Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Kerrostaloissa saunotaan ajan hengessä

Sauna-lehden artikkelit

07.12.2021

Kuopio_Telakkakuja_3_A_6-1

Tulevaisuuden kerrostaloissa on harkitusti huoneistokohtaisia saunoja ja edustavat yhteiset saunatilat. Varausjärjestelmät digitalisoituvat ja yksilötarpeinen saunominen kasvaa.

 – Kiinnostus taloyhtiöiden saunoja kohtaan on kasvanut viime vuosina, vahvistaa kiinteistöneuvos Markku Kulomäki. Hän on työskennellyt isännöitsijänä vuodesta 1979. Kulomäki toimii päävastuullisena isännöitsijänä SKH-Isännöinti Oy:ssä pääkaupunkiseudulla.

Kulomäen aloittaessa isännöitsijänä melkein jokaisessa kerrostalossa oli yhteissauna, jonka saunavuorot olivat todella kysyttyjä.

– Lähes joka perheellä oli vakivuoro. Perjantain ja lauantain alkuiltavuoroja jopa jonotettiin, hän muistelee.

Sittemmin saunainnostus hiipui ja taloyhtiöiden saunavuorot vähenivät. Asuntosaunat yleistyivät ja useissa taloissa muutettiin ainakin toinen yhteissauna muuhun käyttöön.

– Viime vuosina on varsinkin uusissa taloyhtiöissä rakennettu talosaunoja talon parhaille paikoille hienoin näköaloin ja varustettu saunatilat ylellisesti. Yhteissaunojen käyttö on taas lisääntynyt, kun asuntojen neliöhintojen kohotessa halu oman asunnon saunoihin on hiipunut, Kulomäki kertoo.

Hän näkee, että kehitys on menossa kohti yksilötarpeisempaa saunomista, mutta maltillisesti.

– Sähköiset varausjärjestelmät ovat vasta viime aikoina tulleet saunojen ohjaukseen. Nyt aluksi niiden käyttö on vähäistä ja integraatiot saunavuoron varauksesta saunan lämmittämiseen, vuoron rahastukseen ja saunatilojen siivoukseen ja ylläpitoon ovat vielä tekemättä, Kulomäki toteaa.

Hän uskoo, että helpommat ratkaisut, kuten varauskalenteri tehdään ensin. – Sillä päästään alkuun, mutta se ei vielä ratkaise asukkaiden tarvetta hyvinkin yksilötarpeiseen saunomiseen. Mutta pikkuhiljaa, hän toteaa.

Klariksentie_4_Espoo_kuvaaja_Satu_Mali

Peruskorjattavilta taloyhtiösaunoilta haetaan kestävyyttä ja turvallisuutta

Suomen johtaviin saunatoimittajiin kuuluva Saunatalo Oy:n toiminta on viime vuosina keskittynyt 1970- ja 1980-luvuilla rakennettujen taloyhtiöiden alakertojen talosaunojen peruskorjauksiin.

– Saunoista halutaan ennen kaikkea käytössä kestäviä ja toimivia. Vanhoissa saunoissa on voinut olla vaarallisia tai epäkäytännöllisiä ratkaisuja. Turvallisuus, käytettävyys ja esteettömyys ovat tämän päivän trendit. Materiaaleilta halutaan pitkää käyttöikää ja tunnelmaa luodaan erityisesti uusilla valaistusratkaisuilla, Saunatalo Oy:n toimitusjohtaja Juha Kananen kertoo.

Hän mukaansa vanhemmissa korjattavissa taloissa on harvoin upeita kattosaunaratkaisuja, joita uudiskohteissa on, mutta joskus vanhemmissa kohteissa saattaa olla oma allas-osasto, joka halutaan säilyttää.

Kananen näkee, että tulevaisuudessa asunnoissa nähdään sekä huoneistokohtaisia saunoja että yhteisiä saunatiloja.

 – Asuntojen neliöhinnat etenkin pääkaupunkiseudulla ovat korkeita, joten on selvää, että jokaiseen asuntoon ei saunaa kannata rakentaa. Mutta toisaalta suomalaiset arvostavat omaa saunaa ja sen tuomaa mahdollisuutta irtautua arjen kiireistä läheisten kanssa, hän pohtii.

Kananen uskoo, että taloyhtiön yhteiset saunatilat ovat tulevaisuudessa hyvä tapa erottautua asuntomyynnin ja -vuokrauksen kilpailussa.

Teksti: Karoliina Saarnikko
Kuvat: Asuntosäätiö & Satu Mali

Lisää luetavaa