Kaikki liikkumaan ja saunomaan viisi kertaa viikossa, kehottaa Carita Harju kirjassaan.
Carita Harjun tuore kirja Hyvää oloa saunomalla – Saunafulness kuvaa uusia menetelmiä, jotka auttavat rentoutumaan ja luomaan syvän yhteyden kehoon ja mieleen.
Kirjassa annetaan lukijan käyttöön harjoituksia, joita tekijä itse kuvaa näin: ”Rentoutumista ja mielenhallintaa, monipuolista ihon- ja kauneudenhoitoa, mindfulnessia ja meditaatiota, rentouttavia ja palauttavia harjoituksia, aistien hellimistä”.
Harjun kirja pureutuu erityisesti terveysvaikutteiseen saunakulttuuriin ja suomalaisen uniikin hoitoperinteen elävöittämiseen.
Hän nostaa esiin tuoreita saunan terveysvaikutuksia käsitteleviä tutkimuksia, joiden toivoisi leviävän terveysalan ammattilaisten keskuuteen.
Kirjassa on varsin hyödyllisiä, lukemista helpottavia tietoisku-yhteenvetoja saunan ja mm. kylmähoidon ja uinnin terveysvaikutuksista, joita olisi hyvä jakaa kuntalaisille vaikkapa hyvinvointikeskuksissa.
Nyt kun terveydenhoitoalaa vaivaa henkilökuntavaje ja talouskurin nurinkuriset vaikutukset hoidon saatavuuteen, ennaltaehkäisevä kansanterveystyö on entistä tärkeämpää.
Kaikki liikkumaan ja saunomaan, kirjan mukaan ainakin viisi kertaa viikossa! Jos tällä tosiaan estetään muun muassa ennenaikaiset sydäntauti- kuolemat ja infarktit, meillä on antaa maailman terveysongelmiin mitä tehokkain ja kohtuuhintaisin ratkaisu. Ehkä saunan myötä vastustuskykymmekin voimistuu COVID19-tilanteessa, mikä ei ole pikkujuttu.
Harjun kehittämä saunafulness-menetelmä sopii kuin nyrkki silmään — eli se voi myötävaikuttaa siihen, että saunoja löytää itsestään voimavaroja käsitellä elämän traumoja ja stressiä ja oppii heittämään esimerkiksi rajun työelämän ja lisääntyneen vihapuheen mustelmat kiukaan kiville.
Se ei tietenkään riitä sellaisenaan sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseen, mutta kunnes viisasten kivi kuntapolitiikassa löydetään, sauna on mitä paras ”lähipalvelu”, jossa hoitotakuu samana päivänä on taattu!
KAARINA KAILO
Tietokirjailija, saunatutkija, dosentti