Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Lue Jannen haastattelu!

Uutisarkisto

06.02.2020

”Maailman megatrendit eivät saunaa heilauta”

Näin sanoo Saunaseuran nykyinen toiminnanjohtaja Janne Koskenniemi.  – Suomalaisella saunalla on selvästi myös kansainvälistä kysyntää. Olisiko sauna seuraava nokia, Janne pohtii.

Janne aloitti Suomen Saunaseuran toiminnanjohtajana viime joulukuun alussa ja ensimmäinen itsenäinen työpäivä sattui olemaan perjantai ja kolmastoista. Hyvinhän se sujui ja mikä ettei: rekrytointivaiheen haastatteluissa Jannea kuvattiin rauhalliseksi ja skarpiksi henkilöksi, joka pystyy viemään asioita järjestelmällisesti eteenpäin.

Saunaseuraan tullessaan Janne ei hypännyt ihan outoon maailmaan. Hän oli jo aikaisemmin käynyt Saunatalolla vieraana. Janne oli myös hakenut toiminnanjohtajan sijaiseksi jo vuonna 2016, jolloin hänen edeltäjälleen Katariina Styrmannille etsittiin ensimmäisen kerran tuuraajaa.

– Silloin valituksi tullut Nuortimon Jussi otti minuun yhteyttä pois lähtiessään, mutta määräaikainen pesti ei soveltunut silloisiin kiireisiini, Janne sanoo.

– Olen kuitenkin ollut koko ajan kuulolla Saunaseuran tapahtumista. Kata ja Jussi ovat tuttuja ylioppilasliikkeen kautta ja olen säännöllisesti lukenut Sauna-lehteä verkossa, mikä on pitänyt minut kartalla, Janne kertoo.

Hyvillä fiiliksillä

Janne siirtyi Saunaseuraan rekrytointipäällikön tehtävistä Paragraaffi Oy:stä. Tätä haastattelua tehtäessä Jannella oli takana vasta noin puolitoista kuukautta toiminnanjohtajana.

– Tosi hyvillä fiiliksillä mennään. Saunaseuran johtokunta on hyvä porukka ja saunatalon työkaverit mukavia sekä osaavia, Janne kuvaa ensitunnelmiaan.

– Edeltäjäni on tehnyt erittäinhyvää työtä eli pohjat on kunnossa. Nyt on kuitenkin menossa paljon hankkeita, joita täytyy edistää ja viedä toteutukseen. Näitä ovat muun muassa saunomiskäytäntöjen yhtenäistäminen, tietojärjestelmän uudistaminen ja jäsenkysely.

Janne sanoo jo huomanneensa, miten eri tavalla jäsenet suhtautuvat Saunaseuraan ja varsinkin saunataloon. – Saunatalo on joillekin pyhä ja harras paikka. Vaikka joitain käytäntöjä pitää muistutella ja osinuudistaa, ei seuran saunoihin ole tarkoitus tuoda kaupallisen saunan ilmapiiriä tai tunnusmerkkejä. Vaskiniemi on nimenomaan Saunaseuran jäsensauna.

Luottamustoimia ja hyönteisyrittäjyyttä

Janne on syntynyt 1987 Savukoskella. Lukion ja intin jälkeen tie vei opiskelemaan Jyväskylään. Yhteiskuntatieteiden maisteriksi Janne valmistui vuonna 2017.

Jo Jyväskylässä Janne oli aktiivisesti mukana opiskelijapolitiikassa ja toimi muun muassa ylioppilaskunnan edustajistossa ja hallituksessa. Pääkaupunkiin muutettuaan Janne solahti Suomen Ylioppilaskuntien liiton kautta Aalto-yliopiston piireihin ja ylioppilaskuntaan töihinkin, ensin hallintopäälliköksi ja sitten pääsihteeriksi.

Janne sanoo toimineensa aktiivisesti todella monessa järjestössä sekä hoitaneensa niin kunnallisia kuin kansallisiakin luottamustoimia politiikkaan ja kulttuuriin liittyen.

Janne on ollut myös mukana perustamassa Suomen ensimmäistä hyönteiskasvatuksen yritystä, EntoCubea, ja on sen pienosakas edelleen.

– Ensimmäiset suomalaiset sirkkatuotteet lähtivät kauppoihin aikoinaan meiltä. Nykyisin keskitymme sirkkojen kasvatuksen automatisointiin, koska sirkkojen kasvattaminen on hyvin työvoimaintensiivistä. Olemme konsultoineet myös sirkkakasvattajia muun muassa Keski-Euroopassa, Itä-Euroopassa ja Espanjassa, Janne kertoo.

Olutfestareita tyylillä

Olutkulttuuri on Jannen intohimoinen harrastus.

– Käyn kuukausittain vapaa-ajalla pitämässä luentoja ja myymässä olutfestareilla olutta, Janne sanoo.

Janne on ollut mukana perustamassa Otaniemessä kerran vuodessa järjestettävää Ota Olut -festaria, jonka kantavia voimia hän on edelleen. – Parissa päivässä on kolmisen tuhatta kävijää ja haluammekin pitää tapahtuman pienimuotoisena, vähän opiskelijabileiden tyylillä. Me järjestetään festarit rennolla otteella ja vapaaehtoisin voimin.

Janne korostaa, että Ota Olut -festarien tarkoitus ei ole myydä olutta valtavia määriäja juottaa ihmisiä tolkuttomaan humalaan. – Haluamme näyttää, miten laatu korvaa määrän ja tuoda järkeä alkoholin käyttöön. Halvimman six packin sijaan kannattaa nauttia yksi hyvä olut ja maistella sitä huolella.

–  Olut on muutakin kuin keskikaljaa ja olutharrastusta aliarvioidaan ihan tarpeettomasti. Oluessa on paljon ulottuvuuksia kuten viineissä, mutta harrastuksena se on halvempi. Osaan myös arvostaa olueen liittyvä käsityötä, koska valmistan sitä itsekin, Janne kertoo.

– Oluen laadukas käyttö on vähän sama asia kuin hyvä saunominen. Saunastakin saa paljon enemmän iloa, kun on aikaa rentoutua eikä vaan käy pikaisesti ottamassa löylyn ja suihkun kuin pakkopullan.

Laaja kenttä

Saunaseuran toiminnanjohtajan työhön sisältyy saunakulttuurin edistäminen, järjestön hallinto sekä saunatalon ylläpidosta vastaaminen. Hän vastaa seuran taloudesta ja toiminnasta yhdistyksen sääntöjen ja hallituksen linjausten mukaan, toimii henkilöstön esimiehenä sekä vastaa jäsenpalveluista, saunatalon sujuvasta toiminnasta sekä viestinnästä. Yhteydenpito sidosryhmiin sekä median yhteydenottoihin vastaaminen ovat myös olennainen osa toimenkuvaa.

– Saunakulttuuri on laaja kenttä, jossa on paljon perinteitä, erilaisia saunaseuroja ja -yhteisöjä, innokkaita toimijoita ja alakulttuureja. Paljon on mielenkiintoista oppimista.

– Sauna on varmasti yksi Suomen vientiartikkeli. Olen jo ehtinyt saada esimerkiksi Japanista lukuisia yhteydenottoja, koska varsinkin nuori sukupolvi on siellä aivan innoissaan saunomisesta. Olisiko sauna Suomen seuraava nokia vai onko se sitä jo?

Työntäyteisten päivien ja usein iltojenkin jälkeen – toiminnanjohtajahan on sekä johtokunnan että lähes kaikkien toimikuntien sihteeri – Jannella on ollut aikaa tutustua myös Vaskiniemen saunoihin ja niiden löylyihin. Lempisaunat ovat selvillä:

– Kolmonen ja nelonen – ne ovat niin erilaiset sekä tunnelmaltaan että löylyiltään. Mielelläni käyn terassilla vilvoittelemassa, mutta avanto ja uiminen eivät ole minun juttuni.

Janne Koskenniemi

  • syntymäpaikka Savukoski, 1987, nykyinen asuinpaikka Helsinki
  • Suomen Saunaseuran toiminnanjohtaja 2.12.2019 alkaen
  • YTM, 2017, Jyväskylän yliopisto
  • aikaisempi työkokemus mm. Paragraaffi Oy: rekrytointipäällikkö ja HR-Asiantuntija (10/2017–12/2019), EntoCube:perustaja ja osakas (5/2015–), Aalto-yliopiston ylioppilaskunta: pääsihteeri (9/13–9/16) sekä  hallintopäällikkö (11/2011–8/2013)
  • lukuisia luottamustoimia ja aktiivista järjestystoimintaa sen monissa muodoissa ja eri tasoilla
  • avoliitossa, ei lapsia

Teksti: Leena-Kaisa Simola

Kuva: Olli Urpela