Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Villa Furuvik ja hyvien tyyppien aamusauna

Sauna-lehden artikkelit

23.10.2022

Helsingin Hevossalmen rannalle 1800-luvulla rakennettu Villa Furuvik on lämminhenkinen kokoontumispaikka helsinkiläisten saunojien keskuudessa. Erityisesti Furuvikin rantasauna on ollut pienimuotoinen tapaus viime vuosina. Sen suuressa pihapiirissä sijaitsee omistajan asuinrakennus, kaksi saunarakennusta sekä juhlatilana toimiva päärakennus, Villa Furuvik.

Teksti: Reetta Virtanen

Bussi 85 jättää minut aivan kartanon liepeille. Kaunis Villa Furuvik avautuu metsän takaa ja tiedän olevani perillä. Suuntaan punaisten rakennusten ohi kohti rantasaunaa, missä Tea Lindberg, Villa Furuvikin omistaja, vilkuttaa ja toivottaa tervetulleeksi. 

Lämmin elokuinen aamu, meri ja sauna, mikä voisi olla parempi aloitus päivälle.

Villa Furuvik
Furuvikin päärakennuksen takana näkyy punainen pihasauna. Kuva: Reetta Virtanen

Furuvikin rantasauna ja hyvien tyyppien aamusauna

Jo perinteeksi muodostunut Hyvien tyyppien aamusauna on kokoontumassa ja innokkaimmat ovat jo ehtineet saunan lauteille. Pöytä on katettu aamupalalla, tunnelma on iloinen ja vastaanottavainen. 

Hyvien tyyppien aamusauna lähti liikkeelle reilu vuosi sitten, kun koronavuodet vähensivät tapaamisia ja yhteisiä hetkiä ystävien sekä läheisten kanssa. Perinteiseen aamusaunaan kokoontuvat aluksi Furuvikin työntekijät ja joskus heidän läheiset ystävät, mutta nykyään myös uudet tuttavuudet ovat tervetulleita. 

– Hyvien tyyppien aamusaunasta on tullut vuoden aikana todella tärkeä. Täällä näemme ystäviä ja tuttuja kerran viikossa ja nautimme yhteisestä saunahetkestä ennen töitä, sanoo Anni Holmström, Villa Furuvikin “pehtooritar” ja Saunat.fi:n toinen perustaja. Saunat.fi on Tea Lindbergin perustama saunavuorojen ja saunatilojen varaussivusto, jota pyöritetään kolmen hengen tiimillä pääasiassa Furuviikista käsin.

Furuvikin aamusauna
Saunan lisäksi tarjolla oli tänä aamuna ihana aamiainen. Kuva: Reetta Virtanen

Saunomisesta on selvästikin muodostunut kaikille viikon kohokohta ja mikä olisikaan parempi tapa katkaista arjen rutiinit kuin aloittaa päivä saunomalla ja uimalla. 

– Onhan tämä rentouttavaa. En välttämättä käy kesällä saunomassa, esimerkiksi taloyhtiön saunavuorolla, mutta kesäsauna tai elokuinen sauna tällaisessa ympäristössä on vähän eri asia, kertoo Kati Repo, joka on Hyvien tyyppien aamusaunassa ensimmäistä kertaa. 

Aamusaunassa ei ole kiirettä. Saunomisen ja uinnin välissä haukataan pientä purtavaa aamupalapöydästä, istutaan hetki auringossa ja jatketaan saunomista. Keskustelut saunassa ovat rentoja ja kaikki tosiaan ovat hyviä tyyppejä.

– On kiva tulla kerran viikossa saunaan, kun ei tarvitse heti yhdeksältä aloittaa töitä. Voi olla hetken ihan rauhassa ja sitten aloitellaan yhdessä tekemään hommia, sanoo Aliisa, Furuvikissä harjoittelusta kesätöihin jatkanut saunahengetär.

– Tämä koko konsepti on hauska, kaikki saavat tuoda vierailevia tähtiä mukanaan. Välillä ollaan kolmestaan ja välillä meitä on kymmenen lauteilla, Anni toteaa.

– Tämä on kuin pappojen torikahvit, kokoonnutaan joka viikko samaan paikkaan, Tea sanoo naurahtaen.

– Emme ole halunneet periä saunomisesta mitään maksua. Sen sijaan Hyvien tyyppien aamusaunaan osallistuvat voivat halutessaan kartuttaa Furuvikin rantasaunalaisten perustamaa Itämeren suojelurahastoa, hän lisää.

Rantasaunalta pääsee mereen uimaan ympäri vuoden. Kuva: Reetta Virtanen

Kaksi saunaa, kahdet erilaiset löylyt

Furuvikin rantasauna sijaitsee aivan meren äärellä ja saunan lauteille mahtuu parhaimmillaan jopa tusina saunojaa. Rantasauna sopii virkistyspaikaksi työporukan kanssa tai illanistujaisiin ystävien kesken ja tarjoaa mitä rennoimmat puitteet näihin tarkoituksiin.

Rantasaunalla järjestetään avoimia saunavuoroja läpi vuoden. Lipun avoimeen saunaan voi ostaa Saunat.fi –sivuston kautta. Rantasaunaa voi myös vuokrata yksityiskäyttöön läpi vuoden. 

Rantasauna on suosittu porukkasaunakohde. Kuva: Reetta Virtanen

Rantasaunan lisäksi Furuvikissa lämpenee myös pihasauna. Vanhana kanalana ja talousrakennuksena toiminut pihasauna on vastikään kunnostettu vanhaa kunnioittaen.

Furuvikin pihasaunan sisäseinät ovat verhoiltu vanhan ladon jäämistä ja sisätilojen irtaimistoa on löydetty kirpputoreilta 1800-luvun henkeä vaalien. Itse sauna on kodikas ja tunnelmallinen ja sisäseinien vanhat heinäseipäät syventävät vanhan ajan tunnelmaa tuoksun ja pehmeiden löylyjen lisäksi. Olo on kuin lämpöisen peiton alla. 

Pihasaunarakennuksessa on saunan lisäksi tilava keittiö sekä nukkumapaikat. Pihasaunan varaukseen kuuluu myös tunnelmallinen grillikatos, jolloin tilaa riittää isommallekin seurueelle. Myös pihasaunan voi vuokrata omaan käyttöön Saunat.fi –sivustolta. 

Pihasaunan yhteyteen voi vuokrata myös upean grillikatoksen. Kuva: Reetta Virtanen

Saunojia Furuvikin saunarakennuksissa käy läpi vuoden. Kesällä meren äärellä saunominen houkuttelee turisteja ja kaveriporukoita, vakisaunojia unohtamatta. Syksyllä ja talvella uusia kävijöitä viehättää avantouiminen ja syysmyrskyjen tunnelman ihastelu rantasaunan ikkunasta. 

Villa Furuvik viihdyttää kävijöitään tulevaisuudessakin kauniissa ympäristössään ja tarjoaa upeat puitteet niin juhlakansalle sekä saunaintoilijoille.

– Enemmän voisimme kehittää aamusaunatoimintaa, asiakkailta on tullut paljon kyselyitä avantouinneista ennen työpäivää, Furuvikin omistaja Tea pohtii.

UPEITA SAUNA- JA KOKOUSTILOJA 
Saunat.fi –varaussivusto on perustettu vuonna 2018 palvelemaan saunojia ja saunanomistajia ympäri Suomea. Sivustolta voi varata saunavuoroja tai tiloja yksityiseen käyttöön tällä hetkellä 11 eri saunasta, mukaan lukien Furuvikin rantasauna ja pihasauna. Sivusto työllistää tällä hetkellä neljää ihmistä ja sitä kehitetään koko ajan asiakkaiden tarpeita kuunnellen.
www.saunat.fi

 

LAAJASALON VANHIN HUVILA
Villa Furuvik on rakennettu 1800-luvulla ja se on yksi Laajasalon vanhimmista huviloista. Uusrenessanssityylisen huvilarakennuksen on rakennuttanut vuori-intendentti Enok Hjalmar Furuhjelm vuonna 1884 ja sen on suunnitellut arkkitehti Karl August Wrede (1859-1943). Arkkitehdin kuuluisimpia töitä ovat Helsingin keskustassa Pohjoisesplanadi 35 rakennus, Tampereella Näsilinna ja Turussa vanha pääkirjastorakennus. Villa Furuvik pysyi Furuhjelmin perheen omistuksessa ainakin 1930-luvulle asti. Villa Furuvikin rantasauna toimi aikoinaan päärakennuksen verkkovajana ja höyrylaivapysäkkinä. Pihalla sijaitsevat entiset kivikellarin jäännökset toimivat nykyään tunnelmallisen grillikatoksen raameina.
www.furuvik

Lisää luettavaa

Sauna-lehden artikkelit

23.07.2024

Kuppaus ja sauna sopivat yhteen

Kuppaus oli aikanaan tärkeä osa länsimaistakin lääkintätaitoa, mutta tällä hetkellä se kuuluu niin sanottujen vaihtoehtoishoitojen…

Sauna-lehden artikkelit

08.07.2024

Laadukkaat löylyt laineilla

Sauna-lehti tutustui tunnelmalliseen elämysristeilijään, M/Y Fortuneen, jonka puulämmitteinen sauna jätti todella miellyttävän vaikutelman.

nainen pitelee saunavihtaa/saunavastaa

Sauna-lehden artikkelit

25.06.2024

Vastonko vai vihdonko saunassa?

Saunominen kesällä on täyttä juhlaa ja sen kruunaa alkukesän pihkalehtiset juhannusvastat. Mutta mistä tulee nimi…