Kesän tähtihetkiä ova sauna, lempeät löylyt ja kesäillassa vilvoittelu. Kokosimme herkullisen saunamenun näihin tähtihetkiin. Valitse resepteistä parhaat ja yllätä saunavieraasi pienellä purtavalla ja raikkaalla palanpainikkeella.
Teksti: Reetta Virtanen
Reseptit: Tasteful by Sauna from Finland
Saunasuupaloja löylyjen jälkeen
Pieni suolainen maistuu aina. Nämä herkulliset suupalat sopivat saunan jälkeen nautittavaksi. Yhdessä ruoka maistuu aina paremmalta, joten kokoa siis lähimmäisesi yhteiseen keskikesän saunailtaan ja valmistautukaa nauttimaan.
Haukitartaria ruisnappisten kera
Haukitartar
- n. 300 g haukifile
- merisuolaa
- sitruunamehua
- oliiviöljyä
- korianteria
- sitruunapippuria
- siankärsämöä
Suolaa haukifile suolausastian ritilän päällä. Peitä file reilusti krouvilla merisuolalla. Anna suolautua jääkaapissa kaksi vuorokautta.
Silppua tönkkösuolautunut hauki kannelliseen säilytysrasiaan mahdollisimman pieniksi paloiksi saksilla ja terävällä veitsellä. Lisää puolikkaan sitruunan mehu, 4 rkl oliiviöljyä, hyppysellinen siankärsämöä, korianteria ja sitruunapippuria. Sekoita. Anna maustua edelleen jääkaapissa ainakin pari tuntia. Sitten voit herkutella. Maku syvenee koko ajan ja tartaria voi herkutella useampana päivänä peräkkäin.
Tarjoile ruisnappisten tai Maalahden limpun kera. Laita koristeeksi esim. katajanmarjoja, niiden maku sopii näihin mainiosti.
Lue myös: Reseptikilpailu uudistaa saunaruoan 2020-luvulle
Talon perunarieskaa luonnonkala moussella
Perunarieskat
- 3 dl perunoita muussattuna
- 1 kananmuna
- 2-3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään, taputtele taikinasta matalia pieniä lettusia leivinpaperille, painele reikiä haarukalla. Paista perunarieskat 250 asteessa n. 15 minuuttia. Voitele voisulalla paiston jälkeen.
Luonnonkalamousse
- ruohosipulia silputtuna
- 1 pieni punasipuli kuutioituna pieneksi
- 1 prk Pielisen kalajalosteen luonnonkalasäilyke, valuta neste pois
- 1 prk smetanaa
- ripaus suolaa ja pippuria
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä annostele perunarieskojen päälle.
Lue myös: Elintarvikeyritykset hyötyvät saunan vetovoimasta
Chilihunaja popcorn
- pussillinen mikropopcorneja
- 70 g voita
- 2 reilua ruokalusikallista Hunaja-Aitan Chili hunajaa
Tee pussillinen popcornia ja laita valmiit popcornit isoon astiaan, jotta sekoittaminen on helppoa.
Kuumenna voi kattilassa ja lisää chilihunaja, kiehauta nopeasti sekoittaen.
Lisää voi-chilihunaja seosta hiljalleen popcornien sekaan kokoajan sekoittaen ja käännellen. Sekoita kunnes seos on tasaisesti sekoittunut popcorneihin.
Lue myös: Ruoka kruunaa saunan
Jäähdyttelyä raikkaan mocktailien kera
Saunajuoman nauttiminen on monelle perinteinen ja vakiintunut tapa saunassa tai saunan jälkeen. Nämä raikkaat mocktailit (alkoholiton cocktail) sopivat siihen täydellisesti.
Suomalaisista marjoista inspiroituneet mocktailit hellivät makunystyröitä raikkaan kepeillä makuyhdistelmillä.
Vinkki: Mocktailien valmistuksesta voi myös tehdä ohjelmanumeron, missä jokainen saa tehdä valitsemansa drinkin valituista ainesosista.
Katajanmarja-puolukkamocktail
- 4 cl Bonne Premium Puolukkasosetta
- 2 cl sitruunamehua
- 4 cl katajanmarjasiirappia
- 2 katajanmarjaa
- 1 varsi rosmariinia
- pakastepuolukoita
- jääpaloja
Mittaa Bonne Premium Puolukkasose, sitruunanmehu, katajamarjasiirappi, katajanmarjat, rosmariinit ja jääpalat sheikkeriin ja ravistele.
Laita lasiin jäitä ja kaada juoma päälle.
Koristele rosmariinilla, puolukoilla ja katajanmarjoilla. Tarjoa heti.
Northern Sour – Tyrnien raikkautta
- 4 cl tyrnimehua
- 2 cl sokerilientä
- 2 cl kikhernelientä
- 4 cl seljankukkamehua
- alkoholiton Ginger Joe (tai vastaava)
- jääpaloja
- baarilusikallinen tyrnimarjoja koristeeksi
Sekoita / ravista ainekset keskenään sheikkerissä ja tarjoile jääpalojen kera. Koristele mocktail tyrnimarjoilla.