkiksi myös Harvia ja Narvi toimivat siellä. Pöysti on kuitenkin luottavainen, että myös IKI:lle riittää kysyntää.

– Yllätykseksemme yllättävän moni on jo tiennyt IKI:n entuudestaan, Pöysti iloitsee.

Sauna on suomalaiselle itsestäänselvyys ja sen saa huomata myös kiuasyrittäjä ulkomailla.

– Kyllähän tämä sellaista korvenraivaaja -työtä on. Kysymyksiä tulee todella paljon ja melkein kädestä pitäen saa näyttää ja kertoa, miten saunassa toimitaan, Pöysti toteaa.

– Esimerkiksi kerran saimme kysymyksen, minkä kokoinen kiukaan pesään laitettavan puun pitää olla. Ei sellaista näin suomalaisena tule ajateltua, että eivät tuollaiset asiat ole mitenkään itsestään selviä muualla, Pöysti toteaa. Myös ilmanvaihdosta tulee paljon kysymyksiä.

vanha kuva IKI-kiukaasta
Ensimmäinen verkkovaippainen IKI-kiuas on vuodelta 1996.

IKI:n ja Joulupukin lämmin yhteistyö

Kotimaan markkinoilla IKI aloitti viime vuonna yhteistyön Joulupukin kanssa.

– IKI-Kiuas on nykyään Joulupukin virallinen kiuas, Pöysti kertoo.

–  Juuri oikeanlaisen kiukaan merkitys on Joulupukille tärkeä, koska myös Joulupukki saa saunomalla voimia ja rauhaa jokapäiväiseen elämäänsä, Pöysti hymyilee.

Joulupukkisäätiö lähestyi IKI:ä ja pyysi tätä viralliseksi yhteistyökumppanikseen. 

– Koska me olemme pieni kotimainen toimija, joka tekee kiukaat käsityönä Pieksämäellä, he olivat todenneet, että siinä oikea yhteistyökumppani Joulupukille. Joulupukilla kun on vähän samantapainen paja Korvatunturilla, Pöysti nauraa.

Joulupukkisäätiö on yli kahdenkymmenen vuoden ajan edistänyt ja tukenut lasten hyvinvointia Suomessa ja maailmalla. Säätiö lahjoittaa joka vuosi Joulupukin Lahja-nimeä kantavan lahjoituksen kumppaneidensa ja eri hyväntekeväisyysjärjestöjen tuella ja avustukselle.

Muita tunnettuja suomalaisia Joulupukin yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi Finnair, Fiskars, VR ja Paulig.

IKI-kiukaan tarina alkoi, kun lämmönsiirtoinsinööri Jouni Kerrman kehitteli kiukaita omaan käyttöönsä. Kyllästyttyään markkinoilla olevaan kiuastarjontaan, Jouni päätti kehitellä kiukaan, joka olisi kestävä, mutta myös löylyiltään parasta a-luokkaa.

Kantavana ajatuksena oli sijoittaa lämpölähde kokonaan kivien sisälle. Itse kivet saivat kuningasroolin ja peltirakennelmille heitettiin hyvästit.

Syntyi uudenlainen kiuas, jossa löylyjen salaisuus on avonaisessa verkkovaipassa ja suuressa kivimäärässä.

Ensimmäinen verkkovaippainen IKI-kiuas on vuodelta 1996. IKI-Kiuas Oy perustettiin 1997.

Lisää luettavaa

Sauna-lehden artikkelit

08.07.2024

Laadukkaat löylyt laineilla

Sauna-lehti tutustui tunnelmalliseen elämysristeilijään, M/Y Fortuneen, jonka puulämmitteinen sauna jätti todella miellyttävän vaikutelman.

nainen pitelee saunavihtaa/saunavastaa

Sauna-lehden artikkelit

25.06.2024

Vastonko vai vihdonko saunassa?

Saunominen kesällä on täyttä juhlaa ja sen kruunaa alkukesän pihkalehtiset juhannusvastat. Mutta mistä tulee nimi…

Sauna-lehden artikkelit

18.06.2024

Vuoden Löylynhenki varttihedonisti Laitinen: ”Saunakokemus on aina subjektiivinen”

Löylynhenki 2024 -palkinnon saa tamperelainen toimittaja Vesa Laitinen, joka nauttii hyvästä saunasta, ruoasta ja viinistä.