Löylynhenki-palkinto
Suomen Saunaseura myöntää vuosittain Löylynhenki-palkinnon ansiokkaasti saunan hyväksi toimineelle henkilölle tai yhteisölle. Ensimmäisen kerran palkinto myönnettiin vuonna 1988.
Suomen Saunaseura myöntää vuosittain Löylynhenki-palkinnon ansiokkaasti suomalaisen saunakulttuurin hyväksi tehdystä työstä henkilölle tai yhteisölle. Ensimmäisen kerran palkinto jaettiin vuonna 1988. Seuran johtokunta valitsee palkinnon saajan seuran jäseniltä tulleiden ehdokkaiden joukosta.
Aluksi palkinto kulki nimellä ”vuoden saunoja”. Vuonna 1991 nimi vaihtui Samuli-palkinnoksi ja 2010 nimeksi vaihdettiin Löylynhenki-palkinto.
Löylynhenki-palkitut
2023: Sauna Aid monikansallinen projekti, joka tarjoaa siirrettäviä saunatiloja ja tukipalveluita luonnon- ja ihmisen aiheuttamien katastrofien uhreille.
2022: Pentti Hakala Hakala tunnetaan saunakulttuurin, ja erityisesti savusaunakulttuurin, edistäjänä jo vuosikymmenien ajan. Hakala on muun muassa vihdanteon maailmanmestari 2001, vihtomisen maailmanmestari 2008, Löylynlyöjät ry:n perustaja ja kunniapuheenjohtaja, Saunafestivaalien perustaja sekä Kansainvälisen savusaunaklubi ry:n perustajajäsen.
2021: Lassi A. Liikkanen on saunologi, dosentti ja suunnittelualan moniosaaja. Löylynhenki-palkinnon perusteluissa painotettiin Liikkasen pitkäjänteistä ja perusteellista työtä suomalaisen saunakulttuurin edistäjänä. Sen lisäksi hänen todettiin syventävän suomalaisten tietoisuutta omasta saunakulttuuristaan. Viime vuosina Liikkanen on julkaissut myös kirjoja hyvästä saunatiedosta. Hyvien löylyjen salaisuus (Rakennustieto) julkaistiin vuonna 2019 ja tämän vuoden keväällä ilmestyi englanninkielinen rinnakkaisteos Secret of Finnish Sauna Design (Culicidae Architectural Press, USA).
2020: Professori, kardiologi Jari Laukkanen, Itä-Suomen yliopiston sisätautiopin professori ja Keski-Suomen keskussairaalan kardiologian erikoislääkäri. Hän on työryhmänsä kanssa tutkinut saunan terveysvaikutuksia jo pitkään.
2019: Prosessori (emer.) Pentti Tuohimaa, joka on vuosikymmenten ajan ollut edistämässä suomalaisen saunakulttuurin kehitystä. Pentti Tuohimaa on tehnyt pääasiallisen työuransa Tampereen yliopiston anatomian professorina. Vapaa-aikanaan hän on kolmen vuosikymmenen ajan ”harrastanut saunaa lähes työkseen”.
2018: Dosentti, yliopistotutkija Jarkko Tissari, joka on ansioitunut Itä-Suomen yliopistossa jo parinkymmenen vuoden ajan tehdyissä puun polton tutkimuksissa, joissa on nyt otettu tarkasteluun kiukaat omana ryhmänään.
2017: Suomen Saunakulttuuri ry, joka on vapaaehtoisvoimin siirtänyt Muuramen saunakylän Jämsän Juokslahteen. Se on sinänsä kulttuuriteko ja kylän toiminnan kehittäminen sekä ylläpitäminen on saunakulttuurin vaalimista parhaimmillaan.
2016: Helsinki Sauna Day, jonka ideana on, että kuka tahansa saa ilmoittaa oman saunansa mukaan tapahtumaan ja saunavuoroja varataan verkossa.
2015: Yrittäjä Kimmo Helistö tunnustuksena hänen ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä työstään yleisen saunakulttuurin ylläpitämisessä sekä suomalaisen saunakulttuurin tunnetuksi tekemisessä
2014: silloinen Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck, suomalaisen saunan puolestapuhuja ja aktiivinen sauna-aatteen levittäjä.
2013: Rajaportin sauna Tampereen Pispalassa, Suomen vanhin yleinen sauna (perustettu vuonna 1906).
2012 Arkkitehtiprofessori Pekka Tommila, suomalaisen savusaunakulttuurin elvyttäjä ja puolestapuhuja.,
2011 Suomalainen saunadiplomatia ja saunadiplomaatit. Palkinnon vastaanottivat ulkoasianministeriön puolesta valtiosihteeri Perttii Torstila sekä 100 Suomen suurlähettilästä ulkomaanedustustojen päällikköä
2010–2000
2010 Ohjaajat Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen dokumenttielokuvasta Miesten vuoro,
2009 YK:n rauhanturvaajat ja Rauhanturvaajien Museo tunnustuksena saunakulttuurin vaalimisesta eri operaatioissa eri puolilla maailmaa
2008 Nina Stenros ja Anu Valve, TV-dokumentti Sauna – totuus saunasta, totuus suomalaisista
2007 Rainer Hanhilahti, Saunasaaren perustaja
2006 Olli Leikas, traktorivetoisen savusaunan keksijä ja taitavasti rakentaja
2004 Suomen Latu ry, liikunnan ja saunomisen yhdistäjä
2003 Arkkitehti Severi Blomstedt ja valokuvaaja Jari Jetsonen, Löylyn Henki -näyttelyn työryhmä
2002 Lions Club, Asikkala
2001 Matkailuyrittäjä Pentti-Oskari Kangas, Rymättylän Herrankukkaron perustaja
2000 Keraamikko Teppo Hurme, saunamuseon perustaja
1999–1988
1999 Kirjailija Markku Nieminen, vienankarjalaisen kulttuurin elvyttäjä
1998 Näyttelijä Keijo Komppa, yleisten saunojen puolestapuhuja
1997 Ekonomi Ritva Müller, Matkailun Edistämiskeskus, saunalähettiläs maailmalla
1996 Toimitusohtaja Pekka Roviola, savusaunamalliston ja savusaunakiukaan luominen
1995 Maisteri Eero Välikangas, Tampereen kv. Savusaunaklubi, saunarauhan julistaja
1994 Johtaja Heiz Steinfeld, Saksa, suomalaisen saunan tunnetuksi tekeminen Saksassa
1993 Kotiharjun sauna, ainoa yleinen puulämmitteinen sauna Helsingissä
1992 Arkkitehti Risto Vuolle-Apiala, aloite Muuramen saunakylän rakentamisesta
1991 Emeritusprofessori Ilmar Talve, Viro, väitöskirja saunasta 1960
1990 Professori Erkki Helamaa, saunaperinteen vaaliminen, rakennustekniikka
1989 Mirja Mohtaschemi-Virkkunen, kirja ”Terveisiä saunasta”
1988 UKK-Instituutti, tutkimukset saunomisen ja siihen liittyvän jäähdyttelyn terveellisyydestä