Sulje

Jokaisen kuun 1. lauantai on jaettu ja jokaisen kuun 1. maanantai huoltomaanantai

Katso tarkemmat aukioloajat

Saunatalo on avoinna myös helatorstaina

-Naisten päivät ovat maanantai ja torstai

-Miesten päivät tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai

-Kuukauden ensimmäinen lauantai on on jaettu lauantai

Hinnasto

Jäsen

12 €

Vieras jäsenen seurassa

25 €

Jäsenen lapsi 7-15 v.

6 €

Lapsi alle 7 v.

ilmainen

11 saunomiskerran kortti

120€

3kk kortti - M / N

275€ / 115€

Vuosikortti - M / N

695€ / 275€

Suomen Saunaseura ry

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki
Kahvio/kassa 050 372 4167
(saunojen aukioloaikana)

Y-tunnus: 0116872-9

Tietosuojaseloste

Saunaseuran tarkoitus

Suomen Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta.

Johtokunnan uudet jäsenet Heikki Hirvonen ja Hannu Laine esittäytyvät

Uutisarkisto

23.01.2019

Sauna-lehti on muutaman viime vuoden aikana kysynyt seuran johtokunnan uusilta jäseniltä keskeisiä Saunaseuraan ja johtokunnan työskentelyyn liittyviä kysymyksiä.

Ne ovat olleet kaikille samat, joten lukijoiden on helppo verrata vastauksia. Tässä tämän vuoden alusta johtokuntaan tulleiden Heikki Hirvosen ja Hannu Laineen vastaukset.

 

Kysymykset

1. Milloin ja miksi liityit Saunaseuraan?
2. Miten Saunaseura on vastannut odotuksiasi?
3. Mikä on mielestäsi Saunaseuran tärkein tehtävä?
4. Miten johtokunta voi parhaiten edistää seuran toimintaa?
5. Mitä Sinä voit ja haluat tehdä johtokunnan jäsenenä seuran hyväksi?
6. Mikä mielestäsi on jäsenistön rooli tässä asiassa?

Heikki Hirvonen

1. Liityin jäseneksi Saunaseuraan vuonna 2010, mutta ensi kosketukseni Saunaseuraan sain jo teini-ikäisenä 1970-luvulla, kun isäni tutustutti minut Vaskiniemen saunojen maailmaan. Se muisto jäi unohtumattomasti mieleeni. Rakastan saunomista, etenkin Vaskiniemen savusaunassa. Siellä tunnen itseni niin henkisesti kuin ruumiillisesti rentoutuneeksi ja virkistyneeksi. Omassa kodissani on puulämmitteinen sauna, jossa nautin miellyttävän pehmeistä löylyistä.

2. Olen nauttinut todella paljon Vaskiniemen saunojen ja kahvilan tunnelmasta ja tarjoiluista, takkatulesta ja hyvästä seurasta, raikkaasta ulkoilmasta sekä meressä uimisesta.

3. Mielestäni seuran tärkein tehtävä on hyvän saunakulttuurin vaaliminen ja saunarakentamisen kehittäminen sekä jäsenten viihtyisyydestä ja seuran taloudesta huolehtiminen.

4. Johtokunta edistää parhaiten seuran toimintaa kuuntelemalla jäsenistöä ja hoitamalla hyvin seuran taloutta ja saunojen kuntoa.

5. Haluan aktiivisesti edistää suomalaista saunakulttuuria. Saunarakentaminen on viime vuosina saanut ilahduttavasti uutta näkyvyyttä kansainvälisessä lehdistössä Helsingin uusien saunahankkeiden myötä. Saunaseuralla on mielestäni paljon annettavaa saunakulttuurin vienninedistämisessä. Mielestäni on tärkeää edistää suomalaista saunakulttuuria ja sen tutkimustoimintaa myös terveydellisistä ja sosiaalisista sekä saunarakentamisen kehittämisen näkökulmista. Saunominen Unescoon -hanke on erinomainen esimerkki suomalaisen saunakulttuurin merkityksellisyyden esiin tuomisesta kansainvälisesti.

6. Jäsenistöllä on keskeinen rooli Saunaseuran toiminnan kehittämisessä ja saunakulttuurin vaalimisessa sekä hyvän ilmapiirin luomisessa. Kuuntelen mielelläni jäsenistön toiveita ja tarpeita, jotta voimme yhdessä kehittää Saunaseuran toimintaa ja saunakulttuuria hyvässä hengessä.

  • Olen 60-vuotias arkkitehti, ja olen toiminut kaupunkisuunnittelun ja kaavoituksen sekä hankekehittämisen parissa jo yli kolmekymmentä vuotta. Harrastan vapaa-ajallani sulkapalloa, tennistä ja golfia. Soitan myös kitaraa omaksi ilokseni. Käyn mielelläni erilaisissa kulttuuriharrastuksissa, kuten taidenäyttelyissä, teatterissa ja oopperassa sekä konserteissa. Kansainvälistä toimintaa olen harrastanut pitkään International Federation for Housing and Planning -järjestön hallituksessa ja valtuustossa.

Hannu Laine

1. Luulisin liittyneeni 2000-luvun alkupuolella, ehkä 2004. Hyvä ystäväni Jarmo Haukilahti kutsui minut tuolloin tutustumaan saunataloon ja saunaseuraan. Ihastuin siihen hienoon tapaan, miten saunassa toimittiin ja Jarmo osasi esitellä sen hyvässä ja oikeassa valossa. Päätin heti hakea jäsenyyttä ja pian se silloin toteutuikin. Siitä lähtien olen saunonut melko tasaisesti Saunatalolla. Eläköidyttyäni siitä tuli elämäntapa. Avannossa kastautuminen tuli uudeksi tavaksi ja Aino-saunan leppeässä tunnelmassa opin rentoutumaan aina torkahtamiseen asti.

2. Saunaseura on ylittänyt ne odotukset mitä minulla oli. Olen oppinut saunomisesta paljon uutta ja saunatottumukseni on muuttunut kuumempaan suuntaan. Vuosien mittaan olen saanut paljon hyviä ja luotettavia ystäviä, joiden kanssa saunominen ja vilvoittelu on todellista luksusta. 

Tällä hetkellä olemme kyllä saunarauhan osalta lipsuneet vähän vallattomampaan suuntaan, mutta uskon tiedottamisen ohjaavan ja palauttavan saunarauhamme oikeille urille. Suosittelijoita odottaisin nykyistä parempaa uusien jäsenten opastusta. Jo muutama yhteinen saunakerta ja samalla saunan rutiinien läpikäynti siirtäisi tapamme uusille jäsenille. Kahvion seinällä on Jukka Horkan ja Ben Grassin laatima taulu, jossa on määritelty hyvät saunatapamme. Aktiivisesti saunovat johtokunnan jäsenet antavat mielellään lisää tietoja ja vastaavat parhaan kykynsä mukaan saunatapoihin liittyvissä kysymyksissä. 

3. Itse olen saunova jäsen ja saunatalo on minulle hyvin tärkeä. Sen toimintakyky on nyt koetuksella kun saunakapasiteetti on sietokykynsä rajoilla. Samasta syystä kahvion henkilökuntakin joutuu toimimaan äärirajoillaan. On tärkeätä, että saunassa noudatettaisiin niitä periaatteita, jotka hyvään saunatapaan on määritetty. Saunaseuran on erottauduttava yleisistä saunoista ja toimittava jäsensaunana. Siten voimme säilyttää sen hyvän saunatavan, mikä parhaimmillaan toteutuu saunoissamme. Voimme vaikuttaa itseemme, emme ulkopuolisiin.

Teemme saunakulttuurin eteen laajaa ja kansainvälistäkin työtä. Se on myös tärkeää. Itse näen kuitenkin, että seuran toiminta menettäisi merkityksensä jos saunatalomme menettäisi vetovoimaisuutensa ja mahdollisuutensa tehdä meistä hyviä saunojia. Saunomalla luomme yhdessä parempaa saunakulttuuria ja toimimme sen ikonina.

4. Nykyinen johtokunta on tehnyt erinomaista työtä useilla eri osa-alueilla. Jäsenten ja heidän tarpeidensa tunteminen on supertärkeää. Jäsenten huolia ja ideoita on syytä kuunnella tarkalla korvalla. Johtokunta on velvoittanut kaikki sen jäsenet puuttumaan saunalla mahdollisesti esiintyviin epäkohtiin. He ovat parhaiten selvillä niistä linjauksista, miten johtokunta haluttaisi saunomisen viihtyisästi sujuvan. Johtokunnan jäsenet ottavat myös mahdollisuuksien mukaan huomioon erilaisia parannusehdotuksia ja vievät niitä johtokunnan analysoitavaksi. Johtokunnan jäsenet toimivat myös eri pysyvissä toimikunnissa ja siten vaikuttavat toimintaamme kaikkien parhaaksi.

5. Olen toiminut vuosikymmeniä toimistotekniikan ja -automaation parissa eri tehtävissä. Saunaseuralla on käynnissä tietojärjestelmien uudistaminen. Uskon voivani olla avuksi uuden järjestelmän suunnittelussa siten, että kahvion ja hallinnon tarpeet voidaan yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi siten, että prosessit saadaan suoraviivaisemmiksi ja luotettavammiksi. Hyvä järjestelmä selkeyttää sisään- ja uloskirjautumista tukeutuen ajantasaisen jäsenrekisterin tietoihin. Järjestelmät ovat tärkeä osa sisäistä viestintäämme. Olen saanut mahdollisuuden olla mukana viestintävaliokunnassamme ja siten koen järjestelmän kokonaisuuden sovittamisen tähän tarpeeseen tärkeäksi. Saunassa käydyistä jäsenten välisistä keskusteluista nousee yli kaiken muun esiin erilaiset saunan kuormitukseen liittyvät epäkohdat. Näissä johtokunta onkin kuunnellut jäseniään ja jo olemassa olevia hyviä sääntöjä ja käytäntöjä tullaan noudattamaan entistä jämäkämmin. 

6. Kaikissa kansalaisjärjestöissä sen jäsenet ovat kaikkein tärkeimmät. Tuhansia jäseniä edustavassa Saunaseurassa jäsenten tahtoa toteuttaa johtokunta ja sen eri elimet. Kyseessä on siis edustuksellinen demokratia, jossa me jäsenet valitsemme johtokunnan edustamaan itseämme. Jäsenten tärkeä rooli on vaikuttaminen yhdistyskokouksessa säännöissä määritellyillä tavoilla. Sen jälkeen jäsenten oletetaan tukevan johtokunnan työskentelyä toimimalla siten, kun johtokunta kulloinkin toimintaa säätelee. Mielipiteet ja ehdotukset ovat tervetulleita mutta kaikkea ei voida toteuttaa kerralla. Kaikkea ei myöskään pitäisi tarvita kirjata sääntöihin. Jäsenillä toivotaan olevan pelisilmään sellaisissa asioissa, missä säätelyä on tehty vähemmän absoluuttisella tavalla. Esimerkiksi, jos suositellaan, ettei joulusaunoihin tuoda vieraita, sitä ei pidä tulkita, että joulusaunaan saa tuoda vieraita. Pikemminkin päin vastoin. Tämä vain esimerkkinä.

Tämä Simrishamnin saman laiturilla otettu kuva sopii omasta mielestäni hyvin kuvaamaan minun kesääni.