Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Millainen on hyvä sauna?

Uutisarkisto

28.03.2018

 

Siinäpä kysymys, johon jokaisella on oikea vastaus. Seuraavasta löydät neljän Saunaseuran jäsenen näkemyksen asiasta. Lyhyemmät vastaukset on julkaistu Sauna-lehdessä 1/18. Lehden juttua pääset tarkastelemaan täällä.

 

Mirja Forsman

 

 1. Millainen on hyvä sauna Sinulle

Savusauna on ykkönen. Hyviä kokemuksia myös kertalämmitteisistä puusaunoista, joissa Aito-kiuas tai vastaava. Savusaunan tuoksua ilmassa. Perinteisessä saunassa kuivien koivuhalkojen tuoksu lämmittämisen aikana. Rauhallinen miljöö veden äärellä. Sopivasti löylyä – ei liikaa, eikä liian vähän

 1. Missä useimmin saunot ja kuinka usein

Saunaseuran savusaunoissa. Useimmiten käyn neljässä–viidessä saunassa saunareissun aikana. “Kirkko” on minulle kuin kirkko – lempisaunani.

Kuumimman saunan ja lempeän lämmön saunan löylyihin menen seuran ja/tai mielialan mukaan. Uusin savusauna on joskus rauhallisin paikka, jos sitä kaipaan.

Mahdollisuuksien mukaan käyn Vaskiniemessä kerran kaksi viikossa.

 1. Onko Sinulla jotain omia saunarutiineja

Vetäydyn pitkäkseni, jos tila antaa myöten. Annan ajatusten virrata. Pulahdan saunomisten välillä useita kertoja meressä. Siihen jää koukkuun. Vihdon mielelläni.

 1. Millaisessa seurassa mieluiten saunot

Seurassa, jossa käydään mielenkiintoisia keskusteluja ihan mistä vaan aihepiiristä elämässä. Seurassa, jossa Nauru tarttuu ja omat pienet murheet unohtuvat. Joskus tuntuu hyvältä vain olla hiljaa.

 1. Miten Sinä miellät käsitteen ”hyvät saunatavat”

Otetaan huomioon muut saunojat. Helposti aistii haluavatko muut olla hiljaa vai keskustella, Jollakin meistä saattaa joskus olla suuriakin murheita ja silloin haluaa ehkä olla rauhassa ajatustensa kanssa. Ei ainakaan kuunnella turhanpäivästä marinaa pikkuasioista tai toisten “sipulinpilkkomistapoja”.  Opastetaan kauniisti uutta kävijää, jos huomaa tämän sitä tarvitsevan.

 1. Oletko käynyt jossain yleisessä tai vastaavassa saunassa, jota voit suositella – millä perusteella (Suomessa tai ulkomailla)

Helsingholmenin sauna avomeren äärellä kallioitten sylissä. Pienet portaat johtivat mereen – aallot suuria ja vesi kirkasta.  Puulämmitteisen saunan tuoksu oli hyvä ja löylyt napakat. Ihana rauha.

Lyhyehkö matka veneeltä saunaan mäntymetsän ja kanervikon tuoksussa oli mukavasti tunnelmaan virittävä. Kuivuuden takia vettä sai suihkusta vain kolikolla pari minuuttia kerrallaan, mutta sitähän löytyi merestä. Muistaakseni kuuluu Kemiöön.

 1. Mikä saunakokemus on erityisesti jäänyt mieleesi

Savusanan lämmittämiset ja  käynnit äitini lapsuudenkodissa Muhkurassa, Savitaipaleella lapsuudesta aikuisikään. Maalattia lauteiden alla. Pienen pieni ruutuikkuna.  Savu tuli lämmittäessä sisään kivikasan raoista ja meni ulos matalasta ovesta.  Sauna rakennettu 1900-luvun alussa  tai  jo aiemmin.

Saunan tuoksu viipyi ihohuokosissa ainakin viikon.  Se rauha ympäristössä, kun istui ulkona saunan jälkeen maalaamattomalla isoisäni tekemällä penkillä. Muhkuran saunan innoittaman purimme ja siirsimme Sipoon ulkosaaristoon samantyyppisen satavuotiaan saunan Savitaipaleelta.  Sen pystyttäminen oma tarinansa. Voi niitä muistoja ja aikoja : ).

 

Jouni Ahonen

 1. Millainen on hyvä sauna Sinulle

Minulle hyvä sauna on ainutkertainen elämys, joka muodostuu useasta eri tekijästä. Siihen vaikuttaa oma tunnetila, vireys saunomiseen,  mutta myös saunan ominaisuudet: saunatila, löylyn henki, valaistus, ilmanvaihto, jne. ja tietenkin saunaseura. Parhaimmat saunaelämykset olen kokenut savusaunassa Kiteellä. Syy siihen lienee että olen monesti ollut siellä lomalla – hyvässä seurassa, mutta myös itse sauna on hyvin onnistunut kokonaisuus, ex-appiukkoni rakentama.

 1. Missä useimmin saunot ja kuinka usein

Kotona, 2–3 kertaa viikossa

 1. Onko Sinulla jotain omia saunarutiineja

Ei varsinaisesti

4. Millaisessa seurassa mieluiten saunot

Usein saunon yksin, mutta viihdyn sekä kavereiden kanssa että yleisissä saunoissa. Hotellien saunat ovat edelleen mielenkiintoisia keskustelukerhoja.

 1. Miten Sinä miellät käsitteen ”hyvät saunatavat”

Sauna on puhdas paikka eli minulle on tärkeää, että ennen saunaa puhdistaudutaan. Toiseksi nostaisin toisten saunojien kunnioittamisen: esimerkiksi uimahallien saunoissa on kohteliasta kysyä löylyn määrästä ja keskustelussa tulee ottaa huomioon kaikki saunojat.

 1. Oletko käynyt jossain yleisessä tai vastaavassa saunassa, jota voit suositella – millä perusteella (Suomessa tai ulkomailla)

Olen vieraillut työni puolesta monissa saunoissa niin Suomessa kuin ulkomailla.”Kotisaunani” on ollut Hotel Haagan sauna, jossa olen saunonut vuodesta 1986. Suosittelen kokeilemaan Santamuksen saunaa Napapiirillä. Siellä sauna on osa laajempaa elämystä, joka seisauttaa kovemmankin saunojan.

 1. Mikä saunakokemus on erityisesti jäänyt mieleesi

Kyllä saunominen Tamminiemen saunassa keväällä 2017 on jäänyt mieleen. Löylyt olivat ehkä parhaat mitä olen kokenut. Toki myös oma tunnetila oli virittäytynyt – ”näillä lauteilla on tehty merkittäviä päätöksiä”. Myös kansainväliset vieraamme osasivat saunakokemusta arvostaa.

 

Hannu Laine

 1. Millainen on hyvä sauna Sinulle

Hyvä sauna on käsitteenä laaja-alainen mutta löyly on luonnollisesti avainasemassa.  Vaskiniemen saunat ovat kaikki rakenteeltaan erilaisia ja ne tarjoavat varsin erilaisia löylykokemuksia – onneksi. Kuitenkin yhtäläistä saunasta riippumatta on, että saunan tulisi olla riittävän kuuma. Muuten saunoista tulee höyrysaunoja.

Mennessään Louhi-saunaan (3) kävijän varauduttava polttavaan kuumuuteen. Itse nautin mitä suuremmassa määrin Ilmarisen kuivasta, kuumasta ja puuntuoksuisesta löylystä. Jos löyly tuntuu liian kuumalta, istun alemmalla lauteella ja jos sekään ei riitä, lähden sopuisasti ulos.

Valitettavasti kuumuus on katoavaista ja parin tunnin luukun aukipitämisen jälkeen kiuas antaa jo kovin kostean löylyn ja loppuillasta ei aina sitäkään. Olen ymmärtänyt, että saunan peruslämpöä ei voi enää palovaaran takia nostaa ja itse toivoisin, että kuumalla ryhmällä olisi suopeutta saunan 8–9 tunnin aukioloajan aikana saunovia saunaveljiä kohtaan.

Väinö-sauna (2) on savuttomien kolmonen ja se tarjoaa myös kuuman löylyn. Myös Väinössä on mahdollisuus istua alemmalla lauteella ja sitä pitäisi enemmän hyödyntää ”just heitettiin” lausahduksen sijaan. Mietojen löylyjen hakemiseen Väinö ei sovellu – eikä pitäisikään. Onneksi itselläni on toivottoman huono kuulo.

Nämä kaksi saunaa ovat minulle niitä Hyvä sauna -saunoja.

Jos minulta kysyttäisiin, mikä on mielestäni paras vastaan tullut saunavitsi, se olisi kyllä Koe-sauna. Olemme nimenneet sen vedenkeittimeksi ja sen onneton löyly rajoittaa suotta saunakapasiteettiamme. Toiseksi paras saunavitsi on Koe-saunan suihkun sumutin, hmmm…

 1. Missä useimmin saunot ja kuinka usein

Vierailen Vaskiniemessä pari kerta viikossa ja yhdellä vierailukerralla käyn saunoissa keskimäärin ehkä 10–14 kertaa. Näistä yli puolet kohdistuu Väinöön ja Louheen, saunojen kunnosta riippuen.

 1. Onko Sinulla jotain omia saunarutiineja

Tultuani Saunaseuran jäseneksi minulle muodostui kuin itsestään saunarutiiniksi mennä ensin Haraldiin, sitten Louheen, sitten Ainoon ja lopuksi satunnaisessa järjestyksessä muihin. Tätä jatkui varmasti kymmenisen vuotta. Sittemmin, opittuani nauttimaan kuumemmista löylyistä, olen useimmiten aloittanut kolmosesta. Viivyn kerrallaan aika pitkään saunatalolla ja yksi tärkeä rituaali on suolojen ja hivenaineiden tankkaaminen kylmän Wichyn muodossa ja hauskat keskustelut kahviossa. Kahvion ystävällinen ja osaava henkilökunta tekeekin saunakokemuksestamme täydellisen. Kiitos siitä.

 1. Millaisessa seurassa mieluiten saunot

Sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeä osa saunomista. Ajan mittaan meille on muodostunut todella mukava ja melko laaja ystäväpiiri. Siten edistämme kohteliasta ja myönteistä käytöstä. Ostamme usein yhteisen vihdan ja paiskomme sen illan mittaan risukasaksi. Itse haluan saarella asuvana jättää auton kotiin ja siten osaltani lievittää vaikeata pysäköintitilannetta. Olen aina saanut kyydin kotiin joltakin ystävältäni. Toivoisinkin, että useammat saunojat voisivat tulla saunatalolle yhteisellä kuljetuksella. Varsinkin, jos tuo mukanaan vierailijoita. Aina voi tavata muualla Lauttasaaressa ja tulla parkkipaikallemme yhdellä autolla. Pohdiskelemme usein saunaan liittyviä asioita ja aktiivisina saunojina olemme tehneet myös johtokunnalle esityksiä saunaolosuhteiden parantamiseksi. Meillä on johtokuntaan hyvät toisiamme arvostavat suhteet ja joissakin asioissa esityksiämme on viety myös käytäntöön. Riitely ei kuulu saunakulttuuriimme.

 1. Miten Sinä miellät käsitteen ”hyvät saunatavat”

Hyvät saunatavat ovat kaiken viihtyisän saunomisen edellytys. Saunaveljemme Ben Grass ja Jukka Horkka ovat koonneet hyvistä saunatavoista koosteen, joka on luettavissa kahvion seinällä. Olisi enemmän kuin toivottavaa, että sen taulun edessä vietettäisiin enemmän aikaa.

Meillä on pitkään ollut konsensus hyvistä tavoista, mutta nyt jotain on tapahtunut. Saunassa on kova meteli, pesuhuoneessa ja käytävässä lojuu runsaasti sinne jätettyjä lauteisia, astioita ei viedä keittiön tiskiluukuun eikä pulloja palauteta koriin. Jos kori on täysi, se yleensä vaihdetaan tyhjään. Nykyisin täyden korin päälle vain ladotaan tyhjiä pulloja. Kun miesten vuorolla ei äitiäkään ole mahdollisuus ottaa mukaan, olisi hyvä oppia tekemään nuo pienet asiat itse.

Koska vietän kerrallaan saunassa aika pitkän aikaa, toimin aktiivisesti sen puolesta, että täydehköille lauteille tehdään tilaa saunaan pyrkiville. Sen pitäisi olla itsestään selvyys. Sama koskee terassin tiloja. Jos saunaan tuodaan vieraita, heidän pitäisi saunoa yhdessä isännän kanssa ja siten noudattaa isännän ohjauksella saunamme tapoja. Yleisesti sanoen toisten saunojien huomioiminen on synonyymi hyville saunatavoille.

Suomalaisessa saunakulttuurissa on aina ollut tapana se, että löylyn heittäjä määrittää löylyn määrän mutta hänen on itse pysyttävä lauteilla. Näin ei ole seuramme saunoissa. Saunaan tulija ja sieltä lähtijä kysyy onko löylyn tarvetta. Tästä on seurauksena se, että mietojen löylyjen saunoja voi tulla kuumiin saunoihin ja estää löylyn heiton halunsa mukaan. Liian usein kuulee kysymykseen vastattavan ”Tule ylös vaan, just heitettiin” tai ”Tule ylös vaan, heitän kun kohta lähden”. Tämä ei ymmärtääkseni ole kohteliaan käytäntömme tarkoitus ja se tuntuu jossain määrin kiusaamiselta. Sen sijaan voisi sanoa, että ”Minulle tämä olisi kyllä sopiva” tai että ”Voisiko vielä hetken odottaa”. Olin kerran yksinäni menossa Ilmattareen ja seuraava tulija tarttui takaa päin käteeni ja esti minua heittämästä vettä kiukaalle. Se oli kyllä kaiken huippu. Ei tullut kovinkaan hyvä saunamieli.

Louhessa, Väinössä , Haraldissa ja hiukan Ilmattaressakin on alalauteet, joihin on mahdollisuus istahtaa, jos saunan olemuksen mukainen löyly tuntuu kovalta.  Haraldissa, Sammossa ja Ilmattaressa sen sijaan lauteilla olevien kuuntelu saattaa olla tärkeämpää. Alalaude löytyy kyllä niistäkin.

Keskustelutapa, siisteys ja sopuisuus löylyssä – eli viihtyisyys –  on minulle hyvän saunatavan kehys.

 1. Oletko käynyt jossain yleisessä tai vastaavassa saunassa, jota voit suositella – millä perusteella (Suomessa tai ulkomailla)

Eläkeläisen aikatauluni on todella tiukka. Kaikki asiat kun on tehtävä omalla ajalla. Vaskiniemen saunatalo tarjoaa niin suuren elämyksen, että en näe tarvetta muissa saunoissa vierailuun, jos se olisi Vaskiniemessä saunomisesta pois. Muuten olen saunonut muissakin saunoissa melko ahkerasti. Vietämme kesät seilaten kauniissa saaristossamme ja sieltä Pähkinäisen saaren rantasauna nousee ehdottomaksi ykköseksi. Sen löyly on taianomainen kiertäen saunatilan aina kahteen kertaan. Kuten Pähkinäinenkin, myös Maisaari on Turun kaupungin ulkoilusaari ja sielläkin on hyvälöylyinen rantasauna. Molemmat vielä kohtuuhintaisiakin. Onnittelut Turulle.

 1. Mikä saunakokemus on erityisesti jäänyt mieleesi

Muistan hyvin lapsuuteni viikoittaiset vierailut Axan saunassa Töölössä. Ne jäivät ikuisesti mieleen. Kuinka se viikoittainen Jaffa-pullo maistuikaan appelsiinille ja raikkaalle saunan pukuhuoneessa. Olin tuhon aikaan noin viiden vanha ja eksoottisin vihannes Suomessa oli vielä raparperi. Yksi parhaista lapsuuden muistoistani.

Hulppein ja siksi myös mieleen painuva oli myös eräässä Hong Kongin upeassa hotellissa oleva marmorisisustainen ja kylpyläluonteinen sauna, jossa palveluun kuului mm. jalkojen sekä varpaiden hieronta ja talkitseminen. Löylykin oli yllättävän hyvä ja makoilu eri altaissa tarjosi rentoutusta pitkän lentomatkan jälkeen. Mutta eihän näitä kuumaan ja savun tuoksuiseen suomalaiseen saunaan voi verrata.

 

Maria Kangasluoma

 

 1. Millainen on hyvä sauna Sinulle

Tärkein on toimiva ilmanvaihto – siitä kaikki lähtee; jos se toimii, on mahdollista olla hyvinkin kuumassa saunassa ja saunoa vaikka viisi tuntia, mutta jos ei toimi, viisi minuuttiakin on liikaa. hyvässä saunassa on tasaiset, pitkään kestävät löylyt sekä rauhallinen ja kiireetön tunnelma. saunon mieluummin muiden seurassa: yksin saunominen on tylsää.

 1. Missä useimmin saunot ja kuinka usein

Ajankäytön vuoksi useimmin saunon omassa sähkösaunassani, vähintään kerran viikossa ja aina esimerkiksi hiihtolenkin jälkeen, mutta se ei todellakaan ole millään mittapuilla ihannesauna; oikeat saunat löytyvät tietysti saunaseuroista ja yleisistä saunoista, kuten Vaskiniemen saunat, Kuusijärvi, Talviuimarien kerho, Löyly, Arla ja Sompasauna, vain joitakin mainitakseni. Lähden mielelläni retkeilemään hyviin saunoihin muuallekin Suomeen – koskaan ei ole liian pitkä matka, kun saunasta kysymys. Viime viikonloppuna olimme Loimaalla Kojonkulmalla ”Suomen parhaassa savusaunassa” ja ensi kuussa ajelemme Sauna-Timon Saunansisu-saunalle Lahteen. Koskaan en ole lähtemistä katunut, niin hienoja kokonaiselämyksiä nämä reissut ovat aina olleet ja saunaharrastus on myös tuonut mukanaan lukuisia uusia ystäviä.

 1. Onko Sinulla jotain omia saunarutiineja

Jos on uintimahdollisuus, sen käytän ilman muuta, ja talvella pyrin käymään avannossa vähintään kolme kertaa; lopetus saunaan, ja avanto / uinti kylmässä vedessä aina saunan kanssa; pyrin saunomaan vain kun oikeasti voin rentoutua sen päivän osalta, eli töiden päälle tai viikonloppuna niin, ettei minulla sinä päivänä enää ole muita aikatauluja; mitään erityisiä rutiineja minulla ei taida olla.

 1. Millaisessa seurassa mieluiten saunot

Saunaihmiset ovat todella mukavaa ja konstailematonta porukkaa, joiden kanssa on helppo viihtyä; saunassa jokainen saa olla juuri sellainen kuin on, tasa-arvoinen ja hyvin usein myös anonyymi: samassa saunassa on saatettu käydä vuosikausia, vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia, mutta ei välttämättä esittäydytty niin että tiedettäisi edes toisen nimeä; saunon mieluiten seurassa, joka kunnioittaa ja arvostaa saunakulttuuria ja saunarauhaa – ja joka jakaa saman intohimon, julkilausuen ja analysoiden tai sitten ihan vain hiljaa lauteilla istuen ja myötäeläen; on hauska kerta kerran jälkeen todeta, miten paljon juttua saadaankaan syntymään esimerkiksi löylyjen laadusta, lämmitystavasta, kiukaasta, kiuaskivistä, lauteista, räppänöistä ja niin edelleen. Mieluiten saunon sekasaunassa jo senkin vuoksi, että nautin kovista löylyistä ja naisten vuorolla sellaisiin on harvoin mahdollisuus, ilman että huomaa hetken kuluttua löylyttelevänsä yksinään.

 1. Miten Sinä miellät käsitteen ”hyvät saunatavat”

Se varmaan tarkoittaa ensinnäkin ystävällisyyttä eli toisten huomioon ottamista puheissa: ei puhuta kovaan ääneen omia asioita, juoruja, työasioita, uskontoa tai politiikkaa, ja löylynluomisessa: pidetään löyly sisällä eli ei lapata ovessa edestakaisin tai jäädä ovi auki ihmettelemään jolloin löyly karkaa. Löylynluomisesta ottaisin esille myös vastakkaisen joustamisen eli kun kerran saunassa ollaan, on siedettävä, että löylyä luodaan välillä kunnollakin – ei voida mennä kestävimmän mukaan, mutta ei myöskään herkimmän. Lauttasaaressa on hyvä, että on saunoja monella profiililla jolloin tätä ongelmaa ei ainakaan pitäisi olla.

 1. Oletko käynyt jossain yleisessä tai vastaavassa saunassa, jota voit suositella – millä perusteella (Suomessa tai ulkomailla)

Näitä on paljon, mutta tämän hetken suosikkini on Tykkimäen Sauna Kouvolassa, siellä on kaikki kohdallaan: mahtavat saunat, kunnolliset puku- ja suihkutilat, kunnolliset terassit ja laiturit, kaunis järvinäkymä, erinomainen kahvila, mukava henkilö- ja asiakaskunta, runsaat aukioloajat ja kohtuulliset hinnat.

Avantouintiharrastukseni aloitin aikoinani Kuusijärveltä, jossa oli silloin ja on edelleen erinomaiset ja viimeisen päälle lämmitetyt savusaunat ja jota myös voin lämpimästi suositella.

 1. Mikä saunakokemus on erityisesti jäänyt mieleesi

Aikaisemmin meillä oli Saunaseura Saunamafian kanssa tapana käydä keväällä juuri jäiden lähdettyä saunaretkellä Ristiinassa Wanhan Peltolan kartanossa. Kaunis heräävä luonto, kevätaurinko, linnunlaulu, kirpeät aamut, kylmä järvivesi ja loputon saunominen vanhassa puulämmitteisessä rantasaunassa on jostain syystä jäänyt mieleeni ylitse muiden. Ehkä se on se kevään taika.

 

 

Kuva © Harri Tarvainen / Sauna from Finland