Lähde saunomaan Helsingin saaristoon! Helsingin lähivesillä on lukuisia saunomismahdollisuuksia venematkan päässä. Saunaseuran jäsen Alexander Holst on purjehtinut koko ikänsä ja saunonut useissa saaristosaunoissa.
Saunominen on mahtavaa ja vesillä liikkuminen on mahtavaa. Mutta näiden kahden yhdistelmä on vielä mahtavampaa! Esittelen alla itselleni mieluisimmat saunat Helsingin saaristossa, jotka kaikki ovat korkeintaan viikonlopun edestakaisen purjehdusmatkan päässä. Moottoriveneellä kaikissa ehtii käydä toki päiväretkellä. Saariin pääsee toki myös melomalla ja osaan kulkee myös reittiliikennettä.
Omat mielisaunani ovat maksuttomia itsepalvelusaunoja. Varauksiin käytetään joko varauskalenteria tai satamaan saavuttaessa etsitään viimeisin varaaja ja asettaudutaan jonoon. Osassa kohteita on käytössä varauskalenteri, johon voi tehdä varauksen.
Löylyveden saatavuus vaihtelee saunoittain. Osassa paikkoja vesi tulee kaivosta, osassa se pitää tuoda mukanaan. Puita on paikan päällä, mutta niiden jalostusaste vaihtelee. Osassa paikkoja joutuu käyttämään sahaa ja kirvestä. Osassa saa nauttia valmiista puista. Saunavuoron pituus on yleensä tunti. Kaikissa saarissa on myös tulipaikkoja. Itsepalvelupaikkoja löytyy eritoten Uudenmaan vesiltä.
Aivan ongelmatonta itsepalvelusaunominen ei tietenkään aina ole. Yhteiskuntatieteistä tuttu yhteismaan tragedia ilmenee myös näissä paikoissa. Allekirjoittaneella on muistissa eräskin kerta kauempaa Raaseporin Byxholmenista, jossa laadukkaalla kotimaisella purjeveneellä liikkunut seurue oli varannut 1,5 tunnin vuoron. Tämä oli toki kohtuullista monilapsiselle venekunnalle. Oman vuoron koittaessa kiukaassa oli kuitenkin hädin tuskin hiillosta jäljellä ja puita piti ryhtyä tekemään itse – sateessa. Pitkän purjehduspäivän jälkeen tästä jäi paha maku suuhun. Mutta, tämäkin oli lopulta niitä ensimmäisen maailman ongelmia.
1. Gåsgrundet, Espoo
60°05,44′ P, 24°45,14′
Merikartta B 627, nro 380
Itsepalvelusauna, ilmainen
Löylyvesi: kaivosta (ei juomakelpoista)
Varaus: etsi edellinen saunoja
www.espoo.fi/fi-FI/Kulttuuri_ja_liikunta/Ulkoilu/Ulkoilusaaret
Gåsis (9,8 ha) on Espoon kaupungin ulkoilusaari, jonne pääsee kesäaikaan myös reittiveneellä. Satamassa on kiinteä laituri ja poijukiinnitys. Satama on jokseenkin matala. Itse olen käynyt paikan päällä 1,6 metrin, 1,4 metrin ja 0,9 metrin syväyksillä. Näistä syvimmällä sai olla tarkkana.
Paikalla on jatkuvalämmitteinen sauna. Löyly- ja pesuvettä saa kaivosta, kaivon vesi ei ole juomakelpoista.
Varaus toimii siten, että saavuttaessa satamaan etsitään saunomisjonon viimeinen ja ilmoitetaan, että ollaan seuraavana.
Espoon kaupunki suunnitteli taannoin purkavansa saunan, koska luuli, ettei sitä oltu kunnostettu. Paikan aktiiviset käyttäjät olivat kuitenkin ylläpitäneet saunan kuntoa talkootöillä ilman, että kaupunki tiesi siitä. Saunan säilyttämiseksi liikkui myös adressi ja se säästyi lopulta purkamiselta. Vilkkaimpana kesäkautena tunnelma saaressa saattaa paikoitellen yltyä hyvinkin riehakkaaksi. Tällöin Gåsis ei välttämättä ole kaikkein mieluisin kohde lapsiperheille tai rauhaa rakastaville. Sauna sijaitsee kuitenkin muusta saaresta sopivasti erillään.
2. Pikku Leikosaari, Helsinki
60°10,2′ P, 25°08,7′
Merikartta A&B 625, nro 295
Itsepalvelu, ilmainen
Löylyvesi: oma
Varaus: varauskirja
www.uuvi.fi/fi/kohde/pikku-leikosaari/
Pikku Leikosaari on Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen ulkoilusaari Villingin itä-luoteispuolella. Veneen kiinnitys tapahtuu kalliolenkkeihin, paikassa on myös pari poijua. Poijuissa on nähty kiinnitettyinä myös pienempiä purjeveneitä. Isommalla veneellä ankkuri on kuitenkin varmempi vaihtoehto. Saunalla on pieni uimalaituri uimatikkailla, johon ei saa kiinnittyä. UUVI:n sivuilta löytyy hyvät lähestymiskartat.
Sauna varataan kirjoittamalla nimi ja veneen nimi varauskirjaan. Saunalla on puita, jotka pitää pilkkoa itse. Seuraavalle saunojalle pitää jättää vähintään pesällinen puita. Kiivaimpana kesäkautena, jos saapuu auringonlaskun aikaan saarelle, omaa saunavuoroaan on saanut kuulemma odottaa aamuyöhön asti.
3. Lähteelä, Porkkalanniemi, Kirkkonummi
59°58,9′ P, 24°26,4′
Merikartta B 629, nro 402
Maksullinen
Varaus: netistä, ennakkomaksu
www.lahteela.fi
Lähteelä on Helsingin kaupungin ulkoilualue. Saunan toimintaa pyörittävä yrittäjä vastaa myös läheisen Stora Svartön sataman toiminnasta ja Sipoon Kaunissaaren satama- ja saunapalveluista.
Lähteelässä on jatkuvalämmitteinen puusauna ja sähkösauna. Saunavuorot varataan ja maksetaan ennakkoon netissä.
Puusauna
Vesi: kaivovesi sisään, lämminvesi padassa
Puusaunan lauteille mahtuu kerrallaan kuusi ihmistä. Kiuas on IKI-kiukaan valmistama. Normaalissa perhekäytössä saunan löylyt riittävät mainiosti, mutta kun seurue koostuu paatuneista löylynlyöjistä, näin ei aina ole. Sauna-puritaanien harmiksi saunojien jalat ovat, vastoin löylyn lakia, kiukaan yläpään alapuolella. Laudoista tehdyt portaat vievät laiturille, josta uimatikkaat vievät matalaan veteen.
Sähkösauna
Vesi: Kylmä kaivovesi tulee sisään, lämminvesi sähköpadasta
Sähkösauna on allekirjoittaneen saunaseuralaisen vaativaan makuun myös isommalle porukalle hyvä. Kiuas on Harvian valmistama.
Lähteelään pääsee myös autolla ja saunat pidetään myös talviaikaan. Pysäköintialueelta on noin kilometrin kävelymatka puusaunalle ja kaksi kilometriä sähkösaunalle. Veneellä pääsee parin sadan metrin päähän sähkösaunalta.
4. Isosaari, Helsinki
60°06’ P, 25°03’
Merikartta A 626, numeroimaton
Maksullinen, satamamaksu (tai laivalipun hinta)
www.visitisosaari.fi
Isosaari on entinen puolustusvoimien saari Santahaminan eteläpuolella. Saunoissa saakin joka kerta kuulla jonkun saunojan armeijamuistoja saaresta. Sauna sisältyy hintaan, tuli sitten laivalla tai omalla veneellä. Sesongista riippuen käytössä on välillä miehistön sähkösauna kaikille ja välillä miehistön sähkösauna on tarkoitettu laivamatkustajille ja upseerien sähkösauna veneilijöille. Upseerien saunatilaa on kapea ja korkea ja siellä saa huomattavasti kipakammat löylyt kuin miehistösaunassa. Molemmat saunat sijaitsevat samassa rakennuksessa meren rannalla, läheiseltä uimalaiturilta voi pulahtaa myös veteen. Lisäksi Isosaaressa on erillinen tilaussauna. Saunominen tapahtuu uimapuvuissa.
5. Tallholmen, Sipoo
59°59, 24′ P, 24°24,94′
Merikartta A 623, numeroimaton
Itsepalvelu, ilmainen
Löylyvesi: kaivo
www.vantaa.fi/vapaa-aika/luonto_ja_ulkoilu/retkeily/ulkoilusaaret
Tallholmen on Vantaan kaupungin ulkoilusaari Sipoon alueella. Saunominen toimii samanlaisella itsepalveluperiaatteella kuin Pikku Leikosaaressa ja Gåsgrundeissa.
Saari on ollut myynnissä vuodesta 2020 lähtien. Tätä kirjoittaessa paikkaa ei vielä ole myyty. Myynnin syyksi on esitetty, että tavalliset vantaalaiset eivät pääse käyttämään saaren palveluita ilman omaa venettä. Kaupunki oli myös pyytänyt tarjouksia reittiliikenteestä saareen, mutta ei saanut yhtään tarjousta.
Lisää itsepalvelusaunoja:
Stora Halsö, Inkoo (Uudenmaan virkistysalueyhdistys UUVI:n ylläpitämä)
Byxholmen, Raasepori (Uudenmaan virkistysalueyhdistys UUVI:n ylläpitämä)
Lisää maksullisia saunoja:
Lonna, Helsinki
Kaunissaari, Sipoo
Teksti ja kuvat: Alexander Holst