Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Mikael Pentikäinen: Itsetutkistelun temppeli

Kolumnit, Sauna-lehden artikkelit

04.03.2021

Itsetutkistelun temppeli

Saunalla on ollut monenlaisia rooleja ihmisten elämässä läpi saunakulttuurin. On peseydytty, on paranneltu vaivoja, on synnytetty, on hoidettu sosiaalisia suhteita, on pohdittu syntyjä syviä ja on rentouduttu.
Sauna on ollut paikka syntymälle ja paikka kuolemalle. Ei ole ihme, että Suomessa –saunomisen suurvallassa – koetaan, että sauna on pyhä paikka.


Minulle sauna on erittäin tärkeä paikka. Jos suinkin on mahdollista, saunon joka päivä – joko kotona, mökillä Onkiveden äärellä tai Vaskiniemessä.


Joskus entisellä työpaikalla Sanomatalossa oli lämmin sauna käytettävissä jopa työpäivän aikana. Tuntui hyvältä, kun saattoi pistäytyä saunaan katsomaan Töölönlahdelle ja pohtimaan asioita.
Kun on saunonut – vaikka hetken, mieli ja keho rentoutuvat ja illalla uni maistaa. Saunaillan jälkeen hyvin nukuttu yö kantaa seuraavan päivän – seuraavaan saunomiseen.
Mökillä saunan lämmitys ja itse saunominen on kuin rituaali. Puusaunan lämmitys vie aikansa, ja kun kolmesti käy järvessä, myös saunominen kestää. Usein mukana on muitakin, ja saunomisesta syntyy voimaannuttava sosiaalinen kokemus. Lauteilla käydään usein sukulaisten tai omien poikien kanssa syvällisiä keskusteluja.


Myös yksin saunominen on tärkeää. Mitä enemmän ikää on tullut, sitä tärkeämmältä se tuntuu.


Olen huomannut, että saunasta on tullut minulle itsetutkistelun temppeli. Saunassa on hyvä pohtia mennyttä päivää, sen kulkua ja tapahtumia. Siellä on hyvä miettiä, mikä meni hyvin ja mitä olisi voinut tehdä toisin. Saunasta on tullut päivän peili. On tärkeää, että meillä on paikkoja itsetutkisteluun. Yhdellä se on sauna, toisella lenkki ulkona, kolmannella joku muu.


Itsetuntemus ja oman toiminnan arviointi on meille jokaiselle tärkeää. Se on sitä tärkeämpää, mitä kovemman myrskyn keskellä saamme elämässämme toimia. Erityisen tärkeää se on kuohuvimpien tunteiden keskellä.
 On vaikea mennä oikeaan suuntaan, jos emme tiedä, missä olemme. Sauna voi olla ympäristö, jossa löydämme paikkamme ja otamme suuntaa.


Erityisen tärkeä on miettiä asioita, joilla on suuri merkitys. Ihmisoikeustaistelija Martin Luther King on sanonut, että ihminen ei ole todella elossa ennen kuin löytää jotain, jonka puolesta voisi kuolla.
Jos löydämme saunassa syvimpiä tuntoja ja päämääriä, ja saamme voimaa elämän myrskyihin, se on todella pyhä paikka, itsetutkistelun temppeli.

Mikael Pentikäinen
Kirjoittaja on Suomen Saunaseuran jäsen ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja

Lisää luettavaa