Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

10 €

Vieras jäsenen seurassa

20 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

5 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

100€

3 kk:n kortti - miehet

250 €

3 kk:n kortti - naiset

100 €

koko vuoden kortti - miehet

580 €

koko vuoden kortti - naiset

230 €

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Saunavuoro fiiliksen mukaan

Sauna-lehden artikkelit

07.12.2021

Saunavuoro fiiliksen mukaan

Annaliina Niitamo ja Riku Mattila saunovat useita kertoja viikossa, niin taloyhtiön saunassa kuin yleisissä saunoissa. Yleiset saunat ovat sosiaalista yhdessäoloa varten, kun taas oma saunavuoro on aikaa kahdestaan. 

Muutimme nykyiseen taloomme muutama kuukausi sitten, kun talo valmistui.  

Taloyhtiösaunassa ei ole vakivuoroja, vaan kukin huoneisto tekee omat yksittäiset varauksensa digitaaliseen varauskalenteriin. Systeemi on meidän mielestä loistava, koska tällöin yksi huoneisto ei haudo ”parasta” saunavuoroa vuosikausia.

Varauskalenterisysteemi sopii meidän käyttötarkoituksiin erityisen hyvin, koska elämä on aika epäsäännöllistä ja meiltä jäisi varmaan aika usein käyttämättä oma vakivuoro, jos sellainen olisi.

Olemme varanneet saunavuoron aina tilanteen ja fiiliksen mukaan: viimeksi viime sunnuntaina, kun tulimme viikon reissusta rähjääntyneinä ja väsyneinä. Oli ihana klikata päivällä varaus illaksi, niin tiesi koko kotimatkan ajan, että illalla pääsee rentoutumaan.  

Sauna on moderni sähkösauna, hyvin siisti ja simppeli. Koska talo on vielä niin uusi, tuntuu sauna tosin hiukan kliiniseltä.

Ehkä joskus lattialle voisi laittaa mattoja ja seinille tauluja vaikka Koskelan vanhasta sairaala-alueesta, jossa taloyhtiömme sijaitsee. Alueen historia on mielenkiintoinen ja siitä voisi kertoa näissä yhteistiloissa.  

Saunan sijainti on erityisen kiva, sillä se sijaitsee kerrostalon ylimmässä kerroksessa ja siinä on ikkuna Käpylän 50-luvun keltaisten kerrostalojen suuntaan.

Kauempana näkyy puutalojen kattoja ja koko Käpylän vehreyden tuntee lähellä. Ikkunasta näkyy taivas ja kattoterassilla voi vilvoitella omassa rauhassa.

Erityiskiitos esteettömyyden huomioimisesta, vaikka se onkin myös koko taloyhtiössä vaatimuksena. Tulee tunne, että tilojen suunnittelussa ollaan oltu huolellisia ja huomioonottavia.  

Tavallisimmin saunomme taloyhtiön saunassa kaksin, koska varauksemme ovat useimmiten aika spontaaneja samalle illalle.

Saunomme myös kodin ulkopuolella useita kertoja viikossa – julkisissa saunoissa, uimahallissa tai padel- tai futsal-halleissa – ja siellä ne ovat aina sosiaalisia tapahtumia ystävien kanssa. Taloyhtiön sauna taitaa itseasiassa olla meille ainoa mahdollisuus saunoa kaksin!

Meille tulee vauva tammikuussa, ja uumoilen että saunomisesta tulee meille perheenä tärkeä viikoittainen perinne.

Omassa lapsuudessa saunasta on tosi lämpimät muistot, silloin perhe oli yhdessä. Toivon pystyväni antamaan niitä lapsellemme tulevaisuudessa.  

Saunominen merkitsee meille yhdessäoloa, välittömyyttä ja tapaamisia lähimpien ihmisten kanssa. Toisinaan se on taas rentoutumista, hiljaisuutta ja ajatusten jäsentelyä yksin.

Se merkitsee myös seikkailuja uusiin paikkoihin, syytä lähteä pois kotoa. Tänä vuonna olemme erityisesti tutustunut Itä-Helsingin sympaattisiin merenrantasaunoihin. Niihin on kiva tehdä metron ja pyörän kanssa retkiä ja tutustua samalla aiemmin tuntemattomiin kaupunginosiin.  

Emme kaipaa omaa saunaa. Myös oman kotisaunan korkea energian käyttö arveluttaa. Uskon myös, että oma kotisauna syö pois julkisten saunojen suosiosta, kun sitä saattaisi laiskistua käymällä vain kotisaunassa.

Sitä vastoin olisi huippua, jos Käpylästä tai Koskelasta löytyisi sympaattinen julkinen sauna, johon voisi mennä matalalla kynnyksellä vuoroja varaamatta.  

Tutkin Koskelan sairaala-alueen historiaa, ja paljastui että täällä on ollut vanha funkkis-tyylinen saunarakennus 1930-luvulta sairaalan työntekijöille ja ehkä myös potilaiden käyttöön.

Luin Koskelan alueen rakennushistoriallisesta selvityksestä, että tämä saunarakennus oli huonokuntoinen, mutta täysin kunnostettavissa. Kaupunginmuseo suositteli sen kunnostamista asukkaiden käyttöön, mutta rakennusta ei enää ole.

Pahoin pelkään, että asumattomalle alueelle suunniteltaessa oli helpompi ja taloudellisempi purkaa koko rakennus. Todella sääli, sillä funkkis-sauna olisi voinut olla uuden alueen sydän ja asukastoiminnan ja yrittäjyyden keskus.

Sormeni ovat ristissä Koskelan varikkoalueen uudistukselle – sinne sopisi rouhea urbaani sauna.    

Seuraa Annaliina Niitamon ja ystävänsä Vilja Pursiaisen @saunacasual -tiliä Instagramissa! Saunacasual testaa julkisia saunoja Helsingissä ja Helsingin ulkopuolella.

Teksti: Karoliina Saarnikko & Annaliina Niitamo
Kuva: Reetta Virtanen

Lisää luettavaa

Kerrostaloissa saunotaan ajan hengessä

Sauna-lehden artikkelit

18.11.2022

Vanha savusauna sai uuden elämän

Vanha savusauna sai uuden elämän Pertti Leinosen ja Simo Nenosen pihalla.

Marie-Bad -sauna Kruununhaassa

Sauna-lehden artikkelit

05.11.2022

Kruununhaan Marie-Bad -saunassa vuonna 1902

Ruotsalainen lääkäri Henrik Berg vieraili Marie-Bad -saunassa Helsingissä vuonna 1902.

sauna ja korona

Sauna-lehden artikkelit

31.10.2022

Sauna, korona ja muut hengitystieinfektiot

Tarttuuko korona saunassa? Infektiosairauksien erikoislääkäri Veli-Jukka Anttila vastaa kysymykseen.