Saunominen, uiminen, vihtominen ja kuikan huuto kesäillassa. Siitä on suomalainen kesä tehty. Kun vielä lisätään ruoka ja juoma, täydellinen saunakokemus on valmis. Kysyimme tunnetuilta suomalaiskokeilta, mitä he tarjoaisivat kesäsaunan jälkeen.
Teksti: Karoliina Saarnikko
Kuva: Liisa Valonen
Sirly Ylläsjärvi ja täydellisen rentoutumisen resepti
Rakastan saunomista ja saunoja, ensimmäiset lapsuuden muistoni ovat Virosta savusaunassa. Ehkä siksi tunnen olevani lähellä juuriani, kun astun Aurora Estaten savusaunaan Ylläsjärven rannalla.
Saunan jälkeen ruoka maistuu jotenkin taivaallisen hyvälle. Muistan, kun lapsena saunan jälkeen takassa grillattu makkara oli kuin juhlaruokaa!
Ehkä kokkina haluaisin kuitenkin suositella kermaista lohikeittoa. Ilmeisesti lohi ja muut rasvaiset kalat saavat ihmisessä aikaan melatoniinin tuotannon lisääntymisen ja niiden syöminen saattaa väsyttää. Kuvittele mielessäsi Suomen kesäyö, sauna, uiminen ja siihen herkullinen lohikeitto. Lopputulos on TÄYDELLISET yöunet!
Sirly Ylläsjärvi on kokki ja tuttu televisiosta: hän on esiintynyt vuosina 2011 ja 2020 MasterChef Suomi -kokkikilpailussa sekä vuonna 2021 Kokkisodassa. Tällä hetkellä hänet nähdään Nelosen Diili-ohjelmassa. Ylläsjärvi on myös yksi Ylläsjärven rannalla sijaitsevan Aurora Estate hotelli-ravintolan omistajista.
Lue lisää Sirlystä
Tomi Björck ja ultimate saunamässy
Kun muutimme aikoinaan perheen kanssa Australiaan, ikävöin Suomesta tietenkin saunaa. Lopulta päätin rakennuttaa sellaisen talomme pihalle Bondi Beachille. Arvatenkin se ei ollut kovin helppo projekti ja pelkkien rakennuslupien saaminen kesti yhdeksän kuukautta. Mutta lopulta se onnistui. Lasiseinäinen saunamme herätti kyllä naapurustossa ihmetystä.
Mun mielestä ns. ultimate saunamässy on grillatut ravut, misomajoneesi, pikkelöity sipuli ja pikku nori-levä kylkeen ja kaikki pehmeän sämpylän sisään.
Samalla fiiliksellä on syntynyt myös Ähtärin Saunaravintola Kiulun menu, jonka olen koonnut tiimini kanssa.
Tomi Björck on suomalainen kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija. Björckin ensimmäinen ravintola, Farang aloitti vuonna 2009 ja valittiin muun muassa Suomen parhaaksi ravintolaksi. Nykyään hänellä on lukuisia ravintoloita, joista viimeisimmät ovat Lily Lee, Boon Nam ja Sanchome sekä Roku Omakase. Björck tunnetaan myös televisiosta, muun muassa MasterChef Suomi -ohjelmista.
Tutustu Tomi Björckin ravintoloihin
Sami Tallberg ja salaatti suoraan luonnosta
Tarjoaisin villiyrttisalaatin ja lisukkeeksi savukalaa tai grillattua lihaa tai vuohenjuustoa ja mansikoita. Villiyrttisalaatin teen aina sesongissa olevista villiyrteistä, ilman tarkkaa reseptiä. 3-11 kasvia omanlaisine makuprofiileineen luo ennenkokemattoman ja unohtumattoman makukokemuksen. Villiyrteissä on niin paljon terveyttä ja hyvinvointia edistäviä ainesosia upeiden makujen ja niiden ekologisuuden lisäksi, että vieläkään hyvin harva sitä tajuaa.
Saunomisen yhteydessä olemme avoinna juurikin hyvinvoinnille, mieli-keho yhteyteen ja meitä ympäröivään luontoon. Siksi saunomisen yhteydessä tätä luontoyhteyttä on hyvä voimistaa syömällä myös meitä ympäröivää luontoa. Saunan ympäriltä kerätyt syötävät villiyrtit maustan vinegretillä, merisuolalla ja chilillä. Näin villiyrttien erikoiset maut nivoutuvat yhdeksi eheäksi kokonaisuudeksi, joka muuttuu suussa sittemmin makujen ilotulitukseksi.
Saunon viikoittain, kerran tai useammin. Tärkeää on päästä mereen tai järveen saunomisen yhteydessä. Tällä kombolla pääsee tasapainoon mieli-keho –akselilla.
Merkittävimpiä saunakokemuksiani on Frantsilan pyörittämällä Koskelan Museotorpalla, Sastamalassa, koetut savusaunalöylyt koivuvihdan ja magnesiumkylvyn, ja tietty järviuintiin yhdistettynä. Sanoilla, jos tätä kokemusta yrittäisi kuvata niin vain maaginen voivat kuvastaa sitä kyllin osuvasti. Sastamalassa söimme myös villiyrttisalaattia; näin oma elämäntehtäväni villiyrttikouluttajana nivoutui oivasti myös perinteiseen saunakulttuuriin ja sen vaalimiseen.
Sami Tallberg on keittiöpäällikkö, ruokakirjailija ja villiyrttien puolestapuhuja. Hänen intohimonaan on tuoda Suomen luonto ja sen villit antimet kaikkien ulottuville. Hän on järjestänyt villiyrttikursseja ja -tapahtumia jo parikymmentä vuotta eri puolilla maailmaa. Tällä hetkellä hän pyörittää Turun Finnish Design Shopin yhteydessä ST x FDS -lounasravintolaa. Tallbergin Villiyrttikeittokirjasta ilmestyi juuri 11. painos kauppoihin. Supersuosittu kirja sisältää nyt jopa 122 suomalaista kasvia.
Tilaa Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirja
Sikke Sumari ja kiireettömän saunan lettukestit
Minusta olisi ihana tarjota pannukakkua tai pitsireunalettuja hyvän raparperihillon kera! Niistä tykkäävät sekä lapset että aikuiset.
Sauna on minulle sekä sielun että kehon puhdistautumisriitti. Siksi haluan saunaan hiljaisuutta ja hämärää valoa sekä matalan lämpötilan. Ihannesaunani on meren äärellä, jotta voin vielä lisätä puhdistautumista saunomisen ohella meren aalloissa.
Saunomisen tulee olla kiireetöntä ja sen jälkeen mielellään hetki lämpöiseen pyyhkeeseen kietoutuneena siemailisin jotain alkoholitonta juomaa. Vasta sitten on aika käydä letunpaiston kimppuun!
Sikke Sumari on kokki, ruokakirjailija, tv-kasvo ja ravintoloitsija. Hän pyörittää kahta ravintolaa: Sikke’s:iä Eirassa ja Haukilahden Helmeä Espoossa. Sen lisäksi hän suunnittelee uusia reseptejä Italia lautasella -valmisruokasarjaansa.