Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Sompasauna: saunan henki muutti mukana

Sauna-lehden artikkelit

06.10.2021

Sompasauna

Kuvat & teksti: Panu Hörkkö

Häädetty Sompasauna löysi uuden kodin Helsingin Hermanninrannasta. Saunaseuran jäsen ja toimittaja Panu Hörkkö kävi löylyttelemässä uudella Sompasaunalla, jossa kymmenet rappioromantiikkaa ja saunaa rakastavat saunojat kokoontuvat uskollisesti joka ilta.

Alaston espanjalainen hippityttö kirmaa ulos Sompasaunalla punaisesta pömpelistä, joka muistuttaa enemmän kesämökin puuvessaa kuin saunaa. Huomio kiinnittyy punaisiin silmiin ja alkoholilta haiskahtavaan hengitykseen, kun neito kipaisee kikattaen ohi kohti uimalaituria.

Vanavedessä pömpelistä astelee ulos virolainen raksajätkä seuranaan stadilainen kylänmies, joka kiroilee, kun on missannut päivän AA-kerhon. Hippitytön tavoin kaveruksilla ei ole yllään rihmankiertämää.

Läheisellä penkillä istuu kaksi hipsteriä huipputyylikkäissä parroissaan. Intensiivisen keskustelun lomassa herrat ottavat huikkaa arvokkaan näköisistä erikoisolutpulloista eivätkä noteeraa mitä ympärillä tapahtuu.

Uimalaiturilla on täysi tohina päällä, kun veteen on pakkautunut kymmenkunta innokasta saunojaa. Paikalle astelee intialaisen gurun näköinen mies. Hengellisen johtajan kaksoisolento vetää syvään henkeä ennen kuin hyppää ”mahaplätsillä” porukan sekaan.

Kuva Sompasaunan sinisestä saunarakennuksesta.
Persoonallisissa saunarakennuksissa on hauskoja yksityiskohtia, kuten katutaiteilijoiden loihtimia seinämaalauksia.

Sauna koivikon siimeksessä

Nyt ollaan uudella Sompasaunalla, joka sai hiljattain Helsingin kaupungilta häädön Sompasaaren eteläkärjestä, koska paikalle rakennetaan asuintaloja. Kansainvälistäkin huomiota saaneelle kulttuurisaunalle löytyi uusi koti Hermanninrannasta.

– Olemme kotiutuneet tänne erittäin hyvin, sillä tämä on tosi mahtava paikka, Sompasaunan hallituksen jäsen Matti Kinnunen sanoo.

– Sompasaaressa ongelmana oli autot, jotka pörräsivät saunan läheisyydessä. Täällä saa saunoa rauhassa, koska tämä sijaitsee suojaisessa paikassa koivikon siimeksessä.

Uudella Sompasaunalla on vanhat periaatteet voimassa. Saunomaan voi kuka tahansa tulla ja mihin vuorokauden aikaan vain – vieläpä täysin ilmaiseksi.

– Meillä ei tunneta talkoo-termiä, mutta tietynlainen yhteisöllisyys on toivottavaa. Kuka tahansa voi tehdä saunapuita tai tuoda löylyvettä mukanaan. Jos joku ei niin toimi, niin emme me sano, että seuraavalla kerralla sitten täytyy.

Saunojat tekevät halkoja Sompasaunalla
Sompasaunalla vallitsee voimakas yhteisöllisyys. Saunojat muun muassa tekevät halot yhteisvoimin.
Sompasaunan aktiivi Matti Kinnunen
Sauna-aktiivi Matti Kinnunen on Sompasaunalla lähes joka päivä

Linnakundit riehaantuvat Sompasaunalla

Kinnusen mukaan olisi suotavaa, että uuden Sompasaunan ympäristö pysyisi rauhallisempana kuin Sompasaaressa.

– Musiikin soittaminen mukana kannettavista ämyreistä on nykyään kielletty. Pianoa tosin voi soittaa ja laulaa saa.

– Myös nautiskelu on yhä sallittua, mutta alkoholin liikakäyttö on onneksi vähentynyt. Täällä voi yhä ihan hyvin ottaa kaljatölkin mukaan löylyhuoneeseen.

Kaupungin kanssa on myös sovittu, ettei rannoille sytytettäisi nuotioita. Kinnunen päättääkin käydä haastattelun lomassa hätistelemässä matkoihinsa kolmea entistä linnakundia, jotka ovat pystyttäneet rannalle meluisan leirin.

Kinnusen visiitti leirissä ei ole päihtyneiden miesten mieleen, sillä yksi alkaa huutamaan kuin hullu. Seuraavaksi toinen miehistä pinkaisee saunojen keskelle ja ryhtyy latelemaan uhkauksia.

– Te olette vain lihaklönttejä, joilla on pulssi, humalainen horisee hölmistyneiden saunojien katsellessa häntä hiiren hiljaa.

Sompasaunan saunoja Eero
Sompasaunan vakiokasvo Eero on käynyt saunomassa myös Suomen saunaseuran Saunatalolla. – Nämä ovat kuin kaksi ääripäätä, Eero vertaa saunoja keskenään.

Kannabis tuoksuu

Saunarauha rikkoutuu harmillisesti, mutta tilanne rauhoittuu yhtä nopeasti kuin alkoi. Häiriköt tajuavat poistua takavasemmalle, ennen kuin joku soittaa poliisit.

– Tuollaisiin tyyppeihin täytyy suhtautua neutraalisti. Itse ei saa muuttua aggressiiviseksi tai sitten tulee harmia. Täällä on yleensä todella vähän häiriötilanteita. Tämä oli poikkeustilanne, Kinnunen sanoo tyynesti ilmeenkään värähtämättä.

Illan hämärtyessä joku alkaa pimputtamaan pihalla tönöttävää akustista pianovanhusta. Läheiselle rannalle syttyy kaupungin toivomuksista huolimatta nuotio. Ilmassa leijuu kannabiksen tuoksu.

Saunojen pesät täyttyvät haloista yhä uudestaan ja uudestaan. Ihmiset nauravat ja nauttivat. Hurmaavan huoleton tunnelma tiivistyy entisestään, kun aurinko laskee taivaanrannan taa.

Vaikka takanani on harvinaisen tapahtumarikas päivä, niin käynti uudella Sompasaunalla jättää kuitenkin hyvän fiiliksen. Helsingin kulttuuritekonakin palkittu paikka on onnistunut pitämään kiinni tinkimättömästä luonteestaan.

Ja mikä tärkeintä: saunan henki selvästi mahtui muuttokuorman kyytiin.

Sompasaunan laituri
Uudelle Sompasaunalle rakennettiin talkoovoimin komea laituri, joka on kovassa käytössä saunojien toimesta.

MIKÄ SOMPASAUNA?

  • Sompasauna on Helsingin Hermanninrannassa sijaitseva kaikille avoin ja ilmainen yleinen sauna.
  • Sompasaunaa ylläpitää Sompasaunaseura ry, joka perustettiin vuonna 2013.
  • Sauna sai alkunsa vuonna 2011, kun joukko kaupunkilaisia löysi hylätyn puukiukaan ja rakensi sitä käyttäen luvatta hökkelisaunan Sompasaaren eteläkärkeen.
  • Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunta palkitsi saunan Helsingin kulttuuriteko -palkinnolla 2015. Palkinnon perusteissa painotettiin saunan yhteisöllisyyttä ja omalaatuista luovuutta.
  • Sauna on ollut kaikenikäisten helsinkiläisten ja myös turistien suosiossa, ja erityisesti kesäisin sauna on ollut lämpimänä jopa vuorokauden ympäri.
  • Finnairin Blue wings -asiakaslehdessä 2017 julkaistu kansikuvajuttu saunasta houkutteli paikalle myös välilaskua tehneitä kansainvälisiä matkaajia.
  • Sauna jakaa mielipiteitä. Sitä on kutsuttu muun muassa epäkaupalliseksi ja kaikille avoimeksi kaupunkitilaksi, joka edustaa kansalaistottelemattomuutta. Saunatoiminta on saanut kehuja myös muun muassa yhteisöllisyydestä ja ”mökkitunnelman” luomisesta.

Lähde: Wikipedia

Lisää luettavaa