Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Löylynhenki-palkinto 2020 kardiologi Jari Laukkaselle

Uutisarkisto

11.06.2020

Saunaseura on myöntänyt tämän vuoden Löylynhenki-palkinnon kardiologi, professori Jari Laukkaselle. Laukkanen on Itä-Suomen yliopiston sisätautiopin professori ja Keski-Suomen keskussairaalan kardiologian erikoislääkäri. Hän on työryhmänsä kanssa tutkinut saunan terveysvaikutuksia jo pitkään.

– On ollut hienoa huomata, miten laajasti saunominen vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin. Saunominen on yksi tapa edistää terveyttä liikunnan, hyvän ravinnon ja levon kanssa, Jari Laukkanen toteaa.

Uusin tutkimustieto osoittaa, että säännöllinen saunominen on yhteydessä pienempään sydänsairauksien, sydänperäisen äkkikuoleman, verenpainetaudin sekä muistisairauksien vaaraan. Se näyttäisi vaikuttavan myös hengityselimistön sairauksien riskiin sekä elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan. Jo 30 minuutin saunominen alentaa kohonnutta verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa. Saunominen voi nostaa sykettä jopa keskiraskasta liikuntaa vastaavalla tavalla. 

– Kansa on tiennyt aina kokemusperäisesti saunan hyödyllisyyden ja tarpeellisuuden, mutta nyt siitä on myös ajanmukaista tutkittua näyttöä. Tutkittu tieto myös vahvistaa saunan asemaa terveyden edistämisen markkinoilla ja todistaa, ettei saunomisessa ole kysymys uskomushoidoista.

– Saunassa on paljon hyviä laajempiakin vaikutuksia, jotka kaikki eivät liity pelkästään sen terveysvaikutusten tutkimukseen – se on osa meidän kulttuuriamme, Jari Laukkanen muistuttaa.

Tutkimuksen ja tiedon edistäjä

Löylynhenki-palkinnon perusteluissa todetaan Jari Laukkasen muun muassa nostaneen suomalaisen saunatutkimuksen maailman huipulle. Hänen johtamansa tutkimusryhmä on julkaissut jo yli kolmekymmentä korkeatasoista tutkimusraporttia vertaisarvioiduissa lääketieteellisissä lehdissä. Laukkasen tutkimusryhmän panos saunan terveysvaikutuksia koskevaan kansainväliseen tutkimukseen on viiden viime vuoden aikana ollut todella merkittävä.

Jari Laukkanen ja tutkija Tanjaniina Laukkanen ovat tuottaneet tutkijaryhmänsä kanssa yhteistyössä uutuuskirjan Sauna, keho & mieli (Docendo 2020), jossa saunan terveysvaikutuksista ja tuoreista tutkimustuloksista kerrotaan kansantajuisesti.

– Lähes kaikilla meillä suomalaisilla on mielipide saunomisesta, mutta kirjan tieteellinen sisältö ei pohjaudu mielipiteisiin, ei edes omiimme. Aihepiirin tutkijoina katsomme olevamme saunomisen terveystiedon ylälauteilla ja halusimme tuoda saunatietoa julki helposti luettavassa muodossa, Jari Laukkanen kertoo.


Kardiologi Jari Laukkanen

Löylynhenki-palkinnon symbolina on Hukka Designinin samanniminen, käsin muotoiltu vuolukiviveistos.