Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Tässä Samuli Koposen SaunaBlogi, olisiko seuraava sinun?

Uutisarkisto

26.02.2019

Sauna-lehdessä 1/19 julkaistaan seuran jäsenen Samuli Koposen SaunaBlogi. Blogi-palsta on avoin kaikille kirjoitushaluisille seuran jäsenille.

Lähetä noin 3 000 merkin pituinen teksti sähköpostilla osoitteeseen lehti@sauna.vanhat.fi.  Toimitus julkaisee ja editoi tekstejä harkintansa mukaan.

Samulin SaunaBlogi:

Hyvä Sauna?

Monilla pohdinta hyvän saunan määrittelyyn lähtee löylyjen lempeyden, juuri sopivan (ja ennen kaikkea oikean) lämpötilan, ilmanvaihdon tai vaikkapa saunakavereiden mukavuuden kautta liikkeelle.

Osalle kosteat, kun taas toiselle kuivemmat löylyt ovat mieleen. Mieliä on kuitenkin monenlaisia ja siten hyvää saunaa pohdittaessa hyviä saunoja on paljon ja aina löytyy ns. ”toinen toistaan parempia” saunoja. Toisille taas arvostus saunaa kohtaan löytyy suomalaisuudesta. Joillekin se on ehkä vanhempien kuvaama paikka, josta matka alkaa ja jonne se päättyy. Tosiasia on kuitenkin se, että hyviä saunoja ja syitä arvostaa saunaa, on varmaan saman verran kuin saunojiakin.

Kysymys ”Millainen on hyvä sauna?” vie kuitenkin pohtijansa huomattavasti syvemmälle, mikäli hän malttaa istahtaa alas ja pysähtyä arkisilta kiireiltään. Huomasin näin käyvän myös minulle, kun saunomiseni väheni huomattavasti ja jopa loppui hetkellisesti kokonaan. Syynä tähän oli se, että asunnossani ei ollut saunaa eikä uusissa harrastuspaikoissani ollut enää saunomismahdollisuutta. Löysin onneksi tieni takaisin lauteille erinäisten järjestelyiden kautta. Heti takaisin lauteille päästyäni aloin ymmärtää, mitä olinkaan hetkellisesti menettänyt sekä sen, kuinka kaunis ja aito paikka sauna oikeasti onkaan.

Saunan kauneus piilee siinä, mitä sauna saunojalleen milloinkin antaa. Erilaiset, toisistaan täysin poikkeavat saunat, voivat olla hyviä samanaikaisesti. Selitys siihen on vahvasti sidonnainen silloisiin saunojien tuntemiin tunnetiloihin ja sen hetkisiin ajatuksiin sekä muistoihin.

Todellisuudessa saunomisen kautta saunan hienous vasta paljastuu. Saunominen on paljon enemmän kuin vain hetkellistä nautintoa, puhdistautumista tai rentoutumista. Sauna tuo esiin ihmisen hänen työn tai työttömyyden, arjen tai muiden kiireiden rakentamien muurien takaa.

Hyvä sauna on sellainen, jossa voi ihmisten kanssa nauraa, keskustella tai olla hiljaa.

On siis erilaisia saunoja, mutta myös saunojia sekä erilaisia tilanteita, jolloin saunaan mennään. Hyvä sauna on siis myös muuntautumiskykyinen paikka, joka huomioi kulloisenkin tilanteen sekä kaikki silloisessa syleilyssään olevat saunojat, yhtäkään unohtamatta. Se on paikka, joka opettaa ihmiselle arvoja, jotka kannattaa ottaa mukaan saunasta lähtiessään. Hyvä sauna on sellainen, jossa kunnioitusta ei rakenneta, vaan se annetaan demokraattisesti kaikkien saunassa olevien toimesta. Siellä tittelit ja muut ihmisten ajatuksissa rakentamat kauniit tai rosoiset raamit hälvenevät, asettaen kaikki samalle tasolle.

Tällainen on minun arvostamani sauna, millainen on sinun saunasi?

Samuli Koponen, Suomen Saunaseuran jäsen