Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Minna Haapkylä rakastaa saunomista

Sauna-lehden artikkelit, Yleinen

18.06.2021

Näyttelijä ja tuottaja Minna Haapkylä tunnetaan innokkaana saunojana. Hän on myös Suomen Saunaseuran jäsen, joka ensi visiitillään ihastui Vaskiniemen Saunatalon tunnelmaan. 

– Rakastan saunoa! Näyttelijä-tuottaja Minna Haapkylä toteaa ykskantaan, kun kysyn hänen suhteestaan saunomiseen. – Tarvitsen sitä rentoutuakseni ja palautuakseni työnteosta.

Haapkylä saunookin aina kun voi, vähintään kerran viikossa. Hänelle aktiivisen saunomisen terveysvaikutteet ovat välittömiä ja näkyviä.  – Stressi vain katoaa, kun saunoo.

Haapkylälle sauna on toisinaan hiljainen paikka, jossa voi rauhoittua ja rentoutua, ja välillä taas jotain muuta. – Joskus rakastan olla aivan hiljaa saunassa. Toisinaan saunassa saattaa taas muodostua yllättävän ihania keskusteluja, hän toteaa. – Saunon useimmiten ja mieluiten siskoni tai puolisoni kanssa ja joskus toki ystävänkin, mutta harvemmin isossa porukassa, hän kertoo saunomistavoistaan.

Myös uiminen ja talvella avannossa käynti kuuluvat olennaisena osana Haapkylän saunakokemukseen. – Avantoon tosin en oikeastaan mene oikeastaan ilman saunaa, hän toteaa.

Saunominen on tuonut Haapkylälle helpotusta myös korona-aikana. – Aika on ollut todella raskas. Raskainta minulle on ollut se, ettei pysty tapaamaan ihmisiä kuten ennen. Siksi oli tärkeää, että Saunatalo avautui ennen vappua pääsin jälleen saunomaan. 

Paras paikka saunoa 

Suomen Saunaseuran jäseneksi Haapkylä pääsi kaksi vuotta sitten.
– Siskoni oli jäsen ja pääsin hänen kanssaan käymään Saunaseuran Saunatalolla Lauttasaaressa. Rakastuin heti paikkaan, Haapkylä kertoo tiestään seuran jäseneksi.

Suomen Saunaseuran jäseneksi haetaan jäsenhakemuksen kautta ja hakijalla tulee olla kaksi suosittelijaa, jotka ovat itse olleet jäseninä vähintään viisi vuotta. Viime vuosina seuran jäsenmäärä on kasvanut sen verran runsaasti, että hetkellisesti uusia jäsenhakemuksia ei voida käsitellä.

Haapkylä ei ihmettele runsasta hakijamäärää, sillä hänelle Saunaseura on tullut hurjan tärkeäksi viimeisen parin vuoden aikana. – Vaskiniemen Saunatalo on minulle yksinkertaisesti paras paikka saunoa Helsingissä. Se on mielestäni aivan täydellinen, Haapkylä hehkuttaa. – Saunojen lisäksi Saunatalossa viehättää sen tunnelma, se on erityinen. Ja kahvio tietenkin, Haapkylä listaa lempiasioitaan Saunatalolla.

Entä mikä on Haapkylän suosikkisauna Saunatalolla? – Hiljainen sauna ja sitten se kulmasauna vasemmalla… En muista sen numeroa, Haapkylä naurahtaa.

Vasen kulmasauna on uusin Saunatalon saunoista, nimeltään Ilmatar tai tuttavallisemmin Kuutonen. Sitä kuvataan Saunaseuran sivuilla keskilämpimäksi ulospäin lämpeneväksi parvisaunaksi, jossa on vihtomiskielto. 

Sauna on suomalainen meditaatioriitti 

Ennen Saunaseuran jäsenyyttä Haapkylä oli innokas yleisten saunojen käyttäjä.

– Olen käynyt kaikissa Helsingin yleisissä saunoissa ja niistä Sauna Arla on suosikkini. Kävin siellä ennen ahkerasti, mutta nyt olen siirtynyt kokonaan Saunaseuraan, Haapkylä kertoo. – Sauna Arlassa viehättää sen vanhan ajan tunnelma, Haapkylä perustelee.

Sauna Arla, kuten myös helsinkiläinen Kotiharjun Sauna ja tamperelainen Rajaportin sauna, ollaan aikeissa suojella Museoviraston toimesta tulevina vuosina. Tarve suojella yleistä saunaperinnettä liittyy suurelta  osin siihen, että suomalainen saunaperinne hyväksyttiin Unescon aineettoman perinnön luetteloon. 

Minna Haapkylä, miten sinä kuvailisit suomalaista saunaperinnettä? – Saunominen on mielestäni eräänlainen meditaatioriitti, jonka suomalainen suorittaa joko yksin tai yhdessä. Se on olennainen osa suomalaisuutta, Haapkylä toteaa.

Sauna liittyy myös monen suomalaisen lapsuusmuistoihin. Niin myös Haapkylän. – Muistan lapsuudestani sen, että kävin isovanhempieni kanssa saunavuorolla heidän kerrostalonsa saunassa. Se oli ihanaa, hän toteaa. – Olen aina kaivannut saunaa omaan talooni, mutta nyt toistaiseksi minulle riittää Saunaseura. 

Lempisaunasi? Saunaseuran hiljainen sauna.
Saunajuomasi? Vesi tai vichy.
Mitä pakkaat saunakassiisi? Kylpytakin ja avantouintikengät.
Vihta vai vasta? Vihta.
Savusaunotko? Mielelläni, mutta olen ehkä enemmän kertalämmitteisen kannattaja.
Lisää löylyä? Sopivasti löylyä on paras. Ei liikaa.
Missä haluaisit saunoa? Juuri nyt omalla mökillä.

Näyttelijästä tuottajaksi 

Kulttuurialaa koronaepidemia ja sen mukanaan tuomat rajoitukset eivät ole käsitelleet hellästi. Syksyltä Haapkylä odottaa rokotusten helpottamaa elämää, erityisesti myös töiden kannalta.

– Syksyllä olisi tiedossa tuottajan töitä todella paljon, hän kertoo.

Haapkylä työskentelee nykyään tuotantoyhtiö Rabbit Filmsillä, draamaosaston päällikkönä.  Haapkylä tunnetaan alun perin arvostettuna näyttelijänä television, teatterin ja elokuvan parista. Hänen uraltaan löytyy useita tunnettuja elokuvia, kuten Rakkaudella Maire (1999), Armi elää! (2015) ja tv-rooli vaikkapa Rikospoliisi Maria Kalliona (2003). Hän on voittanut myös useita palkintoja, kuten parhaan naispääosan Jussin roolistaan Kuulustelu -elokuvassa ja parhaan naissivuosa-Jussin elokuvasta Rakkaudella Maire. Sen lisäksi hänet on palkittu näyttelijäntyöstään Troian kansainvälisilla elokuvafestivaaleilla.

Vuonna 2013 Haapkylä omien sanojensa mukaan kuitenkin kyllästyi näyttelemiseen ja lähti opiskelemaan.

– Tuntui, että olin saavuttanut kaikki unelmani näyttelijänä, hän totesi taannoin Helsingin Sanomien haastattelussa.

Hän lähti opiskelemaan tuottajaksi Aalto-yliopiston tv- ja elokuvatuotannon linjalle. Opintojensa loppuvaiheessa Haapkylä kuitenkin työllistyi Rabbit Filmsille ja nyt valmiina on komediasarja Kioski sekä Aleksi Salmenperän uusi elokuva Kupla.
Rabbit Films on suomalainen tuotantoyhtiö, jonka perustivat Duudsonit 2000-luvun alussa. Haapkylän ”osasto” luo viihdettä ja draamaa niin kotimaahan kuin kansainvälisillekin markkinoille.

Kuvat: Anni Suikkanen & Minna Haapkylän kotialbumi.

Minna Haapkylän rooleja elokuvissa ja TV:ssä.

Vaskiniemen saunat

Sauna-lehden artikkelit

18.06.2024

Vuoden Löylynhenki varttihedonisti Laitinen: ”Saunakokemus on aina subjektiivinen”

Löylynhenki 2024 -palkinnon saa tamperelainen toimittaja Vesa Laitinen, joka nauttii hyvästä saunasta, ruoasta ja viinistä. 

Sauna-lehden artikkelit

11.06.2024

Eläimellistä menoa saunassa

Kuvataiteilija Pive Toivonen pyrkii piirtämään jokaisen saunan, jossa saunoo.

Sauna-lehden artikkelit

24.05.2024

Saunat Suomen kartalla: Kauhtuan sauna

Tampereelta kolmostietä 40 kilometriä pohjoisen suuntaan sijaitsee pieni Kyrösjärvi ja sen rannassa yleinen sauna.