Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Uusimmat sauna-uutiset!

Sauna-lehden artikkelit

19.08.2021

Sauna-uutiset

Sauna-lehti kertoo sauna-alan kuumimmat uutiset, niin meiltä kuin muualta.

Uutiset koonnut: Sauna-lehti
Kuva: Harri Tarvainen / Visit Finland

Sauna-ja kiuasmarkkinat käyvät kuumina

Koronavuosi 2020 lisäsi ihmisten kiinnostusta kotona koettuun hyvinvointiin ja rentoutumiseen. Suomalainen saunateollisuus kuuluukin koronapandemian voittajiin ja kysyntä on kasvanut tasaisesti. Keski-Suomessa kiukaita ja saunoja valmistava Harvia ilmoitti maaliskuussa 2,5 miljoonan euron investoinnista. Yhtiö päätti laajentaa ja automatisoida kiuastuotantoaan Muuramen tehtaallaan.

– Samalla tuotantokapasiteetti kasvaa noin 20 prosenttia. Viimeisen 10 kuukauden aikana on palkattu yli 40 ihmistä ja nyt on tullut aika investoida konekantaan, kertoo Harvian tuotanto- ja hankintajohtaja Mika Suoja.

Myös Pieksämäellä kiukaita valmistava Iki-kiuas on palkannut lisää työntekijöitä.

– Henkilöstömäärä on kasvanut vuoden aikana 30-40 prosenttia, eli olemme investoineet työntekijöihin, kertoo Iki-kiukaan toimitusjohtaja Samuli Kerrman

Saunominen on kasvussa myös Suomen ulkopuolella ja toimialalla nähdään, että kasvu jatkuu edelleen.

– Maailmalla on todella paljon potentiaalisia saunojia, sanoo kiuasvalmistaja Narvi Oy:n toimitusjohtaja Arto Sainio. Myös Narvilla kysyntä kasvoi koko vuoden 2020 sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla.

Saunojen ja kiukaiden lisäksi myös kylpemiseen liittyvät tuotteet tekevät kauppansa kotimaassa. Kesko kertoo, että K-Raudoissa viime keväänä ulkoporeammeiden, paljujen ja kylpytynnyreiden ja sekä niihin liittyvien tarvikkeiden myynti kasvoi jopa 150 prosenttia. Sama trendi on näkynyt myös S-ryhmän rautakaupoissa. Erityisesti puukiukaiden ja kiuaskivien myynti on kasvanut.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Sauna-ja kiusmarkkinat käyvät kuumina
Suomalainen kiuasteollisuus kuuluu koronapandemian voittajiin. Kuva: Harvia.

Ulkosaunat kiinnostavat ulkomailla

Vuoden 2020 alusta merkittävästi kasvanut hyvinvointi- ja luontokokemusten suosio näkyy ulkomailla piha- ja mobiilisaunojen runsaana kysyntänä. Sauna from Finlandin kansainvälistymisasiantuntija Satu Freyberg saa lähes päivittäin kyselyjä ulkomailta erilaisista piha- ja mobiilisaunaratkaisuista.

– Viime vuonna yhteydenottoja tuli yli 40 eri maasta, joiden joukossa oli niin perinteisiä saunamarkkinamaita (esim. Saksa ja Ruotsi), mutta myös suhteellisen tuoreita markkina-alueita, kuten Jordania, Bangladesh, Uusi-Seelanti ja Malediivit, Freyberg kertoo.

Ulkomailla ulkosaunan rakentaminen on usein ainoa vaihtoehto, sillä paikalliset rakennusmääräykset eivät salli saunojen rakentamista sisätiloihin. Myös mobiilisaunat houkuttelevat, varsinkin jos rakennuslupien takia kiinteän saunan rakentaminen ei ole mahdollista.

Harvian toimitusjohtaja Tapio Pajuharju vahvistaa, että erityisesti Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa pihasaunat kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Myös tynnyrisaunat ovat kysyttyjä ja Harvia onkin kasvattamassa niiden tuotantoaan muun muassa Yhdysvalloissa.

Pajuharjun mukaan kylpemisen terveys- ja hyvinvointivaikutukset kiinnostavat Suomen ulkopuolella isosti.

– Globaalisti saunamarkkinasta 90% on Suomen ulkopuolella. Kasvu on nyt suurinta siellä, missä sauna ei ole vielä ollut kovin tunnettu, Pajuharju kertoo.

Asiasta uutisoivat ensin Yle ja Sauna from Finland.

Ulkosaunat
Ulkomailla ulkosaunan rakentaminen on usein ainoa vaihtoehto. Kuva: Ripavi.

Tampereen alueen yrittäjä, tule mukaan luomaan saunaelämyksiä maailmanmarkkinoille!


Business Tampere, Visit Tampere ja Sauna from Finland aktivoivat parhaillaan Tampereen seudun yrityksiä innovoimaan uusia saunaelämystuotteita maailmanmarkkinoille.

Saunaelämysala on hurjassa kasvussa ja suomalainen sauna ja kokonaisvaltainen saunaelämys myyvät tällä hetkellä hyvin maailmalla. Tampereen seudulla on saunaelämyksien tarjoamiseen hyvät edellytykset, sillä onhan se maailman saunapääkaupunki ja alueella on jo yli 50 yleistä saunaa.

Pääkumppanien tammikuussa 2021 järjestämään Kasvava saunaelämysala -avaustapahtumaan ilmoittautui yli 100 aiheesta kiinnostunutta pirkanmaalaisyritystä.

Saunaelämysverkostossa yritykset tapaavat yhteistyökumppaneita, saavat tukea yrityksen liiketoiminnan kehitykseen ja saavat näkyvyyttä osana Sauna from Finlandin brändejä.

Lisätietoja hankkeesta löytyy täältä.

Kuuma
Saunaravintola Kuuma on yksi Tampereen yleisistä saunoista. Kuva: Laura Vanzo.

Englanninkielinen saunan rakentamisen perusteos nyt saatavilla

Tietokirjailija ja saunologi Lassi A. Liikkasen englanninkielinen saunomisen perusteos The Secrets of Finnish Sauna Design julkaistiin toukokuussa ympäri maailman. Kustantajana toimii amerikkalainen Culicidae Architectural Press.

Englanninkieliselle tietokirjalle on tilausta varsinkin nyt, kun kiinnostus suomalaista saunaa ja saunomista on kasvanut eikä näytä hiipuvan.

Kyselyjä suomalaisen saunan rakennusperinteestä tulee eri tahoille jatkuvasti.

– Mikäli suomalainen asiantuntija ei tee kirjaa saunan rakentamisen perusteista, sen tekee virolainen, venäläinen tai amerikkalainen kirjoittaja. Kyllä meillä täytyy olla ainakin yksi suomalainen vaihtoehto. Kansainvälisellä yleisöllä on oikeus siihen tietopääomaan, joka on vuosia jäänyt kielimuurin taakse, toteaa Liikkanen.

Kirjan taustalla on kirjailijan aiempi, suomenkielinen teos, Hyvien löylyjen salaisuus (Rakennustieto, 2019).

Lisätietoja teoksesta www.saunologia.fi

The Secret of Finnish Sauna Design
Englanninkieliselle perusteokselle saunan rakentamisesta on tilausta kansainvälisesti. Kuva: Saunologia.

Jo 37 saunapalvelua saanut Sauna from Finlandin laatusertifikaatin

Sauna from Finlandin myöntämä Authentic Finnish Sauna Experience – laatusertifikaatti on myönnetty jo 37 saunapalvelulle.

Sertifikaatin tarkoituksena on kertoa asiakkaille ja yhteistyökumppaneille, että sertifikaatin saanut sauna tai saunapalvelu on laadultaan huipputasoa.

Sertifikaatin saamisen edellytyksenä on, että kohteessa tai palvelussa täyttyvät Sauna from Finlandin määrittelemät laadukkaan saunomisen arvot, kuten esimerkiksi puhtaus, turvallisuus sekä vastuullisuus.

Sertifikaatin ovat saaneet useat hotellisaunat, mutta myös, yksittäisten matkailu- ja luontokohteiden saunoja on sertifioitu. Sertifikaattia voi hakea Sauna from Finlandilta, ohjeet tarkempaan hakuprosessiin löytyvät heidän nettisivuiltaan.

Lisätietoja www.saunafromfinland.fi

Authentic Finnish Sauna Experience -sertifikaatti
Laatusertifikaatti kertoo laadukkaasta saunaelämyksestä.

Sauna tarvitsee apuamme!

Koronakriisi on iskenyt lujaa moniin yleisiin saunoihin.

Jokaisen innokkaan saunojan harras toive on varmasti säilyttää jatkossakin Suomessa laaja ja monipuolinen saunakulttuuri. Nyt jos koskaan on hyvä paikka tukea saunatoimijoita ympäri Suomen. Sauno siis alueesi julkisissa saunoissa tai osta vaikkapa lahjakortti saunaan.

Usea sauna on viestinyt tukimahdollisuuksista sosiaalisessa mediassa. Helsinkiläisille Kotiharjun saunalle ja Arlan Saunalle on esimerkiksi perustettu Facebookiin omat tukiryhmänsä.

Uusi Sauna
Uusi Sauna on yksi Helsingin uusimmista yleisistä saunoista. Kuva: Sanna Kaesmae.

Suomen Saunaseuran uudet verkkosivut

Suomen Saunaseura on uusinut verkkosivunsa. Uudet sivut palvelevat nyt paremmin sekä Suomen Saunaseuran jäseniä että muitakin saunomisesta kiinnostuneita.

Saunaseuran jäsenille tärkein osio sivuilla on jäsensivut, josta löytyy kätevästi ajankohtaiset asiat ja uutiset yhdestä paikasta. Jäsensivuilta löytyy myös tiedot kausikorttien ja sarjakorttien voimassaolosta sekä esimerkiksi asiakirjat vuosikokouksia varten.

Seuran ulkopuolisille sivuilta löytyy tietoa niin Saunaseuran toiminnasta, Unesco-hankkeesta kuin Saunaringin toiminnasta. Sivuilla on myös paljon hyödyllistä tietoa saunomisesta, kiukaista, vihdonnasta, saunan terveysvaikutuksista tai vaikkapa saunan rakentamisesta.

Sivujen kautta pääsee myös selailemaan Sauna-lehden aiempia vuosikertoja.

Sivut löytyvät osoitteesta www.sauna.fi

Saunaseura uusi verkkosivunsa.
Saunaseura uusi verkkosivunsa.

Suomi jälleen maailman onnellisin maa, onko sauna ”osasyyllinen” tähän?


Maaliskuussa julkaistun Maailman onnellisuusraportin mukaan Suomi valittiin neljännen kerran peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi. Toiseksi sijoittui Islanti ja kolmanneksi Tanska.

Onnellisuutta mitattiin tarkastelemalla erilaisia hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Raportissa huomioitiin bruttokansantuotteen ja korruption lisäksi ihmisten sosiaaliset tukiverkostot, terveys, anteliaisuus ja vapaus tehdä valintoja.

Lisäksi vastaajilta tiedusteltiin, olivatko he hymyilleet, nauraneet tai kokeneet nautintoa elämästään edellisenä päivänä.

Kuinkahan moni vastaajista oli saunonut edellisenä päivänä?

Suomi on maailman onnellisin maa.
Suomi on maailman onnellisin maa. Kuva: Harri Tarvainen.

Vanha kunnon löylymittari

Jätkäsaaren Uudesta Saunasta löytyy yllättävän tutun oloisia saunamittareita. Valmetin valmistavat ja Erkki Tantun kuvittamat löylymittarit koristivat monia saunoja menneillä vuosikymmenillä.

Uuteen saunaan erä mittareita päätyi sattuman kautta. 

– Löysin ne Tukholmasta, jossa eräs suomalaistaustainen antikvariaatin pitäjä tyhjensi eläkkeelle siirtymisen yhteydessä varastojaan, kertoo Uuden Saunan ja Arlan vetäjä Kimmo Helistö.

Saammamme tiedon mukaan mittareita ei ole myynnissä suurta erää, joten kannattaa pitää kiirettä, jos haluaa omansa!

www.uusisauna.fi

Vanha kunnon löylymittari_
Valmetin löylymittarit olivat aikoinaan suosittuja.

In Memoriam: Prinssi Philip

Englannin prinssi Philip menehtyi kunniakkaassa 99-vuoden iässä 9. huhtikuuta. Edinburghin herttua ehti palvella maataan yli 65 vuoden ajan. 

Prinssillä on myös yllättävä yhteys Suomen Saunaseuraan. Philip vieraili, ja myös saunoi, vastavalmistuneella Saunatalolla vuonna 1952 Helsingin olympialaisten yhteydessä.

Prinssi lähetti vierailustaan jälkeenpäin kiitoskirjeen, joka löytyy kehystettynä Saunaseuran saunatalon takkahuoneesta. Myös Prinssi Philipin poika, prinssi Edward ja hänen vaimonsa kreivitär Sophie ovat käyneet vierailulla Vaskiniemen Saunatalolla. Vierailu tapahtui vuonna 2015, kun prinssi Edward kävi Suomen vierailullaan vihkimässä Ilmatar-saunan käyttöön.

In Memoriam
Englannin Prinssi Philip menehtyi huhtikuussa 99-vuotiaana. Kuva: @theroyalfamily

Sauna-lehti