Teksti: Lasse Viinikka
Ihon kautta kehostamme poistuu liika lämpö. Se mahdollistaa saunomisen. Kuitenkin iho on myös useimmin saunassa vaurioituva elin.
Aikuisen ihmisen ihon pinta-ala on puolestatoista kahteen neliömetriä ja paino kolmesta viiteen kilogrammaa. Iho on ihmisen suurin elin ja kooltaan kaksin-kolminkertainen vaikkapa maksaan tai aivoihin verrattuna.
Iholla on monta tehtävää. Iho ei ole passiivinen kuori, vaan monella tavalla aktiivinen elin. Se suojaa meitä bakteereja, viruksia ja kemikaaleja vastaan. Iho tuottaa D-vitamiinia ja rusketuksen aiheuttavia väriaineita. Saunojaa iho varjelee liialta lämpenemiseltä.
Ihon pinta lämpenee löylyssä muutamassa minuutissa yli neljänkymmeneen asteeseen. Sen verisuonet laajenevat ja verenkierto moninkertaistuu. Iho alkaa punoittaa.
Tieto liiasta lämmöstä hälyttää aivojen lämmönsäätelykeskuksen. Se käynnistää vastatoimet eli käskee tahdosta riippumattoman hermoston välityksellä ihon miljoonat pienet hikirauhaset töihin.
Hien haihtuminen iholta jäähdyttää elimistöä. Hikoilu ei kuitenkaan aivan riitä pitämään saunojaa tasalämpöisenä, sillä elimistön sisäosien lämpötila nousee tavalliseen tapaan saunottaessakin asteen verran.
Saunan lämmittämä iho on tehokas nesteenpoistaja. Yhden saunareissun aikana hikeä syntyy lyhyessä ajassa 0,5-1,0 litraa eli peräti puolet munuaisten vuorokaudessa tuottaman virtsan määrästä.
Hiessä on veden lisäksi pienehköjä määriä suoloja ja kuona-aineita. Ihoa onkin joskus vähän liioitellen kutsuttu kolmanneksi munuaiseksi.
Hien mukana poistuvan suolan määrä on niin pieni, että saunassa syntyneen janon voi hyvin sammuttaa pelkällä vedellä.
Palovammat saunojan vaarana
Yleisin saunatapaturma, palovamma, vaurioittaa melkein aina juuri ihoa. Noin puolet vakavista saunapalovammoista syntyy kosketuksesta kiukaaseen ja noin kolmannes kuumasta vedestä.
Kiukaasta voi saada myös pahimpia eli kaikki ihon kerrokset lävistäviä vammoja. Kuuma vesi tuhoaa useimmiten ihon pintakerroksen ja saa sen alla olevat rakenteet vapauttamaan runsaasti kudosnestettä ja ihon rakoille.
Palovammat tulehtuvat herkästi, sillä ne tuhoavat ihon kyvyn suojautua bakteereja ja viruksia vastaan. Palovammoja onkin syytä hoitaa huolellisesti. Kynnys ammattihenkilön avun hakemiselle on hyvä pitää matalana.
Joka neljäs Kuopion yliopistollisen sairaalan palovammayksikön potilaista oli polttanut itsensä saunassa. Saunassa oli saatu myös joka neljäs vakuutusyhtiö Ifin vv. 2019-2021 korvaama palovamma. Edellä mainituista luvuista huolimatta sairaalahoitoa vaativa palovamma syntyy kuitenkin vain noin joka miljoonas saunakerta.
Lue myös: Turvallinen sauna: vältä vahinkoja
Auttaako vai haittaako sauno iho-ongelmaista?
Vaikka saunominen vaikuttaa voimakkaasti ihoon, tietoa saunomisen vaikutuksesta ihosairauksiin on kertynyt vähän. Kokemusperäisesti on havaittu, että lääkityksen lisänä saunominen vaikuttaa myönteisesti psoriaasissa, mutta varsinainen tutkimusnäyttö asiasta puuttuu. Joillakin hikinokkosihottumaa ja atooppista ihottumaa sairastavista sauna saattaa laukaista niin kovan kutinan, että potilaat eivät voi saunoa ollenkaan.
Tiheäkään saunominen ei vastoin aika yleistä käsitystä kuivata tervettä ihoa, vaan pikemminkin päin vastoin se läpäisyestettä vahvistamalla estää ihon kuivumista.
Lopuksi on vielä hyvä muistaa, että iho on kauneimmillaan saunan jälkeen.
Tarkempaa tietoa saunapalovammoista:
Sauna 3/2021, sivu 68
Palovammojen kotihoidosta Terveyskirjastossa.