Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

“Meidän ystävyytemme alkoi saunasta” – kolmen maahanmuuttajan tarina

Yleinen

17.03.2023

kaksi miestä menossa avantoon

Myös sauna voi olla luonteva tapa Suomessa asuvalle ulkomaalaiselle tutustua paikallisiin ja saada uusia ystäviä. Tamás Kopcsányi, Peter Thornton ja Carl Larsen kertovat oman tarinansa.

Teksti ja kuvat: Jonna Pennanen

Saunassa kielimuurit karisevat ja suomalaiset tulevat juttusille

mies tulossa saunasta, pyyhe lanteillaan
Tamás Kopcsányille sauna on olennainen osa elämää ja Suomessa elämistä.

Tamás Kopcsányi, 38, biologi, alunperin kotoisin Unkarista

Kylmä viima puhalsi pitkin Turun katuja talvella 2010, kun unkarilaisen biologian opiskelijan Tamás Kopcsányin nepalilainen kämppäkaveri pyysi hänet mukaansa saunomaan. Se oli hänen mukaansa 

mukaansa hauska ja kiinnostava kokemus. He päätyivät saunomisen lisäksi kierimään lumessa ja heittelemään lumipalloja. 

Tamáksen ensimmäinen saunakokemus tapahtui Turun Uittamossa, joka on vieläkin hänen mielestään yksi parhaimmista saunoista, joissa hän on käynyt. Siitä lähtien saunominen on ollut osa Tamásin elämää Suomessa.

Hän kuvaileekin, että sauna on paikka, jossa suomalaiset ovat sosiaalisimmillaan ja siellä luovutaan erilaisista arvoasemista. 

– Olen ollut saunomassa professoreiden ja opiskelijoiden kanssa. Saunassa kaikki ovat samalla tasolla ja samanarvoisia, siellä pystyy keskustelemaan mistä vaan, Tamás toteaa.

Ennen kuin Tamásin perheessä oli lapsia, hän kävi saunassa vähintään joka toinen viikko, useimmiten joka viikko. Nyt lasten myötä saunominen on vähentynyt, mutta hän kertoo käyvänsä saunomassa aina, kun siihen tulee mahdollisuus. 

Ystävä löytyi lenkkisaunasta

Saunasta Tamás on saanut myös hyviä ystäviä. Hän tutustui naapuriinsa Peter Thorntoniin taloyhtiön lenkkisaunassa Helsingissä. 

– Meidän ystävyytemme alkoi saunasta, koska siellä me opimme todella tuntemaan toisemme, Tamás kertoo.

Tamásin vaimo Marja oli tulossa lenkkisaunasta, kun hän tapasi Peterin rappukäytävässä matkalla miesten saunavuorolle. Peter ehdotti, että Marja pyytäisi miehensä saunomaan ja sen jälkeen Tamás ja Peter kävivät säännöllisesti joka viikko yhdessä lenkkisaunassa.

Saunareissuista ystävyys laajeni muun muassa yhteisille maastopyörälenkeille. Ystävyys on säilynyt, vaikka kaverukset ovatkin jo muuttaneet muualle alkuperäisestä taloyhtiöstä. 

– Saunassa ystävyyssuhteet vahvistuvat. Varmaakin siihen vaikuttaa se, että ihmiset ovat täysin alasti, joten on helpompi avautua omista asioistaan. Saunaolutkin voi joskus auttaa asiaa, Tamás hymähtää.

Tamás on sitä mieltä, että sauna kuuluu suomalaisen kulttuurin ytimeen. Se on tärkeä osa elämää, eikä hän osaa kuvitella Suomea ilman saunaa. Se on tärkeää erityisesti siksi, että se tuo ihmiset yhteen. Suomalaiset pitävät usein etäisyyttä ulkomaalaisiin, mutta saunassa ihmiset tulevat juttusille helpommin.

Mieleenpainuvin saunareissu kohmeisin varpain

kaksi miestä saunan jälkeen vilvoittelemassa
Alunperin englantilaisen Peter Thortntonin (oik.) ystävällä Henrillä (vas.) on kesämökki Varsinais-Suomessa. Siellä on Peterin lempisauna.

Peter Thornton, 34, valokuvaaja, alunperin kotoisin Englannista

– Olin alussa vähän hermostunut, koska saunassa oli 85 astetta, Etelä-Lontoosta kotoisin oleva Peter Thornton muistelee ensimmäistä saunakokemustaan. Se tapahtui kesämökillä Mäntyharjulla.

Vaikka mökillä oli kiva ja rento tunnelma, Peter epäili, ettei hän pystyisi kestämään saunan kuumuutta. Hän ajatteli, että tuupertuisi lauteille. Jälkikäteen hän hämmästyi, miten mukava kokemus saunominen ja järveen pulahtaminen lopulta oli.

Nykyään sauna on Peterille paikka, jossa voi ottaa tauon arkisista askareista. Viikoittaiseen saunomiseen liittyy myös juhlallinen tunne, kun taloyhtiön lenkkisauna kuumenee perjantaina ja viikko on päätöksessä. Sen jälkeen alkaa kahden päivän vapaa viikonloppu, jonka voi varata täysin omille tekemisilleen. 

Saunakerrat liittyvätkin usein juhlan aiheisiin, kuten syntymäpäiviin tai uuden työpaikan juhlistamiseen. Peterille on ehtinyt muodostua myös omia pieniä rutiineja, kuten kovien löylyjen ottaminen viimeisenä saunassa tai viileistä suihkuista nauttiminen saunan jälkeen.

Aluksi Peterin mielestä oli hankala mennä saunaan yksin tuntemattomien ihmisten kanssa ilman kaveria tai tyttöystävää. Toisaalta mitä useammin hän kävi saunassa, sitä enemmän hänen teki mieli saunaan. 

Peter on myös tavannut useita ystäviä saunomisen kautta. Lenkkisaunassa Peter tutustui Tamásiin ja ystävänsä syntymäpäiväjuhlilla Kotiharjun saunassa hän tutustui Carliin. 

– Tavattiin, saunottiin ja sen jälkeen ystävystyttiin. 

Lattia oli jääkylmä ja ovi ei mennyt kiinni

Suosikkisaunoikseen Peter mainitsee Kotiharjun saunan Kalliossa, joka on hänestä Helsingin paras yleinen sauna. Se tuo hänen mieleensä roomalaisen kylpylän isoine saunatiloineen. 

Parhaat löylyt Peter kertoo saaneensa Poliisien kesäkodin saunassa Lauttasaaressa, jossa lämpötila nousi parhaimmillaan 100 asteeseen. 

Kaikkein parhaaksi saunaksi Peter kuitenkin nimeää kaverinsa Hekan eli Henrin kesämökin saunan Varsinais-Suomessa. Näihin saunareissuihin liittyy yleensä ensin puuhastelua kavereiden kanssa, kuten puiden pilkkomista. Sen jälkeen syödään hyvin ja mennään saunomaan järven rannalla sijaitsevaan puusaunaan.

Yksi mieleenpainuvimmista saunakokemuksista tapahtui kuitenkin nykyisen taloyhtiön pihasaunassa. Taloyhtiön sauna sijaitsee Oulunkylässä vanhan puutalon piharakennuksessa. Kerran Peter kutsui kaverit saunomaan sinne kaverinsa synttärien kunniaksi. 

Lämpötila helmikuisena iltana oli -15 astetta. Vanhan saunan ovi ei mennyt kunnolla kiinni, joten lattia oli jääkylmä kaverusten saunoessa. Saunan lämpötilakin nousi vain 50 asteeseen, joten saunareissu ei ollut saunomisen kannalta kovin kummoinen kokemus, mutta se kirvoitti huumoria kaveriporukassa ja sitä muistellaan edelleen.

Sauna on primitiivinen puhdistautumisen muoto ja paikka omille ajatuksille

kaksi miestä saunan pukuhuoneessa
Carl Larsen ja Peter Thornton tutustuivat Kotiharjun yleisessä saunassa.

Carl Larsen, 37, puuseppä, alunperin kotoisin Englannista

Carl Larsen tutustui Peter Thorntoniin Kotiharjun saunassa yhteisen ystävän syntymäpäivillä. Hän oli jo silloin kokenut saunoja.

– Perheeni oli kiinnostunut saunomisesta Englannissa, mutta he kokivat sen hieman outona. Alastomuus saunassa on sellainen asia, josta ei oikein tykätä synnyinmaassani, kertoo Carl Larsen. 

Ensimmäinen saunakokemus tapahtui 90-luvulla Lontoon suomalaisen kirkon saunassa, kun Carl oli noin 7-vuotias.

Koska saunat eivät olleet kovin hyviä Englannissa, Carl ei käynyt niissä kuin muutaman kerran. Hän alkoi nauttimaan saunomisesta vasta muuttaessaan Suomeen vuonna 2008.

– Aluksi saunassa käyminen tuntui tosin kummalliselle ja vähän oudolle. Varsinkin se yhdistelmä nuorena, että kaveriporukassa juotiin ensin alkoholia ja sen jälkeen sullouduttiin yhdessä alasti kuumaan huoneeseen, Carl muistelee.

Nykyään Carl on löytänyt itselleen sopivan saunomistavan.

– Tuli, vesi, kivet, hiljaisuus…Eikä juurikaan modernia teknologiaa, Carl luettelee. Näistä syistä saunominen on Carlin mielestä melkeinpä primitiivinen puhdistautumisen muoto. 

Carl käy saunomassa usein perheen ja vaimon kanssa, mutta saunominen liittyy myös ystäviin. 

Jos Carl menee yksin saunomaan, se on usein paikka omille ajatuksille. Hän tykkää myös saunomiseen kuuluvista pienistä askareista, kuten veden sekoittamisesta peseytymistä varten. Usein Carl yhdistää saunomiseen hiljentymisen ja luonnon äänien kuuntelun. 

Carl yhdistää saunomisen vahvasti suomalaisuuteen.

 – Suomessa sauna liittyi aikanaan syntymään ja kuolemaan, joten sauna on todella tärkeä osa suomalaista kulttuuria. 

“Tykkään erilaisista saunoista”

Carlin mielestä kotisaunassakin saa hyvät löylyt, vaikka saunassa onkin sähkökiuas. Koska yleensä hän käy saunassa viikonloppuisin, hän tykkää yhdistää saunomiseen musiikkia. 

– Saunomiseen kuuluu kylmä saunaolut ja usein menen veteen tai ulos viilentymään ja haukkaamaan raitista ilmaa. Saunomisen päälle maistuu suolainen syötävä. 

Parhaaksi saunakokemuksekseen Carl mainitsee kaverinsa saunat, jotka sijaitsevat Saimaan rannalla. Carlin kaverilla on veden äärellä upeassa järvimaisemassa savusauna sekä tavallinen sauna.

Helsingissä Carlin suosikki on Hernesaarenrannassa sijaitseva Löyly-sauna ja yksi mieleenpainuvimmista saunakokemuksista on upea luolasauna Kemiönsaaressa. 

– En ole “saunapuristi”, tykkään erilaista saunoista, Carl toteaa hyväntuulisesti ja kertoo nauraen, että ystävänsä Peter ja Tamás tavoittelevat enemmänkin aitoa saunakokemusta. 

Saunomisohjeet maahanmuuttajille

Suomen Saunaseura on tuottanut vasta Suomeen muuttaneiden käyttöön saunomisohjeet, jotka sarjakuvan keinoin kertovat, mistä saunomisessa on kyse ja miten saunotaan.

 

Sarjakuvan on piirtänyt Aino Sutinen, ja ohjeet on käännetty viidelle kielellä: englanniksi, arabiaksi, somaliksi, soraniksi ja farsiksi.

Ohjeita voi levittää vapaasti ja tulostaa omaa käyttöä varten, kunhan samassa yhteydessä mainitsee, että Saunaseura on ne tuottanut.

Ohjeet löytyvät täältä: https://sauna.fi/saunatietoa/saunomisohjeet-maahanmuuttajille/

Lisää luettavaa

Sauna-lehden artikkelit

24.05.2024

Saunat Suomen kartalla: Kauhtuan sauna

Tampereelta kolmostietä 40 kilometriä pohjoisen suuntaan sijaitsee pieni Kyrösjärvi ja sen rannassa yleinen sauna.

Sauna-lehden artikkelit

26.04.2024

Saunatapaturmat johtuvat useimmiten kaatumisesta — pahat palovammat yleensä miehillä

Viime vuonna julkaistuista saunatutkimuksista saatiin uutta mielenkiintoista tietoa saunassa sattuvista tapaturmista.

Sauna-lehden artikkelit

19.04.2024

Intohimoinen saunoja viihtyy saunabisneksessä — Narvin uusi toimitusjohtaja on tuttu narvilainen

Narvin toimitusjohtaja vaihtui viime syksynä. Tehtävässä aloitti Samuli Nurminen, joka teki paluun Narville.