Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Testissä pääkaupunkiseudun hotellisaunat

Sauna-lehden artikkelit

06.03.2023

kaksi miestä saunassa

Teksti: Panu Hörkkö
Kuvat: Ari Lahti

Toimittaja Panu Hörkkö, valokuvaaja Ari Lahti ja Saunaseuran pitkäaikainen jäsen Jarmo Lehtola testasivat pääkaupunkiseudun hotellisaunat.

Saunominen on tärkeä osa kulttuuriamme, joten jokainen suomalainen voi toimia saunakulttuurin sanansaattajana.

Usein kuulee hauskoja tarinoita ulkomaalaisista mökkivieraista, jotka säntäävät ensimmäisen löylykauhallisen jälkeen kauhuissaan rantasaunasta järveen. Löylyttelyn makuun päästyään heitä on ollut lopulta vaikea saada ulos saunasta. 

Valitettavasti monella Suomeen saapuvalla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tutustua saunakulttuuriin optimaalisissa oloissa, joten ”vastuu” jää heitä majoittaville hotelleille. Sauna-lehteä varten koottu leikkimielinen, mutta tarkka raati päättikin selvittää, miten huippuhotellit onnistuvat saunakulttuurin sanansaattajina.

Clarionin raikkaus hurmasi

Clarion hotellin saunassa kaksi miestä
Clarion-hotellin löylyhuoneesta on huikeat maisemat.

Jätkäsaaren Clarion -hotelli kutsui raadin saunaansa, joka sijaitsee lähes 80 metrin korkeudella. Nousu maisemahissillä ylimpään kerrokseen antoi jo tunteen siitä, että edessä oli pieni seikkailu. 

Pukukopin edessä raati ihastui juoma-automaattiin, josta sai raikasta lähdevettä kuplilla sekä ilman.

– Aina kun vien löylyihin henkilön, joka ei ole aiemmin saunonut, niin juotan hänelle pullon lähdevettä. Jos nestetasapaino ei ole kunnossa, niin kokemuksesta voi tulla tuskainen, toimittaja Panu Hörkkö tuumasi.  

Clarionin siisteissä suihkutiloissa ja saunassa on suosittu tummia puupintoja. 

– Tunnelma on hyvin moderni, mutta samalla hyvin 70-lukumainen. Kokonaisuus on toimiva ja raikas, valokuvaaja Ari Lahti ihasteli.   

Kaikki oli lähes täydellistä, mutta ensimmäisten heittojen jälkeen paljastui, että Harvian kiuas vaatisi päivitystä. Kivet olivat tulleet tiensä päähän ja kiukaassa oli kosmeettisia vaurioita. 

Kiuas on alun perin jo mitoitettu alakanttiin noin 25 kuution kokoiseen saunaan. Saunassa on lisäksi yksi seinä kokonaan lasia, joka lisää huomattavasti kiukaan tehontarvetta. 

Kiukaan puutteet kuitenkin unohtuivat, kun raati siirtyi pilvenpiirtäjän kattoterassille vilvoittelemaan.

uima-allas korkealla
Saunaosaston uima-allas ei ole tarkoitettu korkeanpaikan kammoisille.

Rooftop Pool & Terrace –alue on ulkoilmatila, joten vilvoittelu tapahtuu miellyttävän happipitoisessa ympäristössä. 

– Kokemuksen kruunaa pulahtaminen altaaseen, jonka ikkunoista kelpaa ihailla henkeäsalpaavia maisemia, Suomen Saunaseuran jäsen Jarmo Lehtola fiilisteli. 

Clarionin sauna jätti raadille raikkaan fiiliksen. Sauna on tarkoitettu vain hotellivieraille, eikä sitä voi vuokrata ulkopuoliset. Yö Clarionissa maksaa alkaen 120 euroa.  

Viehättävä hotellisauna Helsingin sydämessä

kaksi miestä saunassa
Mustilla lauteilla on haettu savusaunamaisuutta.

Päärautatieaseman vieressä VR:n vanhassa hallintorakennuksessa toimivan Scandic Grand Centralin saunaosasto hurmasi modernisuudellaan. Rakennuksen perusteista esiin kaivettu tiiliseinä loi yhdessä sinisten laattojen kanssa miellyttävän tunnelman saunaosastolle.

Suihkutilassa isot miehet innostuivat leikkimään elämyssuihkulla. Suuttimista muun muassa puhalsi jääkylmää sumua samalla kun ämyreistä pauhasi trooppisten lintujen laulua.

siniset pukutilat
Scandic Grand Centralin saunatiloissa ihastutti sinikaakelinen pukuhuone.

Harvia Legend –kiuas sai hiljaisen hyväksynnän savusaunoihin tottuneelta raadilta. Kiukaan taustalevyksi valittua reikäistä peltilevyä ihmeteltiin kuitenkin pitkä tovi. 

Kivana yksityiskohtana pidettiin saunan sisällä olevaa hanaa, jolla sai kiulun täytettyä. 

– Lauteisiin olisin valinnut hieman vaaleampaa puuta, sillä tunnelma on nyt hyvin musta, vaikka savusaunamaisuutta tällä ratkaisulla varmasti on haettu, Jarmo pohti.

Saunakokemuksen kruunasi idyllinen sisäpiha, jolle pääsi vilvoittelemaan kylmien juomien kera. Raati antoi yksimielisesti saunalle kiitettävän arvosanan. 

Grand Centralin sauna on tarkoitettu vain hotellin asiakkaille. Hotelliyöt alkavat noin 140 eurosta. 

Lumoava hehtaarihalli

kuva suuresta löylyhuoneesta
– Herranjestas mikä hehtaarihalli, Jarmo Lehtola tokaisi Marskissa.

Monen suomalaisen hotellin ongelma on se, että sauna on rakennettu kellarikerrokseen, jossa ei ole ilmastointia tai vilvoittelumahdollisuutta. Raati säikähti, kun Marski by Scandic –hotellin vastaanotosta kerrottiin, että terassisauna ei ole vielä valmis, joten saunominen tapahtuu maan alla hotellin pohjakerroksessa.

Pelko oli turha, sillä hiljattain remontoidun Marskin kellarisauna osoittautui varsin viehättäväksi kokonaisuudeksi. Kaikki pinnat olivat puhtaita sekä sisustuksessa on rohkeasti yhdistelty tummia ja vaaleita sävyjä. 

Suihkut olivat erinomaiset, mutta yksi pieni suunnitteluvirhe pisti silmään: saunatilassa ei ollut missään seinähanaa, jolla voisi täyttää löylykiulun. Kiulu piti siis täyttää suihkulla, joka on tunnetusti hidasta ja ärsyttävää puuhaa.

Saunaan astuessa raadin suut loksahtivat auki, sillä valtavan kokoisen löylyhuoneen koko on jopa noin 70 kuutiota. 

– Herranjestas mikä hehtaarihalli, Jarmo tokaisi ihmetellen. 

hotellin saunan pukuhuone
Marskin pukuhuone on harmoninen ja tyylikäs.

Kiukaaksi oli valittu kelvollinen Harvia, mutta ei sillä niin isoa saunaa kuumaksi saanut. Raadin arvion mukaan vain kolme vastaavaa kiuasta olisi tehtävästä suoriutunut. 

Tunnelma saunassa oli kuitenkin niin harmoninen, että miedoissa löylyissä oli kiva istuskella. Hotelli järjestää saunassa lauantaiaamuisin saunajoogaa, johon se sopiikin löylyn lyöntiä paremmin. 

Sauna on tarkoitettu hotellin asiakkaille, jotka voivat tuoda kavereitaan saunomaan 10 euron pyyhemaksusta. Hotelliyö Marskissa maksaa alkaen 95 euroa. 

Lentoasemalla parhaat kiukaat

kaksi miestä saunassa
Aviacongressin sauna sai raadilta hiljaisen hyväksynnän.

Raati ei oikein tiennyt mitä odottaa, kun he suunnistivat saunomaan Scandic Helsinki Aviacongress –lentokenttähotelliin, joka tunnetaan kiireisten lentomatkustajien pikaisena levähdyspaikkana. Hotellin saunaosasto kuitenkin yllätti positiivisesti ajanmukaisella ja siistillä yleisilmeellään. 

Raatia varten oli lämmitetty tilaussauna, jonka lämmönlähteenä on suuri IKI-pilarikiuas. Vaikka tehokkaassa kiukaassa oli 150 kiloa kiviä, niin huonosti toteutettu ilmastointi aiheutti sen, ettei ilma kiertänyt kunnolla. Seurauksena oli kuumat korvat ja kylmät varpaat. 

Raati hylkäsi tilaussaunan nopeasti ja siirtyi saunomaan hotellin yleisiin saunoihin. Löylyhuoneet olivat hieman pienemmät, mutta molemmissa oli samanlaiset tehokkaat IKI-pilarikiukaat kuin tilaussaunassa.  

– Vaikka ilmastoinnin suhteen heräsi näissäkin saunoissa kysymyksiä, niin pilarikiukaat tarjosivat kelpo löylyt. Noin 150 kilon kivimäärä takasi muhkeat ja kosteat löylyt, Panu kehui.

Uima-allas alueella kelpasi vilvoitella, sillä ilmastointi toimi erinomaisesti. Visiitti lentokenttähotellissa jätti raadille positiivisen fiiliksen. 

Yö hotellissa maksaa alkaen 79 euroa. Tilaussaunaa voi vuokrata 105 euroa / 2 tuntia. Lisätunti maksaa 35 euroa. 

Suunnitteluvirhe pilasi kokemuksen

saunan lauteet
Kiuasta kiertävä puukehikko oli osittain laho. Syynä oli liian tehoton kiuas, joka ei kuivata lauteita käytön jälkeen.

Messukeskuksen vieressä oleva Holiday Inn Expon ylimmästä kerroksesta löytyy moderni ja avara tilaussauna. Tunnelma on hyvin asiallinen ja saunan lauteilta voi ihailla upeita näköaloja. 

Saunassa raati kuitenkin havaitsi heti hajuhaitan, joka johtui suunnitteluvirheestä. Saunan ongelma oli tehoton Tulikivi-kiuas, joka ei kuivata lauteita käytön jälkeen. Tämän huomasi esimerkiksi kiuasta kiertävästä puukehikosta, jonka jalat olivat lahonneet. 

Ongelmaa pahensi termostaatin anturi, joka oli asennettu suoraan kiukaan yläpuolelle. Näin ollen termostaatti tulkitsi, että saunassa on +85 astetta, vaikka näin ei lähelläkään ollut.  

Lisäksi saunan tulo- ja poistoilmakanavat olivat täysin mykät. Vilkaisu lauteiden alle paljasti, että myös siivouksessa olisi parantamisen varaa.  

– Riittävän tehokkaalla kiukaalla ja kunnollisella ilmankierrolla tässä löylyhuoneessa saisi ihmeitä aikaan, Jarmo pohti.

Expon terassikabinettia voi vuokrata 300 eurolla / 2 tuntia. Hotellissa on lisäksi tavalliset saunat asukkaille. 

Torppa jämähti 80-luvulle 

uima-allas
Kalastajatorpalla oli hyvän kokoinen uima-allas.

Odotukset olivat korkealla, kun valtiovieraistaan tunnettu Kalastajatorppa kutsui raadin saunomaan kabinetilla varustettuun tilaussaunaan. Hiltonin brändi Munkkiniemen merellisissä maisemissa loi lupaavan mielikuvan, joka valitettavasti mureni nopeasti. 

Saunassa katse jähmettyi kattopanelointiin, joka oli punaisten roiskeiden peitossa. Paneeleissa oli reikiä ja tuuletushormit olivat ruosteen peitossa. Parhaat päivänsä nähneessä Helo-kiukaassa oli tehoa, mutta kiviä oli liian vähän ja ne olivat tarpeettoman suuria.

Kabinetin puolella vallitsi nuhjuinen tunnelma, sillä esimerkiksi pukutilan ja kabinetin välinen sermi oli keskeltä lähes poikki. Tupakan tumppien täyttämältä terassilta oli pääsy mereen, mutta ranta oli roskien peitossa, eikä asianmukaisia uimaportaita ollut. 

– Koko saunaosasto tulisi päivittää vastaamaan nykyaikaa ja Hiltonin palveluarvoja. Nykyisessä kunnossa tämä ei pääse jatkoon, Jarmo harmitteli. 

Saunakabinettia voi vuokrata 360€ / 1h 45 min. Torpalla on lisäksi pienempi tilaussauna sekä miesten ja naisten saunat hotelliasiakkaille. Saunojen yhteydessä on uima-allas.   

Lauteiden kunto järkytti

kaksi miestä saunassa
Hilton Strandin saunassa lauteen reunalista jäi käteen.

Hilton Helsinki Strand -hotellin ylimmän kerroksen saunaosastolta aukeaa upeat merinäköalat. Käynti on kuin aikamatka 80-luvulle, sillä joka paikassa on puisia design-elementtejä ja paksuja kaakeleita. Huomio kiinnittyi myös uima-altaan etuseinään, jossa on oikea merivesiakvaario kaloineen. 

Kaikki vaikutti lupaavalta, mutta saunassa raati törmäsi pöyristyttävään seikkaan. Lauteiden yksi kulma oli ajan saatossa istuttu kasaan, eikä sitä ollut vaivauduttu korjaamaan kunnolla. 

Kaiken lisäksi rikkinäisen lauteen reunalista putosi kevyen kosketuksen seurauksena lattialle. Listan alta paljastui kolme vaarallisesti törröttävää ruuvia. 

– Törkeää, että tässä kunnossa olevaa saunaa ylipäätään vuokrataan. Jos joku istuisi ruuvin päälle, niin se tulisi hotellille kalliiksi, Ari päivitteli.

Saunakokemus oli siis koetuksella, eikä tilannetta parantanut parhaat päivänsä nähnyt Harvia-kiuas, joka oli suureen saunaan liian tehoton. Kokemuksen ”kruunasi” hajalla ollut lämpömittari, joka osoitti saunan lämpötilaksi tasan nolla astetta.   

Strandin viiden hengen tilaussaunaa voi vuokrata hintaan 340 euroa. Saunavuoro kestää 1 tunnin ja 45 minuuttia. Lisätunti maksaa 120 euroa. 

kolme miestä saunan jälkeen
Arvovaltainen raati. Vasemmalla valokuvaaja Ari Lahti, keskellä toimittaja Panu Hörkkö ja vasemmalla Suomen Saunaseuran pitkäaikainen jäsen, Jarmo Lehtola.

Lisää luettavaa

Sauna-lehden artikkelit

23.07.2024

Kuppaus ja sauna sopivat yhteen

Kuppaus oli aikanaan tärkeä osa länsimaistakin lääkintätaitoa, mutta tällä hetkellä se kuuluu niin sanottujen vaihtoehtoishoitojen…

Sauna-lehden artikkelit

08.07.2024

Laadukkaat löylyt laineilla

Sauna-lehti tutustui tunnelmalliseen elämysristeilijään, M/Y Fortuneen, jonka puulämmitteinen sauna jätti todella miellyttävän vaikutelman.

nainen pitelee saunavihtaa/saunavastaa

Sauna-lehden artikkelit

25.06.2024

Vastonko vai vihdonko saunassa?

Saunominen kesällä on täyttä juhlaa ja sen kruunaa alkukesän pihkalehtiset juhannusvastat. Mutta mistä tulee nimi…