Tulevaisuuden kerrostaloissa on harkitusti huoneistokohtaisia saunoja ja edustavat yhteiset saunatilat. Varausjärjestelmät digitalisoituvat ja yksilötarpeinen saunominen kasvaa.
– Kiinnostus taloyhtiöiden saunoja kohtaan on kasvanut viime vuosina, vahvistaa kiinteistöneuvos Markku Kulomäki. Hän on työskennellyt isännöitsijänä vuodesta 1979. Kulomäki toimii päävastuullisena isännöitsijänä SKH-Isännöinti Oy:ssä pääkaupunkiseudulla.
Kulomäen aloittaessa isännöitsijänä melkein jokaisessa kerrostalossa oli yhteissauna, jonka saunavuorot olivat todella kysyttyjä.
– Lähes joka perheellä oli vakivuoro. Perjantain ja lauantain alkuiltavuoroja jopa jonotettiin, hän muistelee.
Sittemmin saunainnostus hiipui ja taloyhtiöiden saunavuorot vähenivät. Asuntosaunat yleistyivät ja useissa taloissa muutettiin ainakin toinen yhteissauna muuhun käyttöön.
– Viime vuosina on varsinkin uusissa taloyhtiöissä rakennettu talosaunoja talon parhaille paikoille hienoin näköaloin ja varustettu saunatilat ylellisesti. Yhteissaunojen käyttö on taas lisääntynyt, kun asuntojen neliöhintojen kohotessa halu oman asunnon saunoihin on hiipunut, Kulomäki kertoo.
Hän näkee, että kehitys on menossa kohti yksilötarpeisempaa saunomista, mutta maltillisesti.
– Sähköiset varausjärjestelmät ovat vasta viime aikoina tulleet saunojen ohjaukseen. Nyt aluksi niiden käyttö on vähäistä ja integraatiot saunavuoron varauksesta saunan lämmittämiseen, vuoron rahastukseen ja saunatilojen siivoukseen ja ylläpitoon ovat vielä tekemättä, Kulomäki toteaa.
Hän uskoo, että helpommat ratkaisut, kuten varauskalenteri tehdään ensin. – Sillä päästään alkuun, mutta se ei vielä ratkaise asukkaiden tarvetta hyvinkin yksilötarpeiseen saunomiseen. Mutta pikkuhiljaa, hän toteaa.
Peruskorjattavilta taloyhtiösaunoilta haetaan kestävyyttä ja turvallisuutta
Suomen johtaviin saunatoimittajiin kuuluva Saunatalo Oy:n toiminta on viime vuosina keskittynyt 1970- ja 1980-luvuilla rakennettujen taloyhtiöiden alakertojen talosaunojen peruskorjauksiin.
– Saunoista halutaan ennen kaikkea käytössä kestäviä ja toimivia. Vanhoissa saunoissa on voinut olla vaarallisia tai epäkäytännöllisiä ratkaisuja. Turvallisuus, käytettävyys ja esteettömyys ovat tämän päivän trendit. Materiaaleilta halutaan pitkää käyttöikää ja tunnelmaa luodaan erityisesti uusilla valaistusratkaisuilla, Saunatalo Oy:n toimitusjohtaja Juha Kananen kertoo.
Hän mukaansa vanhemmissa korjattavissa taloissa on harvoin upeita kattosaunaratkaisuja, joita uudiskohteissa on, mutta joskus vanhemmissa kohteissa saattaa olla oma allas-osasto, joka halutaan säilyttää.
Kananen näkee, että tulevaisuudessa asunnoissa nähdään sekä huoneistokohtaisia saunoja että yhteisiä saunatiloja.
– Asuntojen neliöhinnat etenkin pääkaupunkiseudulla ovat korkeita, joten on selvää, että jokaiseen asuntoon ei saunaa kannata rakentaa. Mutta toisaalta suomalaiset arvostavat omaa saunaa ja sen tuomaa mahdollisuutta irtautua arjen kiireistä läheisten kanssa, hän pohtii.
Kananen uskoo, että taloyhtiön yhteiset saunatilat ovat tulevaisuudessa hyvä tapa erottautua asuntomyynnin ja -vuokrauksen kilpailussa.
Teksti: Karoliina Saarnikko
Kuvat: Asuntosäätiö & Satu Mali