Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Saunarauhan julistuksen juuret 1200-luvulla

Uutisarkisto

08.06.2019

Vuonna 1996 Kansainvälinen Savusauna Klubi alkoi julistaa saunarauhaa suomalaisille saunojille Suomalaisen saunan päivänä, jota on Saunaseuran aloitteesta vietetty kesäkuun toisena lauantaina vuodesta 1986.

Saunarauhan julistuksella on itsessään paljon pidemmät perinteet, se vain pääsi unohtumaan noin 700 vuodeksi.

Maunu Ladonlukko tai Maunu Birgerinpoika oli Ruotsin kuningas 1275–1290, jolloin Suomi oli osa Ruotsin kuningaskuntaa. Maunu Ladonlukon julistuksen tarkoituksena oli rauhoittaa liian villisti saunovia suomalaisia.

– Maunu Ladonlukko teki muitakin merkittäviä päätöksiä. Hän esimerkiksi myönsi pirkkalalaisille oikeuden verottaa saamelaisia, kertoo Seppo Leskinen Kansainvälisestä Savusaunaklubista – klubin kotipaikkahan on Pirkkala.

Kirkossa kuin saunassa

– Savusaunaklubi on kehittänyt ja edesauttanut kolmen vuosikymmenen ajan savusaunojen uutta tulemista. Saunominen Suomessa on suistunut raiteiltaan kerrostalojen sähkökiukaiden vuoksi. Saunasta on tullut paikka, jossa vain hätäisesti poiketaan. Myös metelöinti ja rauhaton meno on tullut mukaan saunomiseen, Leskinen harmittelee.

– Kun esi-isämme tuotiin piilopirteistään kyliin ja kaupunkeihin ja vietiin ensimmäisen kerran kirkkoon, he katselivat hämmentyneinä ympärilleen ja kysyivät, kuinka täällä ollaan. Heille vastattiin, että olkaa kirkossa kuin olisitte saunassa. Tämä hyvä ohje on nykyään pyörähtänyt toisin päin.

Saunarauhan julistus

Saunarauhan alkuperäistä tekstiä ei ole löytynyt. Nykyinen julistus on Kansainvälisen Savusaunaklubin Eero Välikankaan mukaelma nykyihmisille ja julistuksen tekijänoikeudet kuuluvat klubille. Saunarauhan julistus kuuluu näin:

”Tänäkin vuonna itse kullakin olkoon oikeus saunoa rauhassa mielisaunassaan.

Saunaan älköön kukaan tulko miekka sojossa, vaan paljaaksi riisuutuneena, iloisesti hymyillen käsi ojossa.

Torat, riidat ja kännykät jätettäköön kuuloetäisyydelle kauemmas saunasta.

Saunaan älköön tulko rietas ajatus, kateus eikä kostonhimo.

Suvaitsevuus ja avoin mieli ovat tervetulleita.

Mistään ei ole niin hyvä mennä kuin lämmitetyn saunan ovesta.

Suokaamme tänäkin vuonna toisillemme ja itsellemme saunarauha!”

Saunarauhan julistus on käännetty lähes 20 eri kielelle ja murteelle.

Kansainvälinen Savusaunaklubi on julistanut Suomeen saunarauhan jo yli 30 vuotta. Tänä vuonna se julistettiin Kotiharjun saunalla. Vasemmalta Saunamestarikillan puheenjohtaja Pekka Paasonen, Kansainvälisen Savusaunaklubin räppänämestari Seppo Leskinen sekä Kansainvälisen Saunaliiton hallituksen jäsen, saunamestari Jussi Niemelä Suomen Saunaseurasta.

 

 

 

 

 

 

– Kukkaan ei saa ikkiin tulla saunaan änkyröimään, vaan tuu höölinä hymmyillen ja kättäs ojentaen. Älkkön kukka ottako saunaha fölihis reitast ajatust, katteut taik kostamise meininki. Suvatte ja oo looteri ja oo auvvoimella mielellä, Oulun Rantasaunaseuran puheenjohtaja Markku Seppänen julisti omalla murteellaan.

 

 

 

Koivuja ja lupiineja ovensuussa – Kotiharjun saunalla oli Suomalaisen saunan päivänä jo vähän juhannussaunan tunnelma, helteisestä Helsingistä oli vain pieni aavistus.