Saunasammon Älykiuas on pitkän linjan yrittäjän ja keksijän Tapio Yli-Koveron tuotekehittelyn tulos.
Teksti: Ulla Ora, Karoliina Saarnikko
Kuvat: Saunasampo
[Yhteistyössä Saunasampo]
Saunasammon Älykiuas oli ensiesittelyssä jo vuonna 1990 Tampereen keksintömessuilla. Siitä kehitystyö on jatkunut näihin päiviin saakka digitalisoitumisen myötä, mutta perustoiminta ja perusperiaate on pysynyt samana.
Kiukaan kannen ollessa kiinni eli valmiustilassa, älykiuas pitää saunan noin 40–50 asteisena. Kiukaan kansi avautuu liiketunnistimen tai painonapin avulla ja menee kiinni automaattisesti halutun ajan kuluttua. Kannen avauduttua kiukaalle heitetään vettä ja sauna lämpiää hetkessä haluttuun saunomislämpötilaan.
Puhallin kierrättää saunailmaa kivitilan sisällä lämmittäen kivet tasalämpöisiksi ja suojelee vastuksia palamiselta.
Kiukaan läpi puhallettava kuuma ilma nousee suoraan kattoon, josta se laskeutuu seiniä pitkin alas. Kiukaan kansi pysyy auki ohjelmoidun ajan, minkä jälkeen se sulkeutuu ja sauna jäähtyy.
Älysaunan voi säätää mihin lämpötilaan tahansa. Esimerkiksi kerrostalossa eri saunavuoroilla voi olla eri lämpötila.
– Älykiuas eroaa tavallisesta kiukaasta siinä, että siellä saa sellaiset löylyt, kun haluaa ja happea on riittävästi, kertoo kiukaan keksijä, Saunasampo Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Tapio Yli-Kovero.
Idea syntyi aurinkotuolissa
Yli-Kovero on koulutukseltaan kansantaloustieteilijä. Yli-Kovero tunnetaan myös innovatiivisena keksijänä, joka on kehitellyt muun muassa karjalanpiirakoiden rypytyskoneen.
Älykiukaan idea syntyi äkisti.
– Makasin silloin aurinkotuolissa Rhodoksella 1980-luvun lopulla. Muistan hetken, kun asia välähti mielessäni. Silloin markkinoilla oli jo olemassa Joni-kiuas. Siinä valetun kiven sisällä oli vastus, joka lämmitti kiveä. Kivi kyllä lämpeni, mutta miten käy saunan, riittääkö painovoimainen ilmanvaihto lämmittämään saunan ilman puhallusta? Puhaltimella varustettu kiuas, oli patentoituitu jo 1950-luvulla ja Ruotsin Pajalassa myytiin kannellista kiuasta.
Tapion mieleen tuli yhdistää olemassa olevat ratkaisut uudella tavalla:
– Syntyi idea suuresta kivimäärästä ja idea käyttää samaa puhallinta sekä kivien että saunailman lämmittämiseen. Kannellisella kivitilalla voi minimoida kivien lämmityksen energiankulutuksen, mikä puolestaan edellyttää puhallinta vastusten jäähdyttämiseksi. Tuolloin sähkökiukaissa oli 20-40 kg kiviä, joten Älykiukaan 200-300 kg kivimäärä oli aivan poikkeuksellinen
Siitä ideasta lähti liikkeelle kaksitoimisella puhaltimella varustetun varaavan älykiukaan ja kehittäminen.
Kiuas, joka säästää sähköä
Saunasammon Älykiukaissa on 160–300 kiloa kiuaskiviä. Kivet ovat Kerkeksen keraamiset kivet, jotka kuumentuvat nopeasti ja ovat pitkäikäisiä.
Valmiustilassa älykiuas kuluttaa 0,5–3 kWh kiukaan koosta ja kivilämpötilasta riippuen. Sähkön kokonaissäästö riippuu vuosittaisesta päällä oloajasta. Esimerkiksi jatkuvasti päällä oleva keskikokoinen Älykiuas GL750 (16 kWh ja 180 kg) säästää vuodessa hankintahintansa.
Saunasammon älykiuas sopii erinomaisesti saunoihin, joilla on iso käyttöaste, joita käytetään usein, ja joissa saunojia on pitkin päivää. Tällaisia ovat esimerkiksi pelastusasemat, golf-kentät, poliisilaitokset, hotellit, kuntosalit, liikuntakeskukset, asunto-osakeyhtiöt ja työpaikat, joissa on paljon väkeä. Tunnetuista paikoista Älykiuas löytyy Sanomatalosta, parista jäänmurtajasta ja Eduskuntatalosta.
Suomessa käytössä jo yli tuhat Älykiuasta
Nykymallinen Saunasampo Oy:n Älykiuas on patentoitu Euroopassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa.
Älykiukaalla voisi olla suuret markkinat maailmalla, mutta myynti ja markkinointi vaativat resursseja, joita puolen miljoonan euron liikevaihtoa tekevällä yrityksellä ei vielä ole.
– Älykiuas on huipputeknologiaa sisältävä, monimutkainen ja kallis laite, joka vaatii esittelyn. Nettikirje ei pure, koska harva lukee nettikirjeitä ja jaksaa perehtyä esitteeseen. Nykyisin pääpaino on puhelimella tapahtuvassa yhteyden otossa ja siinä yhteydessä kiuastiedon kertomisessa potentiaaliselle asiakkaalle, Yli-Kovero toteaa.
Saunasammon Älykiukaita valmistetaan tilausten mukaan, ja määrät vaihtelevat vuosittain. Kiukaan veroton hinta on tällä hetkellä 7500 eurosta alkaen aina 12500 euroon asti.
Tällä hetkellä Suomen saunoissa on yli tuhat Saunasampo Älykiuasta. Kiukaat tarvitsevat myös säännöllistä huoltoa, kuten mikä tahansa muukin arvokas laite. Saunasammon omat asentajat hoitavat kiukaitten huollot, ja se onkin kiukaiden myynnin ohella merkittävä osa toimintaamme.
— Esittelemme ja tarjoamme kiukaita uusille asiakkaille mieluiten henkilökohtaisessa kontaktissa, puhelimessa tai tapaamalla asiakkaita. Sanommekin, että soita meille, meillä vastaa ihminen, Yli-Kovero kertoo.
Lisätietoja: www.saunasampo.fi