Teksti: Katja Pantzar
Kuva: Katja Tähjä
Virallisesti olen paluumuuttaja – muutin vanhempieni kanssa Suomesta ulkomaille 3-vuotiaana ja palasin Suomeen työn perässä 33-vuotiaana. Samaistun kuitenkin maahanmuuttajiin, koska moni suomalainen kulttuuriperinne, kuten sauna, on vaatinut opettelua.
Pohjois-Amerikassa kasvaneena minua suorastaan ahdisti alkuvuosina Suomessa ajatus, että joutuisin istumaan alasti saunan höyryissä naispuolisten kollegojeni tai ystävieni kanssa.
Kun löysin talviuintiharrastuksen hyvän ystävän kautta, kaikki muuttui.
Ensi pulahduksesta jäin täysin koukkuun avantouimiseen, joka hoiti päätäni ja kehoani. Kylmän meripulahduksen jälkeen aloin arvostamaan ja ymmärtämään saunaa ihan uudella tavalla.
Terveysvaikutuksien lisäksi avantouinti ja sauna avasivat ulkomaalaistaustaiselle uuden väylän suomalaiseen yhteiskuntaan, kulttuuriin ja yhteisöllisyyteen.
Työkollegat, jotka eivät aikaisemmin tervehtineet toimistolla ja naapurit, jotka eivät moikanneet kadulla, katsoivat suoraan silmiin ja juttelivat saunassa. Me saunojat nauramme, vaihdamme elämänviisautta sekä käytännön vinkkejä. Samalla tulee uusia ystäviä, jotka tervehtivät kadulla ja kaupassa ja kutsuivat kahville, kävelylle tai luokseen syömään.
Samalla kun sauna on mahtava sosiaalinen väline, se on ainutlaatuinen. On vaikea keksiä toista paikkaa, missä voi rauhallisesti kuunnella ja keskustella niin mielenkiintoisesti ja saa läpileikkauksen koko yhteiskunnasta. Tämä tuntuu yhä tärkeämmältä aikana, jolloin vastakkainasettelu lisääntyy ympäri maailmaa.
Sauna on niitä harvoja paikkoja maailmassa, jonne ei tuoda kännykkää. Ollaan täysin offline-tilassa. Mieli, sielu ja keho lepäävät.
Olen löytänyt saunassa paikan, jossa ensimmäistä kertaa elämässä minut hyväksytään sellaisena kun olen. Saunassahan keskiössä on ryhmä, ei yksilö. Keskiössä on me, ei minä. Tarkoitus on saunoa yhdessä eikä ketään kiinnosta, miltä joku näyttää alasti, mikä on todella vapauttavaa.
Hyödynnän nykyään saunaa jopa työvälineenä. Kun teen taustatyötä tietokirjojani varten tai kun ulkomaalainen toimittaja kysyy, kuinka pääsee suomalaiseen elämän ytimeen ja sydämeen, suosin ja suosittelen saunaa.
Toimittajana ja kirjailijan juttukeikoillani pitkin Suomea – Lapissa, Pohjois-Karjalassa tai pienessä Iin kunnassa – kysyn, voisinko tavata paikallisen avantouimarin ja mennä uimaan ja saunomaan. Löylyssä päästään suoraan asiaan ja siellä ne tositarinat kerrotaan.
Nykyään sauna on niin oleellinen osa elämää, etten enää osaisi elää ilman sitä.
Ja ne rakkaat saunakaverit auttavat arkielämässä ja käytännön asioissa. Kun oma kirjoituskieleni on englanti, kirjoitettu suomen kieleni ei ole natiivitasolla. Tämänkin tekstin on tarkistanut ja oikolukenut saunasisko.
Katja Pantzar on helsinkiläinen toimittaja ja tietokirjailija, jonka The Finnish Way (Penguin Random House/2018) on käännetty 24 eri kielelle. Kevällä 2025 ilmestyy englanninkielinen Helsinki by Sauna (Siltala Kustannus), opaskirja pääkaupungin julkisiin saunoihin. Pantzarin uusin tietokirja, The Power of Hot & Cold: From Sauna to Sea (Hodder UK) ilmestyy marraskuussa 2024.