Teksti: Heli Suominen
Kuva: Ossi Piispanen
Saunafundamentalismin sijaan suomalaisten kannattaa olla avoimia uudelle ja osallistua keskusteluun ja kehitykseen, kirjoittaa Heli Suominen. Suominen on Suomen Saunaseuran jäsen ja työskentelee viestintäpäällikkönä valtioneuvoston kansliassa.
Saksalainen kylpyläyritys Therme rakentaa Britannian Manchesteriin spa-maailmaa, johon tulee yli 30 erilaista saunaa. Hanke on esimerkki kahdesta ilmiöstä.
Ensinnäkin sauna kiinnostaa maailmalla nyt enemmän kuin koskaan. Tämä on suomalaiselle diplomatialle, maakuvalle ja viennille hieno asia. Mutta toiseksi: apajilla on paljon muitakin kuin suomalaiset. Otetaan pari esimerkkiä.
Norjan pääkaupunki Oslo houkuttelee kaupunkiin matkailijoita kelluvien saunojen avulla. Rakastan Helsingin Löylyä ja Kulttuurisaunaa, mutta pakko myöntää: Oslo on Helsingille vakavasti otettava kilpailija saunamatkailun kohteena.
Viro on julistanut, että 2023 on ”saunavuosi”. Se järjestää saunatapahtumia ympäri vuoden eri puolilla Viroa, muun muassa saunamaratonin.
Naapurimaa Ruotsin kansallisylpeys Ikea lanseerasi saunamalliston – onneksi sentään suomalaisen Marimekon kanssa!
Ja vielä britit! Englantilaiset ovat tunnetusti häveliäitä, ja saunaan liitetty alastomuus on ollut kynnys innostua saunasta. Korona-aika nostatti kuitenkin buumin, jossa etenkin äveriäät britit ovat rakennuttaneet omille pihoilleen saunoja.
Keväällä Lontoossa järjestettiin historian ensimmäinen saunafestivaali, joka oli suomalaiselle erikoinen ja riemastuttava kokemus.
Asfalttiselle sisäpihalle oli tuotu tai rakennettu useita pieniä saunoja. DJ:t soittivat musiikkia, ulkoilmabaari tarjoili drinkkejä ja pienellä lavalla järjestettiin keskusteluja. Saunojat olivat pääosin nuoria kaupunkilaisia.
Joten saksalainen Therme on varmasti tehnyt laskelmia siitä, että Manchesteriin rakennettava spa-maailma kiinnostaa asiakkaita.
Lue myös: Sauna ei kuole koskaan
Kun perustimme Suomen Lontoon-suurlähetystöön Diplomatic Sauna Society –seuran vuonna 2022, brittimedia suorastaan kirmasi tekemään juttuja siitä ja vierailemaan. Niin BBC, Times, Monocle kuin japanilainen TV-kanava raportoivat suomalaisesta saunadiplomatiasta.
Moni saunaintoilija valitti, että oli vaikea löytää suomalaista avaimet käteen –palvelua, jolla saisi oman pihasaunan.
Suomella on saunamaana etumatkaa historian ja perinteiden ansiosta – onhan sauna suomalainen sana ja juuri suomalainen sauna pääsi Unescon kulttuuriperintölistalle. Suomen suurlähetystöissä on kutsuttu vieraita saunaan jo vuosikymmeniä.
Mutta saunalla ei ole patenttia: kuka tahansa voi tehdä saunan ja jopa ”keksiä sen uudelleen”.
Saunafundamentalismin sijaan suomalaisten kannattaa olla avoimia uudelle ja osallistua keskusteluun ja kehitykseen.
Saunayritysten kannattaa markkinoida osaamistaan maailmalla nyt täysin rinnoin, jotta hyödymme saunabuumista. Se tuo parhaimmillaan yrityksille vientiä ja lisäksi houkuttelee matkailijoita.
Helsingin ja Tampereen kaupunkisaunakulttuuri on jo vuosia elänyt uutta renessanssia. Tämä tekee kaupungeista myös houkuttelevia matkailukohteita.
Toivon sekä saunojana että matkailun edistäjän näkökulmasta, että Suomeen saadaan lisää kaupunkisaunoja meren äärelle, järvien rannoille ja joen partaille.
Toivottavasti kaupunkiaktivistit järjestävät taas Sauna Dayn – siitä on kyselty Englannista asti. Julkinen sauna esimerkiksi Helsingin Seurasaareen elävöittäisi koko saarta.
Jotta hyödymme globaalista saunabuumista, tarvitsemme sekä rohkeita yrittäjiä panostamaan vientiin ja matkailuun että kaupunkien päättäjien tukea ja ymmärrystä uusille hankkeile.
HELI SUOMINEN
Kirjoittaja on Saunaseuran jäsen ja työskentelee viestintäpäällikkönä valtioneuvoston kansliassa. Hän toimi lehdistöneuvoksena Suomen Lontoon-suurlähetystössä 2020-2023.