Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

10 €

Vieras jäsenen seurassa

20 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

5 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

100€

3 kk:n kortti - miehet

250 €

3 kk:n kortti - naiset

100 €

koko vuoden kortti - miehet

580 €

koko vuoden kortti - naiset

230 €

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Purjehtijan saunavinkit Helsingin saaristoon

Sauna-lehden artikkelit, Seuran uutisia, Yleinen

20.07.2021

Pikku Leikosaaren uimalaituri

Lähde saunomaan Helsingin saaristoon! Helsingin lähivesillä on lukuisia saunomismahdollisuuksia venematkan päässä. Saunaseuran jäsen Alexander Holst on purjehtinut koko ikänsä ja saunonut useissa saaristosaunoissa.

Saunominen on mahtavaa ja vesillä liikkuminen on mahtavaa. Mutta näiden kahden yhdistelmä on vielä mahtavampaa! Esittelen alla itselleni mieluisimmat saunat Helsingin saaristossa, jotka kaikki ovat korkeintaan viikonlopun edestakaisen purjehdusmatkan päässä. Moottoriveneellä kaikissa ehtii käydä toki päiväretkellä. Saariin pääsee toki myös melomalla ja osaan kulkee myös reittiliikennettä.

Omat mielisaunani ovat maksuttomia itsepalvelusaunoja. Varauksiin käytetään joko varauskalenteria tai satamaan saavuttaessa etsitään viimeisin varaaja ja asettaudutaan jonoon. Osassa kohteita on käytössä varauskalenteri, johon voi tehdä varauksen.

Löylyveden saatavuus vaihtelee saunoittain. Osassa paikkoja vesi tulee kaivosta, osassa se pitää tuoda mukanaan. Puita on paikan päällä, mutta niiden jalostusaste vaihtelee. Osassa paikkoja joutuu käyttämään sahaa ja kirvestä. Osassa saa nauttia valmiista puista. Saunavuoron pituus on yleensä tunti. Kaikissa saarissa on myös tulipaikkoja. Itsepalvelupaikkoja löytyy eritoten Uudenmaan vesiltä. 

Aivan ongelmatonta itsepalvelusaunominen ei tietenkään aina ole. Yhteiskuntatieteistä tuttu yhteismaan tragedia ilmenee myös näissä paikoissa. Allekirjoittaneella on muistissa eräskin kerta kauempaa Raaseporin Byxholmenista, jossa laadukkaalla kotimaisella purjeveneellä liikkunut seurue oli varannut 1,5 tunnin vuoron. Tämä oli toki kohtuullista monilapsiselle venekunnalle. Oman vuoron koittaessa kiukaassa oli kuitenkin hädin tuskin hiillosta jäljellä ja puita piti ryhtyä tekemään itse – sateessa. Pitkän purjehduspäivän jälkeen tästä jäi paha maku suuhun. Mutta, tämäkin oli lopulta niitä ensimmäisen maailman ongelmia.

1. Gåsgrundet, Espoo

60°05,44′ P, 24°45,14′  
Merikartta B 627, nro 380

Itsepalvelusauna, ilmainen
Löylyvesi: kaivosta (ei juomakelpoista)
Varaus: etsi edellinen saunoja
www.espoo.fi/fi-FI/Kulttuuri_ja_liikunta/Ulkoilu/Ulkoilusaaret

Gåsis (9,8 ha) on Espoon kaupungin ulkoilusaari, jonne pääsee kesäaikaan myös reittiveneellä. Satamassa on kiinteä laituri ja poijukiinnitys. Satama on jokseenkin matala. Itse olen käynyt paikan päällä 1,6 metrin, 1,4 metrin ja 0,9 metrin syväyksillä. Näistä syvimmällä sai olla tarkkana. 

Paikalla on jatkuvalämmitteinen sauna. Löyly- ja pesuvettä saa kaivosta, kaivon vesi ei ole juomakelpoista. 

Varaus toimii siten, että saavuttaessa satamaan etsitään saunomisjonon viimeinen ja ilmoitetaan, että ollaan seuraavana. 

Espoon kaupunki suunnitteli taannoin purkavansa saunan, koska luuli, ettei sitä oltu kunnostettu. Paikan aktiiviset käyttäjät olivat kuitenkin ylläpitäneet saunan kuntoa talkootöillä ilman, että kaupunki tiesi siitä. Saunan säilyttämiseksi liikkui myös adressi ja se säästyi lopulta purkamiselta. Vilkkaimpana kesäkautena tunnelma saaressa saattaa paikoitellen yltyä hyvinkin riehakkaaksi. Tällöin Gåsis ei välttämättä ole kaikkein mieluisin kohde lapsiperheille tai rauhaa rakastaville. Sauna sijaitsee kuitenkin muusta saaresta sopivasti erillään.

Gårsgrund
Ensimmäinen sauna ja meri koronasulun jälkeen.

2. Pikku Leikosaari, Helsinki

60°10,2′ P, 25°08,7′
Merikartta A&B 625, nro 295

Itsepalvelu, ilmainen
Löylyvesi: oma
Varaus: varauskirja
www.uuvi.fi/fi/kohde/pikku-leikosaari/

Pikku Leikosaari on Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen ulkoilusaari Villingin itä-luoteispuolella. Veneen kiinnitys tapahtuu kalliolenkkeihin, paikassa on myös pari poijua. Poijuissa on nähty kiinnitettyinä myös pienempiä purjeveneitä. Isommalla veneellä ankkuri on kuitenkin varmempi vaihtoehto.  Saunalla on pieni uimalaituri uimatikkailla, johon ei saa kiinnittyä. UUVI:n sivuilta löytyy hyvät lähestymiskartat.

Sauna varataan kirjoittamalla nimi ja veneen nimi varauskirjaan. Saunalla on puita, jotka pitää pilkkoa itse. Seuraavalle saunojalle pitää jättää vähintään pesällinen puita. Kiivaimpana kesäkautena, jos saapuu auringonlaskun aikaan saarelle, omaa saunavuoroaan on saanut kuulemma odottaa aamuyöhön asti. 

3. Lähteelä, Porkkalanniemi, Kirkkonummi

59°58,9′ P, 24°26,4′  
Merikartta B 629, nro 402

Maksullinen
Varaus: netistä, ennakkomaksu
www.lahteela.fi

Lähteelä on Helsingin kaupungin ulkoilualue. Saunan toimintaa pyörittävä yrittäjä vastaa myös läheisen Stora Svartön sataman toiminnasta ja Sipoon Kaunissaaren satama- ja saunapalveluista.
Lähteelässä on jatkuvalämmitteinen puusauna ja sähkösauna. Saunavuorot varataan ja maksetaan ennakkoon netissä. 

Puusauna

Vesi: kaivovesi sisään, lämminvesi padassa

Puusaunan lauteille mahtuu kerrallaan kuusi ihmistä. Kiuas on IKI-kiukaan valmistama. Normaalissa perhekäytössä saunan löylyt riittävät mainiosti, mutta kun seurue koostuu paatuneista löylynlyöjistä, näin ei aina ole. Sauna-puritaanien harmiksi saunojien jalat ovat, vastoin löylyn lakia, kiukaan yläpään alapuolella. Laudoista tehdyt portaat vievät laiturille, josta uimatikkaat vievät matalaan veteen.

Sähkösauna

Vesi: Kylmä kaivovesi tulee sisään, lämminvesi sähköpadasta

Sähkösauna on allekirjoittaneen saunaseuralaisen vaativaan makuun myös isommalle porukalle hyvä. Kiuas on Harvian valmistama.
Lähteelään pääsee myös autolla ja saunat pidetään myös talviaikaan. Pysäköintialueelta on noin kilometrin kävelymatka puusaunalle ja kaksi kilometriä sähkösaunalle. Veneellä pääsee parin sadan metrin päähän sähkösaunalta.

4. Isosaari, Helsinki

60°06’ P, 25°03’  
Merikartta A 626, numeroimaton

Maksullinen, satamamaksu (tai laivalipun hinta)
www.visitisosaari.fi

Isosaari on entinen puolustusvoimien saari Santahaminan eteläpuolella. Saunoissa saakin joka kerta kuulla jonkun saunojan armeijamuistoja saaresta. Sauna sisältyy hintaan, tuli sitten laivalla tai omalla veneellä. Sesongista riippuen käytössä on välillä miehistön sähkösauna kaikille ja välillä miehistön sähkösauna on tarkoitettu laivamatkustajille ja upseerien sähkösauna veneilijöille. Upseerien saunatilaa on kapea ja korkea ja siellä saa huomattavasti kipakammat löylyt kuin miehistösaunassa. Molemmat saunat sijaitsevat samassa rakennuksessa meren rannalla, läheiseltä uimalaiturilta voi pulahtaa myös veteen. Lisäksi Isosaaressa on erillinen tilaussauna. Saunominen tapahtuu uimapuvuissa.

Tallholmenin sauna

5. Tallholmen, Sipoo

59°59, 24′ P, 24°24,94′
Merikartta A 623, numeroimaton

Itsepalvelu, ilmainen
Löylyvesi: kaivo
www.vantaa.fi/vapaa-aika/luonto_ja_ulkoilu/retkeily/ulkoilusaaret

Tallholmen on Vantaan kaupungin ulkoilusaari Sipoon alueella. Saunominen toimii samanlaisella itsepalveluperiaatteella kuin Pikku Leikosaaressa ja Gåsgrundeissa. 
Saari on ollut myynnissä vuodesta 2020 lähtien. Tätä kirjoittaessa paikkaa ei vielä ole myyty. Myynnin syyksi on esitetty, että tavalliset vantaalaiset eivät pääse käyttämään saaren palveluita ilman omaa venettä. Kaupunki oli myös pyytänyt tarjouksia reittiliikenteestä saareen, mutta ei saanut yhtään tarjousta.

Lisää itsepalvelusaunoja:
Stora Halsö, Inkoo (Uudenmaan virkistysalueyhdistys UUVI:n ylläpitämä)
Byxholmen, Raasepori (Uudenmaan virkistysalueyhdistys UUVI:n ylläpitämä)

Lisää maksullisia saunoja:
Lonna, Helsinki
Kaunissaari, Sipoo

Teksti ja kuvat: Alexander Holst

Saunatalolle voi saapua nyt myös veneellä