
Viime vuoden lopussa Helsingin keskustaan avautunut Kyrö Sauna Bar ammentaa niin yrityksen omasta historiasta kuin saunakulttuurin historiasta. Tänä kesänä Kyrö avaa myös toisen saunabaarin Kasarmitorin Superterassille.
Yhteistyössä Kyrö Sauna Bar
Teksti: Karoliina Saarnikko
Kuvat: Kyrö Sauna Bar & Chris-Tomas Konieczny
Sauna liittyy suomalaisen Kyrö Distilleryn syntytarinaan kiinteästi.
— Idea tislaamostamme tuli saunan lauteilla vuonna 2012. Mietimme, miksi Suomessa ei valmisteta ruisviskiä, vaikka ruis on niin keskeinen raaka-aine Suomessa. Vuonna 2014 laitoimme tislauspannut lämpimään ja valmistaessamme tuotetta varastoon teimme välissä Kyrön Napue Ginin, kertoo Kyrön brändijohtaja ja perustaja Mikko Koskinen.
Idea saunabaarista on kulkenut mukana myös alkuvaiheista asti.
— Suunnitelmissamme on ollut jo pitkään perustaa pop-up saunabaari, mutta totta siitä tuli vasta viime vuoden lopussa, jolloin avasimme Kyrö Sauna Barin Helsingin City Centeriin (ent. Makkaratalo), Koskinen kertoo.

Kyrö Sauna Barin sisäänkäynti on Keskuskadun puolella, mutta itse sauna sijaitsee kauppakeskuksen sisäpihalla, Citykäytävällä. Sauna on ns. kärrysauna, johon mahtuu kerrallaan 16 henkeä saunomaan.
Saunan pukutilat ovat baarin puolella ja peseytyminen tapahtuu saunassa perinteisissä saavipeseytymispaikoissa. Sauna on sekasauna, ja siellä saunotaan uimapuvut päällä.
Saunavuoron voi varata saunabaarin nettisivuilta. Pääsymaksuun (25 €) kuuluu kylpytakki, pefletti, pyyhe sekä pieni alkujuoma. Päivän viimeisen vuoron voi myös halutessaan vuokrata omalle porukalle.
Sauna lämpenee sähköllä ja hyvistä löylyistä vastaa Narvin kiuas.
— Löylyistä on tullut kehuja ja ei se ihan sattumaa ole. Sauna on tehty taidolla ja ilmanvaihtoon kiinnitetty erityistä huomiota, kertoo Kyrön toimitusjohtaja Jouni Ritola.
Sauna (ja baari) on Studio Puisto Arkkitehtien käsialaa. Saunan on toteuttanut Made by Choise -niminen yritys.
Sauna näkyy myös baarin puolella; tunnelma on hämyisen saunamainen ja tilassa on Mikko Koskisen mukaan ”liiterimäistä tunnelmaa”.
— Baarin loosien lattialla on puuhaketta, josta tulee myös upea tuoreen puun tuoksu.
Tällä hetkellä saunabaari on suljettuna remontin vuoksi.
— Ovet avataan uudestaan vappuna ja tarkoitus on ainakin toistaiseksi toimia tässä lokaatiossa vuoden 2025 loppuun asti, Koskinen kertoo.
Ritolan ja Koskisen mukaan saunabaari otettiin lyhyen aukiolon aikana hyvin vastaan.
— Avajaisten jälkeen oli hetken hiljaisempaa ennen kuin saimme saunan auki, mutta sen jälkeen ihmisiä kävi erittäin hyvin. Kävijöistä noin yksi kolmasosa on ollut matkailijoita ja loput paikallisia tai muualta tulleita. Miehiä ja naisia on yhtälailla.
Koska Kyrön missiona on tuoda ihmisiä yhteen, saunabaarissa se onnistuu erityisen hyvin.
— Meidän sauna-ajatuksemme on, että sauna on osa elävää kulttuuria, vaikka se ammentaakin historiasta. Haluamme rikastuttaa saunakulttuuria yhdistämällä saunan ja baarin ja luoda näin uudenlaista yhteisöllisyyttä, Ritola kertoo.

Kesällä Helsingissä on kaksi saunabaaria
Kyrön suunnitelmissa on avata myös toinen saunabaari Helsinkiin tänä kesänä.
— Avaamme saunaterassin Kasarmitorin Superterassille. Eli tulevana kesänä meillä on kaksi saunabaaria Helsingissä, kertoo Ritola.
Kasarmitorille nousee Habitare 09 -kilpailussa voittanut Kyly Sauna, jota kuvataan Avanto arkkitehtitoimiston sivuilla (englanniksi) näin:
”Kyly is an old Karelian word and means sauna or bathing. The competition entry for Habitare 09 design competition is built by simply laying massive logs over each other on a plot five by six meters resulting in an intimate composition of several spaces. Using a massive structure binds a lot of carbon dioxide. Moreover the structure is easy to dismantle and to put up again for future use. ”
Kyly edustaa modernia hirsirakentamista, jossa tekstuurit, akustiikka, tuoksut ja tilat näyttelevät isoa osaa.
— Mielestämme Kyly Saunan tuominen kaikkien käyttöön on eräänlainen kulttuuriteko, Ritola toteaa.

Vastuullista saunomista
Molemmat sekä Ritola ja Koskinen alleviivaavat vastuullisuutta, kun saunotaan baariympäristössä.
— Kyrö Sauna Barissa käy paljon ihmisiä vain saunomassa. Osa jää saunan jälkeen nauttimaan alkoholittomia vaihtoehtoja ja seurustelemaan. Meidän mielestämme vastuullisesti toimittuna saunomisen ja baaritoiminnan välillä ei ole ristiriitaa, Mikko kertoo.
— Nimenomaan. Vastuullisesti toimittuna siitä voi seurata hyviäkin juttuja, kuten koko meidän tarinamme kertoo, Ritola lisää.
— Mutta painopiste on siinä, että parhaat ideat ja hetket syntyvät useimmiten silloin, kun on rento ja hyvä tunnelma, kuten nimenomaan saunoessa useimmiten on.
Viime vuoden lopussa lanseerattiin myös Kyrön ruisviski, Kyrö Sauna Stories No 1. Sauna viskin nimessä ei ole sattumaa, sillä viski on kypsytetty saunassa, josta se on kolmivuotisen kypsymisaikansa aikana ammentanut myös makua.
Koskinen haluaakin korostaa saunan monikäyttöisyyttä.
— Sauna on ollut suomalaisessa kulttuurissa monikäyttöinen tila. Siellä on mallastettu, synnytetty ja pesty kuolleita. Se on ollut sekä puhdistumisen, rentoutumisen kuin hoitamisenkin tila. Saunalla on ollut aina merkitys myös ruoan ja juoman valmistuksessa, Koskinen kertoo.
— Haluamme rikastaa saunakulttuuria näin. Sauna voi olla myös suomalaisen vientituotteen pohjana, Ritola lisää.
Lue lisää: www.kyrodistillery.fi ja www.avan.to/works/kyly-sauna/