Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Löyly kansainvälisti suomalaisen saunakulttuurin

Sauna-lehden artikkelit, Yleinen

10.10.2024

Hernesaaren saunaravintola Löyly tarjoaa aidon suomalaisen saunakokemuksen, joka kiinnostaa yhä enemmän myös kansainvälisiä turisteja. Löylyn lauteilla voivat kohdata siellä viisi kertaa viikossa saunovat kanta-asiakkaat ja lentojensa välilaskun aikana uutta elämystä hakevat matkaajat – ja kaikki nauttivat.

Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: NoHo Partners

Idea yleisestä saunasta Hernesaareen tuli alun perin Helsingin kaupungilta. Asuinalueeksi kaavoitettavaa teollisuusaluetta haluttiin aktivoida jo ennen rakentamisen alkamista. Toisaalta risteilyalukset toisivat Hernesaareen vuosittain satojatuhansia ihmisiä, joille haluttiin tarjota aito suomalainen saunaelämys.

Arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara Avanto Arkkitehdeistä alkoivat jo vuonna 2011 hahmotella saunakylää niemen kärkeen ensimmäisen yrittäjän kanssa, mutta hanke kaatui taloudellisesti kannattamattomana.

Uutta tuulta saatiin purjeisiin, kun kaavoittaja etsi saunalle paremman paikan ja Avanto Arkkitehdit tekivät uudet suunnitelmat sekä hakivat rakennusluvat toisen yrittäjän kanssa.

Kun vielä kolmannet yrittäjät, kaksi rohkeaa miestä, näyttelijä Jasper Pääkkönen ja yrittäjä Antero Vartia ostivat rakennusoikeuden ja ryhtyivät rakennuttajiksi, Löylyn tarina saattoi alkaa.

Löylyn rakennuttajat Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia halusivat Hernesaareen arkkitehtuuriltaan mahdollisimman kunniahimoisen saunaravintolan. Löyly suojeltiinkin vuonna 2020 sr-1 -merkinnällä ja se on Suomen nuorimpia suojeltuja rakennuksia. Löylyn suojelu perustuu sekä rakennuksen korkeatasoiseen arkkitehtuuriin että sen arvoon Helsingin 2000-luvun alkupuolen muuttuvasta kaupunkikulttuurista. 

Saunomisesta vetovoimaa

Reilut kymmenen vuotta sitten yleiset saunat olivat jo lähes kadonneet Helsingistä.

– Päätimme Anteron kanssa perustaa yleisen saunan, jotta voisimme toimia perinteisen suomalaisen saunakulttuurin virvoittajina. Samalla halusimme osoittaa muillekin yrittäjille, että yleinen sauna voi olla myös kannattavaa liiketoimintaa, Pääkkönen toteaa.

– Päätimme myös rakennuttaa arkkitehtuuriltaan mahdollisimman kunnianhimoisen ja maailman hienoimman saunan, josta tulisi Helsingin kaupungille vetovoimatekijä.

Turistien sijaan Pääkkösellä ja Vartialla oli Löylyn tärkeimmäksi kohderyhmäksi määritelty alusta asti helsinkiläiset.

– Meidän mielestämme paikasta piti tulla ensisijaisesti helposti lähestyttävä kohde, kaupunkilaisten oma paikka. Silloin myös turistit löytäisivät automaattisesti paikalle.

Juuri niin on käynyt. Erään arvion mukaan Löylyn asiakkaista noin 70 prosenttia on kesäaikaan turisteja. Mutta paljon on myös kanta-asiakkaita.

– Meillä on runsaasti saunojia, jotka käyvät täällä lähes päivittäin tai ainakin viisi kertaa viikossa, toteaa Löylyn saunamajuri Matti Markkanen.

– Kanta-asiakkaat ovat meille suureksi avuksi, kun he opastavat saunojia, jotka saattavat olla elämänsä ensi kertaa löylyissä, Markkanen lisää.

Pääkkösen mukaan Löylyn lauteilla ulkomaalaiset pääsevät tutustumaan erilaiseen puoleen suomalaisista.

– Meistä tyypillisesti niin hiljaisista ja ujoista ihmisistä kuoriutuu puheliaita keskustelijoita saunan riisuessa meistä tietynlaiset estot ja ujouden. Olisi suorastaan sääli, jos ulkomaalaiset eivät pääsisi kokemaan tätä osaa suomalaisesta kulttuurista, luonteesta ja mielenlaadusta.

NoHo Partners saa valtavasti myönteistä palautetta savusaunastaan. – Harva suomalainenkaan vieraamme on pääsyt aikaisemmin kokeilemaan savusaunaa, toteaa ravintolaryhmän johtaja Jessina Koski.

Lohisoppaa Itämeren suojeluun

Pääkkönen ja Vartia etsivät jo rakennusvaiheessa Löylylle ravintolaoperaattoria, ja tuolloinen Royal Ravintolat valikoitui kumppaniksi. Yrityskauppojen ja nimenvaihdoksen myötä nykyisin operaattorina toimii NoHo Partners Oyj, mutta voidaan siis sanoa NoHon vastanneen Löylyn toiminnasta sen alusta alkaen. NoHo on lyhennys sanoista Nordic Hospitality.

– Löylyn konsepti on täysin ainutlaatuinen. Ihmiset kaipaavat nykyisin entistä enemmän elämyksellisyyttä, ja se näkyy myös Löylyssä, toteaa NoHon ravintolaryhmän johtaja Jessina Koski.

Hänen mukaansa suurin osa Löylyn asiakkaista käyttää myös ravintolan palveluja.

– Löylyn ravintola tarjoaa laadukkaista ja vastuullisista raaka-aineista valmistettuja annoksia, joissa korostuu suomalainen ja pohjoismainen ruokafilosofia. Ravintola tarjoaa lounasta sekä illallista ja lauantaisin voi nauttia myös aamusaunan jälkeisestä brunssista.

Kosken mukaan yksi Löylyn klassikkoannoksista on kotimaisesta kalasta valmistettu Jasperin lohikeitto.

– Löyly lahjoittaa jokaisesta myydystä annoksesta 50 senttiä WWF:lle Itämeren suojeluun ja uhanalaisten vaelluskalojen suojeluun. Vuosien saatossa siitä on kertynyt jo yli 90 000 euron potti.

Saunaravintolan virallinen nimi Löyly Helsinki saattaa viitata siihen, että se ei jää konseptissaan ainoaksi?

– Pitkän tähtäimen unelmani on, että Löylyn voisi jonain päivänä rakentaa kiinnostavaan kohteeseen ulkomailla, Pääkkönen myöntää.

NELJÄN TUHANNEN PUULANKUN HULMU

Löylyn rakennuspaikka on ainutlaatuinen. Kaupungin keskustaan on kävelymatka, mutta rakennuksen terassilta ja ikkunoista avautuu ulkosaariston näkymät avomerelle.

Arkkitehtoninen ajatus on yksinkertainen: lämpimät tilat sijaitsevat mustassa suorakulmaisessa laatikossa, jota peittää vapaamuotoinen puinen ”hulmu”.

– Tavanomaisen rakennuksen sijaan Löyly onkin pikemminkin keinotekoinen maastonmuoto ja osa maisemaa, Anu Puustinen sanoo.

Lämpökäsitellystä männystä tehty veistoksellinen rakenne ei ole koriste, vaan sillä on useita eri tehtäviä. Se toimii kuin sälekaihdin ja tarjoaa näkösuojaa saunojille, mutta ei peitä merinäköalaa. Se varjostaa sisätiloja auringolta ja rakennusta ankaralta ilmastolta. Lämpimän rakennusmassan ja hulmun välisissä ulkotiloissa voi vilvoitella saunomisen lomassa.

Rakennetta pitkin voi kiivetä Löylyn terasseille ja laskeutua mereen uimaan. Koko Löylystä muodostuu suuri ulkoilmakatsomo esimerkiksi lahdella käytäviin purjehduskisoihin.

Hulmu koostuu yli 4 000 puulankusta, joista 2 310 on erilaisia ja joiden yhteispituus on 6 744 juoksumetriä.

Löylyhuoneissa on modernilla tavalla hämyisää, kun rakennusta peittävä ”hulmu” antaa valojen ja varjojen leikkiä sisätiloissa.

SAUNA SAVULLA VAI ILMAN — KUITENKIN LÖYLYN LAIN MUKAISESTI

Löylyssä saunoja voi yhdellä käynnillä kokea kaikki perinteiset löylytyypit.

Löylyn sisällä on kolme puulämmitteistä saunaa: jatkuvalämmitteinen, kertalämmitteinen ja ehkä Helsingin ainoa yleisessä käytössä oleva savusauna.

Terassilla on lisäksi testikäytössä Avanto Arkkitehtien suunnittelema Aito-sauna, jossa on iso sähkölämmitteinen kivipilarikiuas.

Heikki Hyytiäinen suunnitteli Löylyn isompiin saunoihin varaavat kertalämmitteiset kiukaat, joiden ympärille saunatilat käytännössä suunniteltiin, arkkitehti Anu Puustinen kertoo.

– Kiukaat ovat yli kaksi metriä korkeita. Jotta ns. löylyn laki toteutuu, tulee saunojan jalkojen olla kiukaan yläpintaa korkeammalla. Jotta yhtälö saatiin toimimaan löylyhuoneen korkuisessa tilassa, on kiukaiden alaosa upotettu lattiatasoa alemmaksi. Saunan lämmitystä varten kiukaan suuluukun edessä on lämmitysmonttu, joka peitetään saunomisen ajaksi teräsritilällä, Puustinen kertoo.

– Saimme saunojen suunnittelussa useita hyviä vinkkejä Suomen Saunaseuran aktiivijäseniltä Gina Sundgrenilta ja Risto Elomaalta. Myös Kulttuurisaunan Tuomas Toivonen jakoi meille auliisti kokemuksiaan. Olemme hyvin kiitollisia kokemusperäisen saunatietouden jakamisesta ja haluamme myös osaltamme jakaa sitä muillekin saunoja suunnitteleville, Puustinen sanoo. Hän on itsekin Saunaseuran jäsen.

Saunamajuri Markkasen mukaan Löylyn savusauna on eräänlainen ”moderni hybridi”, jota lämmitetään osan aikaa hormin kautta.

– Se on kätevää ja turvallista. Kiukaassa on 2 500 kiloa laadukasta oliviini-kiuaskiveä Mäntyharjulta. Vaikka saunojia on aamusaunan päivinä paljon aamusta iltaan, löylyä riittää varmasti kaikille, Markkanen lupaa.

Kansantieteilijän, filosofian tohtorin Sakarin Pälsin esittämä löylyn laki käy toteen Löylyssä. Lain mukaan saunojan varpaiden tulee olla jalkapuulla kiuaskivien ylätasoa korkeammalla. Löylyssä tämä tosin piti ratkaista niin, että kiuas rakennettiin hieman lattiatasoa alemmaksi.

Löyly Helsinki

Hernesaarenranta 4, Helsinki
www.loylyhelsinki.fi

Valmistunut: 2016

Rakennuttajat: Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia

Arkkitehtisuunnittelu: Ville Hara ja Anu Puustinen / Avanto Arkkitehdit

Sisustusarkkitehti: Joanna Laajisto / Studio Joanna Laajisto

Toiminnoista vastaa NoHo Partners Oyj

Kolme puulämmitteistä saunaa sisällä: savusauna 18 neliötä, perinteinen puusauna 22 neliötä ja noin 11 neliön tilaussauna, lisäksi sähkösauna terassilla

Miehille ja naisille on omat pukuhuoneet ja suihkut, mutta saunat ja oleskelutilat ovat yhteiset, joten yleisessä saunassa uima-asu on pakollinen

Saunavuoron varaamista etukäteen verkosta suositellaan

Kahden tunnin saunavuoron hinta 25 euroa, sisältää pyyhkeen, lauteisen sekä shampoon ja suihkusaippuan, lisätunnit 12 euroa/tunti, uimapuvun voi vuokrata

Vuonna 2018 yhdysvaltalainen Time-lehti nimesi Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä

Vuonna 2020 Löyly suojeltiin sr-1-merkinnällä ja se on Suomen nuorimpia suojeltuja rakennuksia

Lisää luettavaa

Sauna-lehden artikkelit

22.09.2024

Tuo oma saunasi Sauna Routen reitille ja ota kulkijat vastaan!

Viime vuonna perustetun Sauna Routen toiminta etenee. Nyt etsitään reitille sopivia kohteita ja Museovirastolta on…

Drop Sauna Suomen luonnossa

Sauna-lehden artikkelit

10.09.2024

Pisaranmuotoinen sauna on esteettinen elämys

Espanjan kolea talvi herätti idean avaimet käteen -periaatteella valmistetusta saunasta, jonka voi nostaa vaikka kattoterassille.

Oslo ja kelluvat saunat

Sauna-lehden artikkelit

23.08.2024

Saunakonkeli Oslossa: Badstuforeningenin upeat yleiset saunat

Oslossa on meneillään saunabuumi. Oslon Saunaseuralla on jo 15 000 jäsentä ja yhdeksän saunaa ympäri…